23 / 04 / 2024

Şeref Sağlam: Kağıt üzerinde ev almayın!

Şeref Sağlam: Kağıt üzerinde ev almayın!

ANTALYA Emlak Komisyoncuları Oto Galericileri ve İş Takipçileri Odası Başkanı Şeref Sağlam, proje üzerinde gösterilen konutların pazarlık yapıldıktan sonra birbiriyle tutup tutmadığına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.



ANTALYA Emlak Komisyoncuları Oto Galericileri ve İş Takipçileri Odası Başkanı Şeref Sağlam, proje üzerinde gösterilen konutların pazarlık yapıldıktan sonra birbiriyle tutup tutmadığına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. 

Sağlam, "100 metrekare bir dairenin maliyeti 60 bin TL'dir. Bazı firmalar, '5 bin lira peşin geri kalanı taksitle 60-70 bin liraya daire satıyoruz' diyorlar. Bir daireyi 75 bin TL karşılığında 5 bin peşin gerisi taksitle vermek imkânsız. Vatandaş mağdur olmamak için bu konulara çok dikkat etmelidir" diye konuştu. 


"PROJE ÜZERİNDEN MÜLK ALMAYIN"

 Hiç kimsenin proje veya maket üzerinden mülk almaması konusunda vatandaşlara uyarılarda bulunan Şeref Sağlam, " Proje aşamasındayken daire alıp dolandırılmış birçok vatandaş var. Tüketiciler, elle tutulur, gözle görülür bir yer alsınlar. Eğer taksitle bir şey almak istiyorlarsa konut kredisi çekip, mülk sahibine parayı peşin vermeleri daha mantıklıdır" dedi. 


"EMLAK GÖRME FORMU ZORUNLU"

Vatandaşların konutları almadan belgeleri görme hakkı olduğunu ifade eden Sağlam, "Emlak görme formunun yasal zorunluluğu var ve vatandaşın bu forma imza atmaları konusunda çekinmemeleri gerekiyor. Bu formda; arsaysa, ada parsel, metrekareyse fiyatı yazar. Açık adresleri yazar. Bu form; hem alıcıyı, hem de emlakçıyı koruma amaçlıdır. Eğer bu daireyle ilgili bir sorun yaşanır ise alıcı, 'ben bu daireyi alırken emlakçı bunu bana söylemedi' diyerek hakkım arayabilir" şeklinde konuştu. 


"SÖZLEŞME İMZALAYIN" 

Konutların alım-satım sözleşmesine de değinen Sağlam, "Alım-satım sözleşmesi tapu alınıncaya kadarki süreçte yaşanabilecek sorunları veya bundan sonra ortaya çıkabilecek sorunlarla ilgili kişileri koruyan bir sözleşmedir. Satıcı hatalıysa alıcıyı korur. Emlakçı hatalıysa alıcı ve satıcının haklarını korur. Bu belgeyi çekinmeden imzalayın. Parasal işlerde yazılı belge şartı aranır" diye konuştu.

 

"KARTVİZİT EMLAKÇILARI ARTTI"

Yasal olarak iş yapan emlakçıların yükümlülüklerini anlatan Sağlam," Emlak komisyoncularının ofisine asmakla yükümlü oldukları bazı belgeler var. Bu belgeler; Vergi levhası, oda kayıt belgesi, fiyat tarifeleri, esnaflık belgeleri ve işyeri açma belgeleridir. Bunlar kanuni zorunluluktur. Sadece bir kartvizit bastırıp emlakçilik yapanlar var" şeklinde konuştu. 


"ARAMIZDA ÇÜRÜK CEVİZLER OLABİLİR" 

Proje üzerinde yapıyı gösterip, inşaatı projeye göre yapacağız diyerek sadece bir arsa gösterip insanları kandıranların varolduğunu vurgulayan Sağlam, "Yanlız bir maket üzerinden yola çıkıp insanlara gösterilen maket konutlar gerçekte asla yapılmayacak. Bunun gibi piyasada birçok firma var vatandaşlarımız dikkatli olsun. Kesinlikle projeden daire almasınlar. Ekonomimiz düzgün gidiyor ama her meslekte olduğu gibi içimizden çürük ceviz çıkabilir. X inşaat diye piyasaya çıkanlar var. 


Amaç, inşaat yapmak değil, insanları dolandırmak. Projeden daire alınabilir fakat 500-500 taksitle projeden daire alınmaz. Vatandaşlar gittikleri ofislerde yasal prosedür tamamlamış mı diye baksınlar. 

İnternetten de araştırabilirler. Ona göre firma seçsinler" diye konuştu. 


"BELEDİYENİN VERİLERİNİ TAKİP EDİN"

Taksitli daire satışına karşı olduklarını belirten Sağlam," Otobüs afişlerinde, billboard reklamlarında ve birçok yerde karşımıza çıkıyor. Böyle bir şeyin olamayacağım her defasında toplantılarda, televizyon programlarında anlatıyorum. 


5 bin TL peşin 500 TL taksitlerle daire satın alınamaz. Bugün inşaat maliyetleri, belediye tarafından açıklanan fiyatlara göre metrekaresi 600 TL'dir. 100 metrekarelik bir daire ise 60 bin TL. 60 bin TL mülk sahibine vermeniz gerekiyor toplamda size bir daire 120 Bin TL gelmesi gerekirken 5 bin TL peşin 500 TL taksitle toplam 75 bin TL'ye nasıl satılıyor" diyerek piyasadaki dolandırıcılara dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. 


Akdeniz'de Yeni Yüzyıl Gazetesi


Geri Dön