25 / 04 / 2024

Serdar İnan: 2009 ev alma senesi

Serdar İnan: 2009 ev alma senesi

İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, "Gayrimenkul için bu sene satma senesi değil, alma senesi" dedi



Kuruluşundan bu yana 1 milyon metrekarenin üzerinde 200'ü aşkın proje gerçekleştiren İnanlar İnşaat, konut, fabrika, otel ve iş merkezi gibi farklı alanlardaki projeleriyle sektörün önemli firmalarından biri. İnanlar İnşaat, son yıllarda yaptığı A plus projeleriyle dikkat çekiyor. Aralarında Fulya Terrace, Kuleli Yalı Evleri, Sadabat Arya Evleri, Levent Loft'un da olduğu 30 projeyi hayata geçiren şirket, 2009'da da 300 milyon dolarlık yatırım planlıyor.




DÜNYADA FIRTINA VAR



Gayrimenkulde dünyaya göre nasıl durumdayız?



Dünyada fırtına var, bizde rüzgar. Dünyadaki fırtına yıkıcı. Gerçekten Amerika ve İngiltere ekonomisini yıkacak. Bunu göreceğiz.



Düşük fiyatlı projeleri nasıl buluyorsunuz?



Emlakta bu sene malın alınma senesi. Satma senesi değil. İnşaat firmaları piyasayı açmak için, durgunluklarını aşmak için konut üretiyorlar. Satmadan da üretemeyecekleri için cüzi fiyatlarla, uzun vadeli satış yapıyorlar. Tüketicilerin bu noktada güvenilir olan firmaları tercih etmesi gerekiyor.



TALEP YOK FİYAT DÜŞÜYOR



Sektörde fiyatlar düşüyor mu, satış var mı?



Talep olmadığı için fiyatlar düşüyor ama düşüş genelde şehir merkezi dışındaki yerlerde. Satışlar ise daha çok lüks segmentinde oluyor.



Ekonomik paketlerin etkisi nasıl olur?



Çok olumlu etkileyecek. Bekleyen tapu işlemleri neticelenecektir. Ayrıca işyeri KDV indirimi sektör açısından çok olumlu.



Yarım kalan projeniz var mı?



İnanlar İnşaat olarak da kendimiz ve ortaklarımızla birlikte yürüttüğümüz projelerimize devam ediyoruz. Duran projemiz yok sadece yavaşlama var.




Hukukçulara İspanya'da yatırım inceleme daveti




Şu sıralar yabancıya mülk satışının kolaylaştırılması da gündemde. Beklentileriniz nedir?



Stratejik olmayan ne varsa satalım. İETT'yi 1 milyar dolara satmıştık. Bu havada memlekete 1 milyar dolar gelseydi kötü mü olurdu. Suudi Arabistan'da petrol neyse, Türkiye için yabancıya mülk satışı aynı. İspanya bu yolla 400 milyar euro gibi rakamlar telaffuz ediliyor. Bizler gidip Suudi Arabistan'da Gayrimenkul alamıyoruz diye, devlet onlara da ülkemizde alım yaptırmıyor. İtahalat yapmadığımız ülkelere ihracat yapmamak gibi bir olgu bu. Anayasa mahkemesindeki hocamlardan ricam hepsini İspanya'ya götürmeye razıyım. Arapların trilyon euroluk alımlarını yerinde keşfedelim.

2005 gibi olamaz




Faiz yüzde 1'e inse 2005'teki gibi bir hareket olmaz mı?



Faiz ne kadar inerse o kadar hareket olur. Satışlar canlanır. 2005 yılı farklıydı. Hem beklemiş bir talep vardı, hem faizler çok düşmüştü, hem arz fazlalığı yoktu, hem de ekonomi canlıydı. Şu an faizler düşse bile elde çok fazla konut stoku var. İstanbul'da 100 bin konut vardır. Faiz düşerse önce bu konut stoku erime sürecine geçer. Bir anda fiyatlar çıkmaz.



Yenişafak


Geri Dön