23 / 04 / 2024

Şerefiye bedeline itiraz edilebilir mi?

Şerefiye bedeline itiraz edilebilir mi?

Anagayrimenkulde dairelerin fiyatlarının birbirinden farklı olmasının en belirgin faktörü ise ''şerefiye bedeli'' olarak karşımıza çıkıyor. Peki, şerefiye bedeline itiraz edilebilir mi?



Şerefiye bedeline itiraz edilebilir mi?

Aynı anagayrimenkul içerisinde yer alıp da daire fiyatlarının farklı olmasının sabeplerinden bir tanesi de şerefiye bedeli olarak karşımıza çıkıyor. 


Şerefiye bedeli dairenin satışında ya da kiralanmasında talep edilebildiği gibi yapı kooperatiflerinden de talep edilebiliyor. Yani şerefiye bedelini hem anagayrimenkulün yapım aşamasında ortakların ödemesi, hemde yapımı bitmiş olan dairelerin satışında, daireyi satın alacak kişinin ödemesi gerekiyor. 


Bir dairenin şerefiye bedeli hesaplanırken manzara, cephe, yön, ulaşım, kat durumu, bahçe durumu, açıklık, kat irtifası, gün ışığı gibi özellikler önem teşkil eden faktörler olarak karşımıza çıkıyor.


İnşaat projesinin yapımı esnasında kooperatiflerden de talep edilen şerefiye bedeli, Teknik kurula ait tespitin kesinleşmesinden sonra ve oradaki değerlendirmelere uygun şekilde ortaklar tarafından ödenmesi gerekiyor. Peki, şerefiye bedelinin tespiti fazla olursa bu duruma itiraz edilebilir mi?


Kooperatif; değişik tip ve gruplarda konut yaptırabiliyor. Ancak bu konutların geçici maliyet olarak fiyatlandırılması, 3 kişilik bir teknik heyet tarafından kıymet takdirlerinin yapılması gerekiyor. Bu rapor notere tasdik ettirilerek yine noter yoluyla ortaklara tebliğ ediliyor. Ortaklar 15 gün içerisinde bu bedellere itiraz etme hakkına sahip oluyor. 


İtiraz halinde Teknik heyetten bir, Yönetim Kurulundan bir, itiraz eden ortakların seçeceği bir kişi ile meydana gelecek 3 kişilik yeni kurul, bir kıymet takdirinde bulunuyor. Bu heyetin azaltacağı ve çoğaltacağı bedeller geçici maliyete intikal ettirilerek kesin maliyet bulunuyor. Her ortak bu kesin maliyet bedeline göre ödemelerini yapmak zorunda oluyor. 


Şerefiye bedeli tespiti nasıl olur?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön