24 / 04 / 2024

Şerefiye payı nedir, nasıl hesaplanır?

Şerefiye payı nedir, nasıl hesaplanır?

Daire fiyatlarında önemli bir faktöre sahip şerefiye payı nedir, nasıl hesaplanır? Aynı yapıda bulunan daire fiyatlarını etkileyen şerefiye payı ile ilgili merak ettiğiniz sorularınızın yanıtı bu haberde...



Şerefiye payı nedir, nasıl hesaplanır?

Bir ana gayrimenkulde yer alan tüm binaların aynı oda sayısına, aynı tipe ve aynı özelliklere sahip olması, fiyatlarının da aynı olacağı anlamına gelmiyor. Tüm özellikleri aynı olan dairelerdeki fiyat farklılıklarını şerefiye payı belirliyor. Buna göre şerefiye payı nedir, nasıl hesaplanır diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Şerefiye payı nedir?

Şerefiye payı bazı kriterler göz önünde bulundurularak ve kriterlerin bedeli belirlenerek daire fiyatlarına eklenen ücret olarak karşımıza çıkıyor. Şerefiye payı için baz alınan kriterlerden bazıları şu şekilde sıralanıyor;

* Manzara,

* Cephe,

* Yön,

* Ulaşım

* Kat durumu,

* Bahçe durumu,

* Açıklık,

* Kat irtifası,

* Gün ışığı.


Şerefiye payı nasıl hesaplanır?

Şerefiye payının ne kadar olacağı ile ilgili hesaplamalar, Sistem Sayim programı ile yapılıyor. Sistem sayim programına daire ile ilgili gerekli bilgilerin girilmesi sonucunda, şerefiye payının ücreti ile ilgili sonuca ulaşılabiliyor.


Sistem Sayim programına girilmesi gereken veriler arasında; * Toplu konutta tüm blokları etkileyen değerler kaydı; Parsellerin kaydı; Bloklara ait Bilgi Kaydı; Blokta bulunan yönlere ait veri kaydı bulunuyor.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön