24 / 04 / 2024

Serdar Dündar: Yeni imar planları tek merkezden yapılmalı!

Serdar Dündar: Yeni imar planları tek merkezden yapılmalı!

Milletvekilliği seçimleri için AK Parti’den yola çıkan genç İnşaat Mühendisi Serdar Dündar, Giresun’a dair projelerini, gözlemlerini temsilcimiz Erkan Başkıran aracılığıyla kamuoyu ile paylaştı.



Kirazın anavatanı ve fındığın başkenti Giresun bu dönem, 7 Haziran 2015 milletvekilliği seçimlerinde özellikle AK Parti milletvekili aday adayları için oldukça popüler oldu. Bu aday adayları arasında gençler de yoğunlukta. İşte hayli genç ve donanımlı aday adaylarından İnşaat Mühendisi Serdar Dündar ile söyleşi yapıyoruz.


MODERN FİRAVUNLUK

-Neden siyaset? Dünya sistematiğindeki bu haksız paylaşım yani dünya gelirinin %99’unun %1’lik kesimin kontrolünde olması ve geri kalan insanlar arasında %1’i paylaşın demeleri... İşte bu, çağımızın modern firavunluğudur. Bu sistemi Allah’ın izniyle kırmak için siyasete girdim ve o yüzde birin haklarını daha iyi savunabilmek ve hizmet için diyebilirim. KUMPASLAR OYNANDI -Peki, neden AK Parti? AK Parti bu mevcut dünya dengesine bir çomak soktu ve masada ben de varım dedi. Ve 2006 Cumhuriyet mitingleri, en son da hukuk darbesiyle Recep Tayyip Erdoğan şahsında yeni kurulan devlet mekanizmasını bu masanın dışına atmaya çalışıyorlar. Tabi bu Türkiye için bir nevi milli bir mücadeledir. Dünyayı bir süpermarket ve ülkeleri bu markette bir reyon olarak gören küresel efendiler karşılarında yeni bir güç istemiyorlar. Bundan dolayı her türlü kumpas oynandı ve halen oynanmaya devam ediyor.


GÜCÜ FARK EDECEK

-Türkiye bu süreci nasıl atlatacak? Bu bir nevi doğum sancısı gibi ya da uzaya fırlatılan roketin yakıt tankını bırakması gibi. Türkiye kendi ağırlıklarından yani prangalarından kurtuldukça kendi kendinin gücünü fark edecek ve muhtaç olduğu gücün o asil kanda zaten var olduğunu anlayacaktır.


GENÇ KADROLAR OLACAK

-Yani bu bir nevi temizlik gibi bir şey mi? Ben buna canlı canlı kan değişimi diyorum. Eğer bu değişim tam manasıyla başarılı olursa Türkiye kanatlanacaktır. Bu kan değişimi de biat kültürüne sahip, liyakat ve ehliyet sahibi genç kadrolarla olacaktır.


serdar


MÜREFFEH BİR HAYAT

-Bunun bize yansıması nasıl olacak? Dünya pastasından Türkiye’nin daha çok pay alması demektir ki bu hepimiz için müreffeh bir hayat yaşamamız anlamına da gelir.


REKABET EDEMEMİŞLER

-Giresun yerel siyasetine dönersek şehrimizin eksikleri neler? Giresun’un en önemli sorunu şehrimizin dışarı göç vermesidir. Neden göç verdi peki diye sorarsak... Cevap köylerimizin doluluk oranında yatıyor. Çiftçimiz değişen dünya şartları ve sanayileşmenin getirdiği yeniliklere ayak uyduramamış ve maalesef rekabet edememiştir. Ve bunun sonucunda hayatlarını devam ettirmek için göç etmişlerdir. İş olsaydı insanımız göç etmezdi. Bu aşamada KÖYKENT projesini hayata geçirmeliyiz. 


Destekleme yapacağız

-Peki, bu KÖYKENT nedir? Bakın, köylü milletin efendisidir ve efendimizi tekrardan başımıza getirmeliyiz. Köylerimizde küçük sanayi tesisleri kurmalıyız. Mesela fındık kırma tesisi... Örneğin eskiden her köyde, her hanede tavukçuluk, besicilik ya da kısmen de arıcılık yapılırdı. Bunu şimdi çağımızın şartlarına uygun bir şekilde teknoloji ile yapmalıyız. Mesela destekleme olarak çiftçimize 5 tane inek verip ve sağacakları sütü köylerimizin birleşim noktalarındaki tesis ile toplayıp bunları günlük süt olarak satıp köylümüz buradan gelir elde edebilir. Mesela 50 metre kare tavuk tesisi kurarak günde 250-300 organik yumurta üreterek çiftçimiz şu anda giderek artan organik pazardan payını alabilir. Burada rekabeti artırmak için destekleme fonlarını daha da artırmalıyız. Tabi bu projelerin sayısını ve çeşitlerini artırabiliriz. Bu noktada bu projelerin tip proje haline gelmesi, vatandaşımızı proje yapma ile uğraştırmamalıyız. İnsanımız istediği tip projeyi imza karşılığında alıp bu bürokrasiden bu şekilde kurtulabilirler. Tabi burada muhtarlarımıza önemli görevler düşüyor ve böylelikle muhtarlık mekanizması daha da önem kazanır hale gelecektir. Bu noktada şunu da söyleyeyim: Köy yollarımıza daha da fazla kaynak ayrılıp asfalt ya da betonlama ile transit yol taşımacılığına uygun hale getirmeliyiz. Biliyorsunuz yol medeniyettir. Kaynaklarımızı bu noktada yoğunlaştırırsak daha etkili olur. -Peki, artan nüfus artışı bize daha başka ne gibi fayda sağlar? Merkezi bütçeden alacağımız ödeneklerin daha da artması demektir. Hele bir de büyükşehir sınırını geçersek o zaman Giresun’umuz şahlanacaktır. 


Ekonomiden pay

-Sosyal alanda gördüğünüz eksiklikler nelerdir? İnsanların oturup ailecek vakit geçirebilecekleri şehir parkları ve kent ormanları yapılmalıdır. Bu, insanımızın şehrin gürültüsünden ve stresinden uzak kalmasını sağlar ki çok olumlu etkileri olur. Belgrad ve Gülhane parkları gibi. Tabi bir de gençlik merkezleri yapılması gerekir. Her ilçenin gençlerinin oturup birlikte vakit geçireceği, çay-simit ve sohbet edebilecekleri yerler. Düşünsenize böyle bir ortamdan nasıl gençler çıkar! Çeşitli fikirler üretirler sohbet sırasında.


KENT OTOPARKLARI

-İnsanların toplanacakları meydanlara ne demeli? Tabi ki kent meydanları yapılmalı ve bu meydanlar her türlü etkinlik için yani miting, konser, tanıtım vb. etkinliklerde kullanılabilir. Ayrıca normal zamanlarda da kullanılabilir. Böyle yerleri şehrin otopark ihtiyacını karşılamak için de kullanabiliriz. Bunlar aynı zamanda kent otoparkları olarak kullanılabilir. -Bu saydıklarınız ciddi ödenek meselesi değil mi? Doğru, fakat biz karşı göçü ve KÖYKENT devrimini yapabilirsek ekonomimiz daha da gelişecek, bütçeden ve yerel ekonomiden alacağımız pay daha da artacak. Bu bize böyle yatırımları yapılabilir hale getirecektir. 


KÖYKENT DEVRİMİ

-Kentleşme sorunlarımızda gördüğünüz eksiklikler nelerdir? Burada yaşadığımız evler ve sokaklar nefes almaz, güneş almaz bir durumda. Benim milletim böyle bir yaşantıyı hak etmiyor. Daha geniş yolları olan, nefes alan, güneş alan yapılarda oturmak, sokaklarda gezmek... İşte bizler buna layık bir milletiz. -Bu söylediğiniz sorunlar nasıl çözülebilir? Acilen bütün şehir belediyesi sistemi gelmeli ve kentsel yapı karakterleri standartlaştırılmalıdır. Yeni imar planları tek merkezden yapılmalı ve bu planlara uygun olarak kentsel dönüşüm yapılmalıdır. Mevcut yap-satçı müteahhitlerimizi bu sisteme dâhil edip  TOKİ  benzeri bir yapılaşmayı hep birlikte yapmak zarureti vardır.


-Otoparklar da ciddi bir sorun bu konuda düşünceleriniz nelerdir? Belediyelerimiz maalesef bu konuda eksik kalmış ve artan araç talebine karşı ihtiyaç duyulan otopark ihtiyacını yapamamıştır. Bu noktada devlet bu konuya el atmalı ve Özel İdare veya TOKİ ile kent otoparkları yapılmalıdır. İnsanımıza bu alternatifi göstermeden otopark sorunundan kurtulamayız. -Çevre yol projesi ile ilgili görüşleriniz nelerdir? Çevre yolu bizim için bulunmaz nimettir. Eğer KÖYKENT devrimini gerçekleştirebilirsek bu transit taşımacılıkla ürettiğimiz ürünleri diğer şehirlere satmak kolaylaşır ve maliyetler ucuzlar. Bu proje ekonomimize çok ivme kazandıracaktır şüphesiz.


-Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı? Bunlara ek olarak; geçmişte mükemmel bir şekilde uyguladığımız vakıf sistemi vardır. Örnek olarak Bulancak için sadece cami yaptıran bir vakıf, sadece küçük işletme kuran bir vakıf ve sadece evlenecek çiftlere çeyiz yardımı yapacak bir vakıf gibi örnekleri çoğaltabiliriz. Böylelikle devleti bir vâkfa dönüştürmüş oluruz. Ne demişler, insanı yaşat ki devlet yaşasın. -Konuk olduğunuz için çok teşekkürler Serdar Bey. İnşallah aday listesine girip sizi milletin meclisinde görmek istiyoruz. Ben de sizlerin huzurunda tüm milletimizi ve sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum.


Hayati bir konu

-Burada limanlarımız önem arz ediyor değil mi? Evet. Eskiden Osmanlı devletinde devlet toprağın sahibi idi ve üç yıl toprağı işlemeyip boş bırakanın elinden toprak alınıp başka insanlara verilirdi. Limanlar da böyle belirli bir kotanın altında işlem hacmi yapan limanın işletme hakkı devlet tarafından geri alınmalı ve bu kotanın üzerine çıkacak kişilere ihale edilmesi gerekir. Bu bizim için hayati bir konudur. Düşünün ki damarlarınız tıkandı, anjiyo oldunuz, o bile sonuç vermiyor. O zaman doktorlar bypass yapıp yani o tıkanan damarı kesip oradan çıkartarak damarı tekrar eski çalışma temposuna kavuşturuyorlar. Bu da böyledir. Bu konuyu açtığınız için teşekkür ederim. Çok önemli bir konu. 


Çöp verim santralleri

-Çevre kirliliği çok önemli bir sorun, özellikle çöpler. Bu konu hakkında çözümleriniz var mı? Bakın çöpleri doğaya salarsak suyumuzu, toprağımızı kirletir ve sağlıksız nesiller oluşumuna etken olur. Çöp yakma tesisleri kurulmalıdır. Bu sayede çöpler en zararsız şekilde kül haline gelip toprağa bırakılabilir. Ayrıca çöplerin yanıp suyu ısıtmasıyla birlikte buhar türbini elektrik üretebilir, böylelikle yollarımızın ve sokaklarımızın aydınlatılması karşılanabilir. Bu noktada İsveç dünyada çok ileri noktalara gitmiştir. Kullanılan elektriğin yüzde 90’ını çöp çevrim santralleri ile sağlamış. Ülkede çöp kalmamakla birlikte diğer komşu Norveç ve Finlandiya gibi ülkelerden çöp satın alır duruma gelmiştir.



Karadeniz


Geri Dön