28 / 03 / 2024

Senegal'den Türk iş adamlarına Afrika'ya yatırım çağrısı!

Senegal'den Türk iş adamlarına Afrika'ya yatırım çağrısı!

Senegal Devlet Başkanı Macky Sall, Senegal ile Türkiye arasındaki ilişkilerin her gün daha ileriye taşındığını belirterek,"Türk firmalarına, iş adamlarına çağrıda bulunuyorum. Türkleri altyapı, inşaat, enerji gibi alanlarda yatırım yapmaya bekliyoruz"dedi



Senegal Devlet Başkanı Macky Sall, Senegal ile Türkiye arasındaki ilişkilerin her geçen gün daha ileriye taşındığını belirterek, Türk iş adamlarını Afrika'ya yatırım yapmaya çağırdı. 


Sall, "Türk firmalarına, iş adamlarına çağrıda bulunuyorum. Afrika 30 milyon kilometrekarelik bir kıta. 1 milyar insan yaşıyor. Ekonomik ve demografik büyümesine bakıldığında çok fazla fırsat olduğunu görebiliyoruz. Türkleri altyapı, inşaat, enerji gibi alanlarda yatırım yapmaya bekliyoruz" dedi.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Latin Amerika temasları kapsamında başkent Dakar'a da uğramasının kendisini çok mutlu ettiğini söyleyen Sall, "Sayın Erdoğan ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerimizde önemli iş birliklerinin hayata geçirilmesine ve ilişkilerimizin daha da ileri düzeye taşınmasına karar verdik. Türkiye'nin Senegal kalkınma planına verdiği destek bizim için çok önemli. Türkiye özellikle Diamniadio bölgesinin gelişmesinde rol üstleniyor. Daha önce rekor bir sürede Summa firması uluslararası konferans merkezini inşa etmişti. Bu merkez birçok uluslararası organizasyona ev sahipliği yaptı. Şimdi de 250 milyon dolarlık projeler söz konusu. Bu da ilişkilerimizi daha da geliştirecek" diye konuştu.


"Türklerin tecrübesine ihtiyacımız var" 


Türk yatırımcıların Senegal'de her geçen gün varlığını artırdığını dile getiren Sall, şöyle devam etti: 


Türk devletine, Türk iş adamlarına ve halkına dostluk mesajı vermek istiyorum. Çanakkale'nin 100. yılı törenlerine Sayın Cumhurbaşkanı tarafından davet edildiğimde çok onurlandım. Çanakkale'ye de gittim ve mezarlıklarda Senegalli vatandaşlarımızın isimlerini gördüm. Atalarımızın oraya kadar gittiklerini görünce çok etkilendim. Türkiye ile ortak bir tarihimiz var. Afrika'da kazan-kazan politikasıyla iş birlikleri kurmak istiyoruz. Özellikle inşaat sektöründe yatırımcılar geliyor. Önümüzdeki yıllarda Türk yatırımcıları daha çok göreceğimizi düşünüyoruz."


Sall, Türklerin, özellikle büyük inşaat firmalarının, yüzyılların verdiği tecrübelerinin çalışmalarında da hissedildiğini belirtti. Afrika'da raylı taşımacılık sisteminin de yenilendiğini kaydeden Sall, bu konuda da Türklerin uzmanlığına ihtiyaç duyduklarını vurguladı.


"Türk firmalarına çağrıda bulunuyorum"


Devlet Başkanı Sall, Senegal Havayolları ve Türk Havayolları'nın iş birliği konusuyla ilgili de "Sayın Erdoğan ile görüşmemizde 'Senegal Havayolları, THY ile beraber çalışabilir mi' konusunu gündeme getirmiştim. Bu konuya kendisi de olumlu baktı. Senegal Havayolları'nı kurtarmak çok zor olduğu için yeni bir şirket kurulmasına karar verildi ve bu yeni şirkete THY'nin katılımı memnuniyetle karşılandı. Her halükarda şubat ayında havayolu şirketi kurulacak. Türk firmalar tarafından Ağustos 2016'da bitirilecek yeni havaalanımız da var. Yeni bir havayolu şirketimiz de var ve doğal olarak stratejik bir partnerin arayışındayız. Top artık THY'de" diye konuştu.


Sall, Türkiye'nin tecrübesinin Afrika için önemli olduğunu vurgulayarak, "Türk firmalarına çağrıda bulunuyorum. Afrika'da her şeyin yapılması gerek. Afrika 30 milyon kilometrekarelik bir kıta. 1 milyar insan yaşıyor. 400 milyonu orta sınıfta bulunuyor. Ekonomik ve demografik büyümesine bakıldığında çok fazla fırsat olduğunu görebiliyoruz. Türkleri altyapı, inşaat, enerji gibi alanlarda yatırım yapmaya bekliyoruz. Şu an Afrika hızlı bir kalkınma aşamasında, biz de iş birliği yapmak için Türklerin tecrübesine ihtiyaç duyuyoruz" dedi.


Senegal kalkınma planıyla ülke yeniden inşa ediliyor 


Planın kilit sektörlere temas ettiğini vurgulayan Sall, şunları kaydetti: 


"Planla daha etkin bir üretim sistemiyle ekonomimizi yapısal olarak değiştireceğiz. Bu da tarım, sanayi, üretim ve enerjinin geliştirilmesi anlamına geliyor. Bu çerçevede özel-kamu iş birliğiyle özel sektöre önemli bir yer açtık. Planın diğer ayağı insan sermayesi ve uzun süreli kalkınmaya yönelik. Bu da eğitim, sağlık ve dayanışmayı kapsıyor. Eğitimde hem özel okullar hem devlet okulları var. Ayrıca plan çerçevesinde Dakar'ın sağlık şehri olmasını hedefliyoruz." 


Batı Afrika'da terörle mücadele 


Sall, Batı Afrika'da son dönemde artan terör olaylarıyla ilgili basına çok iş düştüğünü vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:


"Ne yazık ki terör konusunda uluslararası medyada ülkemize dair gerçekle alakası olmayan yorumlar yapıldığını gördüm. Senegal'in üzerinde diğer ülkelere nazaran daha büyük bir tehdit yok. Terörizm artık tüm ülkelerin hayatına girmiş durumda. Sadece önlemleri almamız gerekiyor. ABD, Fransa, İngiltere gibi en iyi önlem mekanizmalara sahip ülkeler bile terör saldırılarını yaşıyor. Doğal olarak biz de gerekli önlemleri alacağız ama en önemlisi öyle bir olayın gerçekleşmesi durumunda buna karşı tepki verebilme kapasitemiz. Ayrıca, gençlerimizin o gruplara girmesini engellemek de zor. Şimdi, biz de görünen faktörlerin üzerinde önlem almaya çalışıyoruz. Yoksulluğa müdahale ederek, gelişmeyen yerleri geliştirip gençlere iş vermeye çalışarak... Aynı zamanda, eğitimli gençlerimizin de o gruplara girdiklerini de gördük. Dini liderlerden de iyi bir İslam eğitimi vermelerini bekliyoruz bizim dinimiz barışçıl ve hoşgörülü bir din."


Dünya



Bu haber Hürriyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Senegal Devlet Başkanı Sall, "Afrika kıtasında 1 milyar insan yaşıyor. Türk firmalarına çağrı yapıyorum; altyapı, inşaat, enerji gibi alanlarda yatırım yapmaya bekliyoruz" dedi.


Senegal Devlet Başkanı Macky Sall, Senegal ile Türkiye arasındaki ilişkilerin her geçen gün daha ileriye taşındığını belirterek, Türk işadamlarını Afrika'ya yatırım yapmaya çağırdı. Sall, "Türk firmalarına çağrıda bulunuyorum. Afrika kıtasında 1 milyar insan yaşıyor. Ekonomik ve demografik büyümesine bakıldığında çok fazla fırsat olduğunu görebiliyoruz. Türkleri altyapı, inşaat, enerji gibi alanlarda yatırım yapmaya bekliyoruz" diye konuştu. 


250 MİLYON DOLARLIK İŞ  


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Latin Amerika temasları kapsamında Dakar'a da uğramasının kendisini çok mutlu ettiğini söyleyen Sall, "Türkiye özellikle Diamniadio bölgesinin gelişmesinde rol üstleniyor. Şimdi de 250 milyon dolarlık projeler söz konusu" ifadelerini kullandı.


THY ile uçacak! 


SALL, Senegal Havayolları ve Türk Havayolları'nın işbirliği konusuyla ilgili de "Sayın Erdoğan ile görüşmemizde 'Senegal Havayolları, THY ile beraber çalışabilir mi' konusunu gündeme getirmiştim. Kendisi de olumlu baktı. Senegal Havayolları'nı kurtarmak çok zor olduğu için yeni bir şirket kurulmasına karar verildi ve bu yeni şirkete THY'nin katılımı memnuniyetle karşılandı. Bu ay içinde havayolu şirketi kurulacak" dedi.


Hürriyet



Haber Boğaz Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Çanakkaleli Yatırımcılar Senegal'da Doğanlar Yatırım Holding ve Miller Holding ortaklığında kurulan DM Yatırım İnşaat Senegal'de iki dev projeye imza attı. Senegal'ın başkenti Dakar'da hayata geçecek 105 milyon dolarlık toptancı kompleksi ve lojistik merkezi için Senegal Başbakanı Muhammed Bun Abdullah Dionne ve Senegal Ticaret Bakanı Alioune Sarr ile DM Yatırım İnşaat'ın kurucuları İsmail Doğan ve Mert Mildon arasında imzalar atıldı. 


Doğanlar Yatırım Holding ve Miller Holding ortaklığı ile 2014 yılında kurulan DM Yatırım Inşaat'ın, SenegaFin başkenti Dakar'da hayata geçireceği toplam 200 Milyon USD olan projenin ilk kısmı olan 105 Milyon USD anlaşma kapsamında imzalar atıldı. Başkent Dakar'da inşa edilecek olan toptancı hali kompleksi ve lojistik merkezi için Senegal Başbakanı Muhammed Bun Abdullah Dionne ve Senegal Ticaret Bakanı Alioune Sarr ile DM Yatırım Inşaat'ın kurucuları İsmail Doğan ve Mert Mildon arasında Dakar'da düzenlenen imza törenine Senegal Bütçe Bakanı Birima Mangara, Dakar Türkiye Büyükelçisi Nilgün Erdem Arı, Doğyap Genel Müdürü Bahadır Gazi Elçin, Doğanlar Yatırım Holding CFO su Mehmet Çalık ve Senegalli bürokratlar katıldı. 


Hal Kompleksi Afrika'nın en büyüğü olacak 


DM Yatırım İnşaat tarafından, Senegalli tarım üreticilerini desteklemek amacıyla Dakar limanında inşa edilecek olan 197 bin metrekaresi açık, 54 bin metrekaresi kapalı alana sahip toptancı hali kompleksi kamuya açık bir pazar niteliğinde olacak. En son teknolojiler kullanılarak inşa edilecek kompleks, Afrika'nın en büyük toptancı hali olma özelliği taşıyacak. Dakar'daki trafiğin düzenlenmesi amacıyla inşa edilecek olan ve tırların topluca bekleme yapabileceği lojistik merkezi ise 44 bin metrekarelik alana sahip olacak. 


Senegal Başbakanı Dionne: DM Yatırım İnşaat ile işbirliğimiz sürecek 


DM Yatırım Inşaat'ın Dakar'da hayata geçireceği projeleri değerlendiren Senegal Başbakanı Muhammed Bun Abdullah Dionne "Üreticileri destekleyecek, tarım üretiminin artmasına olanak sağlayacak toptancı hali kompleksi projesini hayata geçirmek Senegal için büyük bir önem taşıyor. Her iki projenin de halkımızın yaşam kalitesini yükselteceğine inanıyoruz. DM Yatırım İnşaat ile yaptığımız bu işbirliği, ileride birlikte hayata geçireceğimiz projeler için ilk adım niteliği taşıyor" dedi. Sayın Cumhurbaşkanımız projeyle bizzat ilgilenerek Türk firmalarına verilmesini sağlamıştır. Dakar Büyükelçisi Nilgün Erdem Ari'nin Türk şirketlerine yaptığı Senegal'e yatırım çağrısını hatırlatan Doğanlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve İnşaat Grup Başkanı İsmail Doğan "Büyükelçimizin çağrısını dikkate aldık, Sayın Cumhurbaşkanımız bu Çanakkale ile Dakar arasında bir köprü kurarak bu canlanmanın bir parçası olacağımıza inanıyoruz." dedi. 


Çanakkale'den yola çıktık, 7 bin kilometre uzakta iki dev proje inşa edeceğiz 


DM Yatırım İnşaat Kurucu Ortağı, Miller Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mert Mildon "Senegal halkına istihdam sağlayacak, tarımsal üretimi destekleyecek ve Başkent Dakar'da yaşayan insanların hayatını kolaylaştıracak iki önemli proje için Senegal Hükümeti ile işbirliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Dakar'da hayata projemizle de bizzat ilgilenerek, Senegal Cumhurbaşkanına projelerin Türk firmalarına verilmesini sağlamıştır. Senegal'in başkenti Dakar'daki iki dev proje için kolları sıvadık. Türkiye ile Senegal arasındaki ekonomik ilişkilerde, özellikle inşaat sektöründe son dönemde önemli bir canlanma var. DM Yatırım İnşaat olarak geçireceğimiz hal kompleksi ve lojistik merkezi, DM Yatırım Inşaat'ın ilk yurt dışı projesi olması açısından da özel bir önem taşıyor. Çanakkale'den yola çıktık, şimdi ülkemizden 7 bin kilometre uzakta, Afrika'da iki dev projeye imza atıyoruz. En büyük gururumuz ise projelerde Türk imzasının yer alacak olması" diye konuştu. 




Boğaz Gazetesi



Haber Takvim Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Doğanlar Yatırım Holding ve Miller Holding ortaklığında kurulan DM Yatırım İnşaat Senegal'de iki dev projeye imza attı. Başkent Dakar'da olacak 105 milyon dolarlık toptancı kompleksi ve lojistik merkezi için Senegal Başbakanı Muhammed Bun Abdullah Dionne ile DM Yatırım İnşaat'ın kurucuları İsmail Doğan ve Mert Mildon arasında imzalar atıldı. Başbakan Dionne yatırımın ulkeleri için önemli olduğunu belirtti.



Takvim




Haber Ezine Pusula Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Doğanlar Yatırım Holding ve Miller Holding ortaklığında kurulan DM Yatırım İnşaat Senegal'de iki dev projeye imza attı. Senegal'in başkenti Dakar'da hayata geçecek 105 milyon dolarlık toptancı kompleksi ve lojistik merkezi için Senegal Başbakanı Muhammed Bun Abdullah Dionne ve Senegal Ticaret Bakanı AliouneSarr ile DM Yatırım İnşaat'ın kurucuları İsmail Doğan ve Mert Mildon arasında imzalar atıldı. Doğanlar Yatırım Holding ve Miller Holding ortaklığı ile 2014 yılında kurulan DM Yatırım İnşaat'ın, Senegal'in başkenti Dakar'da hayata geçireceği toplam 200 Milyon USD olan projenin ilk kısmı olan 105 Milyon USD anlaşma kapsamında imzalar atıldı. Başkent Dakar'da inşa edilecek olan toptancı hali kompleksi ve lojistik merkezi için Senegal Başbakanı Muhammed Bun Abdullah Dionne ve Senegal Ticaret Bakanı AliouneSarr ile DM Yatırım İnşaat'ın kurucuları İsmail Doğan ve Mert Mildon arasında Dakar'da düzenlenen imza törenine Senegal Bütçe Bakanı BirimaMangara, Dakar Türkiye Büyükelçisi Nilgün Erdem Arı, Doğyap Genel Müdürü Bahadır Gazi Elçin, Doğanlar Yatırım Holding CFO su Mehmet Çalık ve Senegalli bürokratlar katıldı. Hal kompleksi Afrika'nın en büyüğü olacak DM Yatırım İnşaat tarafından, Senegalli tarım üreticilerini desteklemek amacıyla Dakar limanında inşa edilecek olan 197 bin metrekaresi açık, 54 bin metrekaresi kapalı alana sahip toptancı hali kompleksikamuya açık bir pazar niteliğinde olacak. En son teknolojiler kullanılarak inşa edilecek kompleks, Afrika'nın en büyük toptancı hali olma özelliği taşıyacak. Dakar'daki trafiğin düzenlenmesi amacıyla inşa edilecek olan ve tırların topluca bekleme yapabileceği lojistik merkezi ise 44 bin metrekarelik alana sahip olacak. Senegal Başbakanı Dionne: DM Yatırım İnşaat ile işbirliğimiz sürecek DM Yatırım İnşaat'ın Dakar'da hayata geçireceği projeleri değerlendiren Senegal Başbakanı Muhammed Bun Abdullah Dionne "Üreticileri destekleyecek, tarım üretiminin artmasına olanak sağlayacak toptancı hali kompleksi projesini hayata geçirmek Senegal için büyük bir önem taşıyor. Her iki projenin de halkımızın yaşam kalitesini yükselteceğine inanıyoruz. DM Yatırım İnşaat ile yaptığımız bu işbirliği, ileride birlikte hayata geçireceğimiz projeler için ilk adım niteliği taşıyor" dedi. Sayın Cumhurbaşkanımız projeyle bizzat ilgilenerek Türk firmalarına verilmesini sağlamıştır.Dakar Büyükelçisi Nilgün Erdem Ari'nin Türk şirketlerine yaptığı Senegal'e yatırım çağrısını hatırlatan Doğanlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve İnşaat Grup Başkanı İsmail Doğan "Büyükelçimizin çağrısını dikkate aldık, Sayın Cumhurbaşkanımız bu projemizle de bizzat ilgilenerek, Senegal Cumhurbaşkanına projelerin Türk firmalarına verilmesini sağlamıştır. Senegal'in başkenti Dakar'daki iki dev proje için kolları sıvadık. Türkiye ile Senegal arasındaki ekonomik ilişkilerde, özellikle inşaat sektöründe son dönemde önemli bir canlanma var. DM Yatırım İnşaat olarak Çanakkale ile Dakar arasında bir köprü kurarak bu canlanmanın bir parçası olacağımıza inanıyoruz." dedi. Çanakkale'den yola çıktık, 7 bin kilometre uzakta iki dev proje inşa edeceğizDM Yatırım İnşaat Kurucu Ortağı, Miller Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mert Mildon "Senegal halkına istihdam sağlayacak, tarımsal üretimi destekleyecek ve Başkent Dakar'da yaşayan insanların hayatını kolaylaştıracak iki önemli proje için Senegal Hükümeti ile işbirliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Dakar'da hayata geçireceğimiz hal kompleksi ve lojistik merkezi, DM Yatırım İnşaat'ın ilk yurt dışı projesi olması açısından da özel bir önem taşıyor. Çanakkale'den yola çıktık, şimdi ülkemizden 7 bin kilometre uzakta, Afrika'da iki dev projeye imza atıyoruz. En büyük gururumuz ise projelerde Türk imzasının yer alacak olması" diye konuştu. 



Ezine Pusula



Haber  Ankara  Başkent Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Senegal'in başkenti Dakar'da "Batı Afrika Uluslararası Yapı ve İnşaat Malzemeleri Fuarı" açıldı. Dakar Uluslararası Fuar Merkezindeki açılış törenine Türkiye'nin Dakar Büyükelçisi Nilgiin Erdem Ari'nin yanı sıra inşaat sektörü temsilcileri katıldı. Fuarı organize eden HAGE Fuarcılığın Genel Müdürü Ali Kalkan, Senegal'de üç yıldır benzer etkinliklere imza attıklarını söyledi. Afrika'nın yatırım için dünyada öne çıkan bölgesi olduğunu ifade eden Kalkan, "Senegal büyüyen ekonomisi, gelişmiş bankacılık sistemi ve Afrika'da güvenli bir iilke olması nedeniyle önem kazanıyor. Ayrıca çevresindeki tüm ülkeler ile ticari ilişkisi var. Bıı da fuarlar sayesinde Senegal'i Afrika'ya giriş kapısı olarak kullanmamızı sağlıyor" dedi. Söz konusu fuara Mısır. Tunus, Türkiye, Hindistan ve Tayland'dan firmaların katıldığını anlatan Kalkan, gelecek günlerde Türkiye'nin onur konuğu olacağı bir gıda fuarı da düzenleyecekleri bilgisini paylaştı. Batı Afrika'da inşaat sektöründe yatırım fırsatları olduğuna dikkati çeken Kalkan, şunları söyledi: "Bu açığı gördüğümüz için tüm dünyadan firmaları buraya yönlendirebilmek adına, özellikle de ülkemizde yoğun bir çalışma yaptık. Firmalarımızın burada yapacakları çok iş var. Her şeye ihtiyaç var. Pazar çok rahat. Senegal yatırım konusunda partner bulabilme konusunda rahat bir ülke. Firmalarımızın bunu keşfedeceklerini umuyoruz ve fuarın onlara fayda sağlayacağını düşünüyoruz."



Ankara Başkent 


Geri Dön