24 / 04 / 2024

Semih Kaplanoğlu: Emek yaşayan bir sinema merkezi olsun!

Semih Kaplanoğlu: Emek yaşayan bir sinema merkezi olsun!

Semih Kaplanoğlu'nun, Emek Sineması için 'Yıkmayalım sinema müzesi yapalım' fikri, tartışmaya yeni bir boyut getirdi



'Yıkılmasın' protestolarıyla gündemden düşmeyen 'Emek' sineması için yönetmen Semih Kaplanoğlu'nun dillendirdiği 'Yıkmayalım sinema müzesi yapalım' fikri, tartışmaya yeni bir boyut getirdi. Yönetmen Özcan Alper, oyuncu Zafer Algöz, SİYAD Başkanı Murat Özer, sinema yazarı Atilla Dorsay ve oyuncu Tuncel Kurtiz gibi isimler Emek'in yaşayan bir sinema mekânı olmasını istiyor. 
 
Bir süredir protestolarla gündemden düşmeyen 'Emek sinemasının yıkılıp/yıkılmama tartışmalarına en ciddi öneri yönetmen Semih Kaplanoğlu'ndan geldi. Emek sinemasının bir alışveriş merkezi içine konulmak istenmesinin tüketim kültürü mantığı olduğunu söyeyen Kaplanoğlu, bunun da tüketim kültürü filmlerini beraberinde getireceğini söyledi. Önceki gün Radikal gazetesinde Elif Tunca'ya verdiği söyleşide dile getirdiği teklif üzerine konuştuğumuz Kaplanoğlu, binanın depreme dayanıksız olduğunu söyleyenleri eleştirdi: "Bugüne kadar orada insanlar film izliyordu. Böyle bir risk varsa Beyoğlu Belediyesi neden açıklama yapmadı? Bunu söylemiş olmaları hem Büyükşehir hem de Beyoğlu Belediyesi için çok vahim." Kültür Bakanlığı ve belediyelere çağrıda bulunarak Emek'in 'sinema müzesi' olmasını isteyen Kaplanoğlu'nun teklifine sinema çevreleri farklı tepkiler verdi.

Emek'in yıkılmasına en ciddi muhalefeti gösteren yönetmen Özcan Alper, SİYAD Başkanı Murat Özer, Atilla Dorsay, Zafer Algöz ve Tuncel Kurtiz gibi isimler, binanın alışveriş merkezi yapılmasına karşı çıkarlarken, müze olmasının sakıncalarına da dikkat çekti. Ortak görüş ise Emek'in gerek festivaller, gerekse özel gösterimlerle çok yönlü olarak kullanılması.

Özcan Alper, müze fikrine soğuk bakma gerekçesini şöyle sıraladı: "Burası kuru bir müze olacağına, içinde festivaller, galalar ve çeşitli sinema etkinlikleri yapılan bir mekân olsun. Bir yanı müze de olabilir. Ama biz orada film izlemek istiyoruz." Müze dendiğinde 'durağan bir bina' aklına gelen bir diğer isim Murat Özer. Emek'in sinema salonu olarak korunmasından yana olduğunun belirten Özer, yaşayan bir bina özleminde: "Bir kültür merkezi olsun. İçinde festivallar, film gösterimleri olsun. Müze dendiğinde aklıma içindeki koltukların sökülüp müzelik malzemelerin konulacağı durağan bir yapı geliyor."

Sinema müzesi için Emek'in yerinin uygun olmayacağını düşünen Atilla Dorsay ise "Eski bir sinema zaten müzedir. Olduğu gibi korunması onun müze olarak korunması anlamına gelir. Emek çok yönlü kullanılabilir ve kullanılmalı." diyerek bir başka noktaya dikkat çekti. Emek'in müze olması fikrine karşı çıkan Tuncel Kurtiz, müze için alternatif tekliflerde de bulundu. Sinema müzesi yapmak için yer sıkıntısı çekilmeyeceğini de söyleyen oyuncu, "Başka binamız kaldı mı? Yan taraftaki 'Yeni Komedi' batak halde. Saray Sineması yok edilmiş. Lale Sineması yok. Emek gibi bir yeri müze yapmak saçma olur." dedi.
Yusuf Bülbül / Zaman


Geri Dön