18 / 04 / 2024

Sendikaların tapu işlemleri!

Sendikaların tapu işlemleri!

Tüzel kişilik kapsamına giren sendikaların tapu işlemleri nasıl olur, merak ediyorsanız, yanıtı haberimizde bulabilirsiniz...



Sendikaların tapu işlemleri!

Sendikaların tapu işlemlerinin nasıl yapıldığı ile ilgili hususlara açıklık getirmeden önce "Sendika nedir?", "Konfederasyon nedir?" gibi soruları yanıtlandıralım.


Sendika nedir?

İşçilerin veya işverenlerin çalışma ilişkilerinde ortak ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için meydana getirdikleri tüzel kişiliğe sahip kuruluşlara sendika deniyor.


Konfederasyon nedir?

Konfederasyon, değişik iş kollarında en az beş sendikanın bir araya gelmek suretiyle oluşturulan tüzel kişiliğe sahip üst kuruluşları ifade ediyor.


Tüzel kişilik

Sendikalar ve konfederasyonlar kuruluş belgelerini ve tüzüklerini meclislerinin bulunacağı ilin valiliğine verdiği takdirde  tüzel kişilik kazanıyor.


Sendikaların tapu işlemleri

Sendika ve konfederasyon tanımlamalarından sonra asıl konumuz olan "Sendikaların tapu işlemleri" ne gelelim. Sendika ve konfederasyonlar, amaç ve görevlerinin gerektirdiği taşınmaz malları iktisap edebiliyor. 


Sendikalar Kanunu’nun ilgili maddesinde yer alan “Bu kanunda hüküm olmayan hallerde Türk Medeni Kanunu’nun ve Dernekler Kanunu’nun hükümleri uygulanır.” hükmüne göre sendikaların da tapu işlemlerinde derneklerde olduğu gibi talep edilen işi yapabileceklerine dair ve temsilcilerini gösteren yetki belgesi getirmeleri gerekiyor. 


Bu nedenle sendikaların bu belgeyi merkez veya şubelerinin bulunduğu valilikten almaları gerekiyor. Tapu işlemleri açısından sendikanın işçi veya işveren sendikası olması arasında bir fark bulunmuyor.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön