26 / 04 / 2024

Şenay Azak Matt: 1 milyar Euro'dan fazla kredi sunduk!

Şenay Azak Matt: 1 milyar Euro'dan fazla kredi sunduk!

Aareal Bank Genel Müdürü Şenay Azak Matt, uluslararası yatırımcıların Türkiye'ye yatırım yapmak için geri döndüklerini vurguladı. Matt, son 10 yılda Türkiye ticari gayrimenkul sektörüne 1 milyar Euro üstünde kredi olanağı sunduklarının altını çizdi



Aareal Bank'ta 1999'dan 2005'e kadar Türkiye Krediler Şubesi'nde ve Almanya Genel Merkezi'ndeki Türkiye Pazarı'nda çalışan ve daha sonra yönetici pozisyonuna yükselen Aareal Bank Genel Müdürü Şenay Azak Matt, uluslararası yatırımcıların Türkiye'ye yatırım yapmak için geri döndüklerini vurguladı.

Dünyada üç kıtada ticari gayrimenkul finansmanı alanında (otel, AVM, ofis, lojistik) faaliyet gösteren Aareal Bank'ın Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya'da toplam 19 ülkede yerel ofisleri mevcut.

Etkinlik süresince kendisine iletilen soruları yanıtlayan Matt, kredi başvurularında yatırımcıların tecrübesi ve gayrimenkul projesinin sürdürülebilirliğini göz önünde bulundurduklarını dile getirerek projelere yatırımcı ortak olarak baktıklarını belirtti ve son 10 yılda Türkiye ticari gayrimenkul sektörüne 1 milyar Euro üstünde kredi olanağı sunduklarının altını çizdi.

Uluslararası yatırımcıların özellikle pozitif gözüken ekonomiye yatırım yaptıklarını, bu sayede stabil makro ortamında geliştiricilerin daha fazla sayıda sürdürülebilir projeye imza atabildiğini ve finansmana daha kolay ulaşabildiğini söyleyen Matt, kredi faizlerinin yükselmesinin gayrimenkul sektörüne ve yatırımlara olan etkisine dair kendisine yöneltilen soruya, "Geliştirici ve yatırımcı açısından yüksek kredi faizi projenin maliyetini yükseltiyor. Özellikle projeye odaklı gayrimenkul finansmanı gerekiyorsa gayrimenkulun geliri istenen kredi miktarını karşılamayabilir. Finans krizinde çok sayıda geliştirici ve yatırımcılar yüksek faizden dolayı girişimde bulunamadı. Genele baktığımızda yüksek faizler gayrimenkul piyasasında değerleri aşağıya çekebilir" şeklinde cevap verdi.

Son dönemde uluslararası yatırımcıların Türkiye'ye yatırım yapmak için geri döndüklerini söyleyen Matt, "Ticari gayrimenkul pazarında yüksek kalitede proje bulunamadığı için ilgi gösteren şirketler uzun bir arama sürecinden sonra geri dönüyorlar. Bulunan projelerin de fiyat beklentileri Türkiye riskini karşılamadığı için bu projeler de alıcılarını rahat bulamıyor. Dolayısıyla yeni gelen treni kaçırırsak uluslararası şirketler trend olan ülkelere (Brezilya, Çin, Hindistan vs.) gidebilir" dedi.


Geri Dön