20 / 04 / 2024

Semanur Kurt: Antalya'nın köklü imar sorunları var!

Semanur Kurt: Antalya'nın köklü imar sorunları var!

Kendisini Antalya'nın iyileştirilmesine ve geliştirilmesine adamış bir isim olan Semanur Kurt uzun yıllar görev aldığı Kent Konseyi'ne yeniden başkan seçildi. Semanur Kurt 'Antalya'nın köklü imar sorunları var' dedi.



Kendisini Antalya'nın iyileştirilmesine ve geliştirilmesine adamış bir isim Semanur Kurt. Uzun yıllar görev aldığı Kent Konseyi'ne yeniden başkan seçildi. Semanur Kurt ile yeni başkanlık döneminde siyasetten uzak, sadece Antalya'nın neredeyse tüm sorunlarını, yapılan çalışmaları konuştuk. 

Kent Konseyi'nde yıllardır hizmet veriyorsunuz. Yıllardır bir çok sorunun çözümüne yönelik mücadele ettiniz. Bugün bu sorunlar Antalya'da hala çözüldü mü? Size göre en çok sorun hala nedir? 

Öncelikle çok teşekkür ediyorum. 

Sizlerinde içinde bulunduğu bir süreç. Eğer Kent Konseyi'nin bir başarısı varsa gelişmişliği varsa sizlerin de payı büyük. 18 yıldır kentin gündeminin getirdiği bir çok sorun var. Dile getirilen sorunlar hemen çözülebilir mi çözülemez. Hemen bunu bir anda yapmak mümkün değil. Çok köklü sorunlar var. En temel sorun göç. 

Göç önlenebiliyor mu? Önlenemiyor. Fakat göçün hızına göre kentte tedbirler alınabilmesi önemli. 

Kentin gelişimi hem ali yapı ve üst yapı tüm bölgede sağlanabilmesi çok çok önemli. Tabii ki bununla birlikle geçmişte mülkiyet sorunundan yakınıyorduk. Kentin plansız gelişiminin en önemli nedeni kentteki mülkiyet sorunu. 

simlere belli bölgelere geliniyor. O anlamda kent merkezinde yoğun bir turizm kenti olduğu hissedilmiyor. 

Bütün şehir yasasının ilk defa uygulamasını yaşıyoruz. 

Bunun olumlu yanlarını da görüyorum. Belli pilot uygulamalar vardı. Bir plan bütünlüğü açısından önemli. Bir kere ulaşım açısından bizim hiç kullaye baktığınızda, kentin en önemli sorunu ulaşım ve trafik sorunları var. 

Bu sorunlar, bizim ilgili teknik gruplarımızda tartışılıyor. Yaptırdığımız bir kamuoyu araştırmasında, ulaşım değiştikten sonra yapılan kamuoyu araştırAntalya'ya yoğun göç ile birlikte ortaya çıkan işsizlik sorunu ile ilgili bir çalışmanız oldu mu? 

Göçün neden geldiğine bakmak lazım. Kolay iş bulurum, iklim koşulları vs. dikkate alınarak geliniyor anıa bölgeler arası az gelişmişlik ne kadar aza indirilse o kadar göç önlenir diye düşünüyorum. En çok göç alan istihdam yaratılacak bir takım projeler geııişletilirse bu göç engellenir diye düşünüyorum. Aksi takdirde zor. En önemli sorun. bir küçük İstanbul olacağız kaygısı var. Çok hızlı büyüyen bir şehir. Bizim yaklaşık 15 yıldır dile getirdiğimiz bir konu vardı. O da, kentteki nitelikli iş gücü eğitiminin oluşmasıydı. Örneğin turizm kenti, tarım kenti ise iş gücüne yönelik eğilim bu alanda ağırlık verilmesi ve sektörle bağlantılı yapılmasıydı. Milli Eğitim, Halk Eğitim bu konuda bölgenin iş eğitimine yönelik programları ağırlık kazandı. Bu önemli. İşsizliğin önlenebilmesi için Antalya bu konuda çok çok şanslı. İş bulabilme alanı oldukça fazla. Zaten göçün temel etkenlerinden bir tanesi de bu. Buraya gelen açıkta kalmıyor düşüncesi ile her alanda iş bulabiliyorlar. Diğer illere göre Antalya bu alanda biraz daha şanslı. 

Antalya'da artan yapılaşma ile ilgili neler söyleyebilirsiniz? 

Yapılaşma çok arttı. Plansız gelişme çok net görülebiliyor. Eskiden ilçeler arası yolculuk yaparken tek tük ışıklar zor gözükürdü. Şimdi alabildiğince bir birine kavuştu. Hem turizm alanı olması nedeniyle hem de ciddi bir göç olması nedeniyle. Yani hemen hemen gecekondulaşmada, yapılaşma da çok arttı. 

Kent merkezine turist gelmediğine ilişkin bir takım sorunlar konuşuluyor size göre bu sorunun nedeni ne? 

Kent merkezine baktığınızda, kentin merkezi bir turizm algısı oluşturmuyor. Kentin çevresindeki turizm alanları (Alanya, Kundu bögesi, Kemer Bölgesi gibi vs.) bölgeleri ile doğrudan bağlantılı değil. Çok belli kekendine göre bir düzen oluşturuyor. 

En sağlıklı olan ne ise devamı onun üzerine sürdürülmesi gerekir ama geçtiğimiz dönemde en önemli sorun trafikti. Ben hizmeti ayağına götürdüm, ben hizmeti ürettim demenin dışında üretilenden halk 11e kadar memnun buna bakmak gerek.. 

Ulaşımda aktarmalı sistem ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Aktarmalı sistemden de halk şikayetçi diyebilir miyiz? 

Aktarmalı sistem eğer ulaşılabilir değilse benim zamanımı doğru kullanmamı engelliyorsa gerçeklen beni zorluyorsa benim için uygun bir sistem değildir. 

Bunlar çok çok önemli. Bugün bu ulaşımı I kullananların keyfi gezme olasılığı az. Olsa da neden zamanlarının büyük bir çoğunluğunu duraklarda geçirsin. Bir takım şeylere katlanmak gerekir hizmetleri alırken ama bu büyük oranda sizin ürettiğiniz hizmete erişimde zorlanma yaşanıyorsa bu demek ki gözden geçirilmeli. 

Kentsel Dönüşüm ile ilgili ortaya atılan A fikirler hakkından neler düşünüyorsuBfc. nuz? 

namadığımız sistemin kullanılması, diğer ravlı sistemin kullanılması, bu bütünlüğün sağlanması her açından önemli. Alternatif ulaşım yolları oluşacak deniz ulaşımı sağlanabilirse bir yol kat edilebilir. 

Kent merkezinin çok iyi analiz edilmesi gerekiyor. Kent merkezinde turistlerin esnafla bütünleşmesi gerekir ama Antalya'ya turistlerin neden geldiğini anlayabilmiş değiliz. Bir kere kent merkezinde hangi özellikler var. Bu özelliklerimizi ne kadar öne çıkarabildik? Gelen turist AnLalya merkezine nive gelsin? Turistlerde alıp eline Antalya'nın kent merkezinde şu yerler var gibi ilgi alanlarının olması gerekir. Bu alanda büyük eksikliklerimizin olduğunu düşünüyorum. 

Mesela nedir bu eksiklikler? 

Örneğin Kaleiçi bölgesinde islediğimiz yolu kal edemedik. Oradaki bir çok tarihi ve doğal yerlerimizi bir ömür kılamadık. Bu kent merkezindekiler içinde geçerli. Sıradan bir keııl merkezine niye gelsin turist? Özelliklerinizi öne çıkaracaksınız. Antalya'nın diğer bölgelerden farkı ne, diğer illerden farkı ne onu öne çıkacaksınız. O farkla Antalya o zaman daha öne çıkar. Sadece kum deniz güneş olarak algılanmaz. 

Kent Konseyi olarak yaptığınız çalışmalarda ve araştırmalarda en çok ne öne çıktı? 

Kentin en önemli sorunu nedir dihalkın en önemli sorunu ulaşım ve trafik çıktı. Hem beş ilçe bazında baktığımızda böyle hem de mahalle bazına indirgediğinizde böyle. Bir de bize göre eıı önemli sorun kentle uyuşturucu kullanan madde bağımlısı gençlerin artışta olması. Bu sorun gerçekten bütün sorunların en başında yer alan bir sıkıntı. Yaptığımız araştırmaya göre kentte uyuşturucu kullanan gençlerin yaşı 13'e kadar düştü. 

Bu anlamda bir takını çalışmalar yapıyoruz ve yetkililerin dikkatine sunacağımız raporlar hazırlıyoruz. Bizim için de toplum içinde en önemli çalışmamız şuan kentte madde bağımlılarının bulunduğu ortamdan kurtulmasına yönelik. 

Yani geçmiş belediye döneminde uygulamaya konulan yeni ulaşım sistemi ile ilgili mi bu sıkıntı? 

Yeni sistemde de sıkıntı olduğuna yönelik bir kamuoyu araştırması çıktı. 

Zaten eğer böyle bir sıkıntı olmasaydı, ulaşım sorunu yapılan kamuoyu araştırmasında birinci çıkmazdı. Tabii ki bu kent içindeki ulaşım ile ilgili planlamadan kaynaklandığı kadar, mevcut sistemde de sıkıntılar var. Bunu önleyici bir takını tedbirler aldılar diye düşünüyorduk ama ondan sonra halkın memnuniyetini bilmiyorum. Yeniden bir araştırma yapacağız Peki ne olmalı? 

Kentin tam anlamı ile trafik sıkışıklığı belli. Sürekli tartışıla gelen bir sorun vardır. O da ulaşım master planı. Tam anlamı ile hazırlanmış bir master planı görmedik. Her gelen Bence kentsel dönüşüm sağlanmalı. Antalya'nın buna ihtiyacı var. Eğer bir tarafa rant sağlamak için bir düzenleme yapılıyorsa hiç kimse bunu desteklemez doğru da değildir. Ancak ihtiyaçlar doğrultusunda düzgün yürütülebilen bir sistem olursa bu sistem neden desteklenmesin? Kentin en önemli sorunlarından biri de zemin etüt çalışmalarının gözden geçirilmesi, hazırlanması.. Yılların getirdiği bir durum hala da devam ediyor . Kentsel dönüşümden önce en önemli sorunlardan bir tanesi de zemin sorunu. Bir kere zemin etüt raporlarının yapılması. 

Kaş'tan Gazipaşa'ya kadar bunların incelenmesi gerekir. İmar planlarına esas zemin etüt raporları hazırlanması gerekir. 

Yeni açılan Kent Konseyleri ile ilgili neler söyleyeceksiniz? Onlara ne tür destekte ya da temennide bulunuyorsunuz? 

Biz kent konseylerinin açılmasını teşvik ediyoruz. Ancak Türkiye'nin genel sorunu ilçelerde de yaşanıyor. 

Keııl konseyleri belediye birimi olarak kuruluyor. Belediyenin birimi değil, belediyenin destek verdiği bir yatay oluşumdur kent konseyleri. Dolayısı ile kentin ortak aklının oluşturulduğu en önemlisi yerel demokrasinin gelişmesine katkı veren demokratik bir platformdur. Buraları kendi siyasi görüşleriniz çerçevesinde şekillendirilmemesi gerekir. Burayı belediyenin halkla ilişkiler birimi olarak değerlendirirseniz kent konseyleri işlevini yerine getiremediği gibi amacından da uzaklaşır. O nedenle Ağır ağır kurulsun. Doğru kurulsun. Amacına uygun kurulsun. Her siyasi döneme göre şekillenen yapılar ne demokratiktir ne de kentin orlak akıl merkezidir. 

Kent yararına olan çalışmalarınızda, geçmiş dönemde tüm belediyelerden destek aldınız mı? 

Ben iki türlü bakıyorum bu olaya. 

Birincisi Keııl Konseyi'nin çalışmalarını desteklemek. İkinci olarak Kent konseyinin katılımcı yönünden yararlanmak. Bu bize destek vermeyen hiç bir belediye olmadı. Ancak kentin görüş ve önerilerinden en çok yararlanan belediye anlamında baktığımızda geçmiş dönemde pek fazla değerlendirildiğini söyleyemem. B11 dönemde beklentilerimiz daha fazla. Biz siyaset yapmıyoruz. Bu kurumlara katkı vermek adına kentine gelişmesine yerel halkın katılımını sağlamak amacımız. 

Önerilerimizin hayata geçmesi konusunda başarısız değiliz. Bir çok önerilerimiz Kent Konseyi'nin adı söylenmese de hayata geçti. Bu dönemde de beklentimiz yüksek. Beklentimiz kentte gerçekten bir demokratik yönetim algısının oluşması. Halkın ve örgütlü yapının katılımı ile bir yönetim anlayışının sergilenmesi. Kent Konseyleri icra organı değildir. Bir tavsiye kuruludur. Bu tür yapılarda kentin tüm renkleri bir araya gelmeli, kent sorunları çözülmeli. Kentte bir tartışma kültürü gelişmiştir. 

Kontrolsüz kullanılan reklam panoları ile ilgili neler söyleyeceksiniz, bir çalışmanız var mı bu konu ile ilgili? 

Şimdi bu konuda Kent Konseyi'nin ciddi çalışmaları var. Kentteki görüntü bozukluğu, diğer kirlilik de var. Bu devam ediyor. B11 reklam panolarının yasa ve yönetmeliklere uygun olanları, uygun olmayanları var. Uygun olmayanlarla ilgili ciddi bir çalışma başlatıldı. Belediyenin katılımı ile ilgili sivil toplum kuruluşları ile bir araya gelindi. Hukukçularla bir tespit aşamasındayız şuanda. Fakat bu son yapılan direklere yapılan uygulamalar yasal olmamakla birlikte can güvenliğini tehlikeye attığı basına yansıdı. 

Bizim için kentteki görüntü kirliliğinin kaldırılması gerekiyor. Konyaaltı Belediyesi ve Büyiıkşehir Belediyesi çalışma yaptı. Büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu dönemde de bu konuda belediyelerdeki denetim mekanizmalarından beklentimiz yüksek. 

Alternatif ulaşım için geçtiğimiz dönem yapılan bisiklet yolları ile ilgil beğeni kadar bir çok şikayet var. Bisiklet yolları ile ilgili düşünceniz nedir? 

Şimdi, ben keııl merkezinde zaten ulaşıma yetersiz olan bir kent merkezinde ulaşım sistemine bisiklet yolları eklenmeli 111i diyorsanız bu sıkıntı yaratır derim. Biz deki trafik çok kontrolsüz. Bir bakın bugün, hangi caddeye bakarsanız bakın her yer park yeri. Bisiklet yolları yapılırken oraya otopark konmamalı. Kent merkezine baklığınızda daracık yoldan karşılıklı park yapılmış. Bir de bu araya bisiklet yolu yapıldığında daraltır. Bisiklet yolları kesinlikle gereklidir. Bisiklet kullanıcıları için çok çok olumlu bir gelişme ancak bisiklet yollarının olduğu yerlerde otoparklar kaldırılmalı. 

Bu yeni yapılan bisiklet yolları bana göre sağlıklı değil. Standartlara uygun değil. Güvenli değil. Kaldırılmamalı ama bu alanların sağlıklı yapıya kavuşturulması gerekiyor. 


Antalya Son Haber


Geri Dön