25 / 04 / 2024

Şerefiye farkını neler etkiler?

Şerefiye farkını neler etkiler?

Şerefiye bedeli ayni proje çatısı altında bulunan gayrimenkullerin değer farklılığı olarak biliniyor. Aynı projede olsa da dairelerin değeri aynı olmuyor bunun sebebi ise şerefiye bedeli. Peki, şerefiye farkını neler etkiler?



Şerefiye farkını neler etkiler?

Şerefiye ayni proje çatısı altında bulunan gayrimenkullerin değer farklılığı olarak karşımıza çıkıyor. Aynı proje çatısı altında inşa edilen gayrimenkullerin arz ve talep unsurları açısından eşit olmasının imkanı yoktur.


Bu konutlarda olduğu kadar işyerlerinde de geçerli oluyor. Ancak şerefiyeyi toplu konutlardan örneklememiz gerekirse inşa edilen hiç bir daire değer olarak bir diğeriyle eşit olmuyor.


Yani ne aynı yöne bakan nede aynı katta bulunan dairelerin birbirine eşit olması mümkün olmuyor hal böyleyken bir başka bloktaki dairenin de diğer bir blokla eş değer olması beklenemez.


Şerefiye farkını etkileyen unsurların başlıcalarını sıralarsak Manzara, Güneş, Açıklık, Kat irtifası, Gün ışığı, Daire metrekaresi başlıca etkenler olarak karşımıza çıkıyor.


Halk arasında sanıldığı gibi Merkeze uzaklık alışveriş veya okul gibi sosyal tesislere uzaklık ve yakınlık şerefiye farkını etkileyen faktörler arasında bulunmuyor. 


Çünkü şerefiye hesaplaması yukarıda belirttiğimiz üzere aynı proje çatısı altında bulunan gayrimenkuller arasında yapılıyor. Aynı proje çatısı altındaki konutların şehre uzaklıkları veya sosyal tesislere uzaklıkları aynı olacağından, şerefiye bedelinde önem teşkil eden faktörler arasında bulunmuyor.


Şerefiye bedelinin ne zaman ödenmesi gerekir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön