27 / 04 / 2024

Şerefiyeye göre en değerli ev nasıl olur?

Şerefiyeye göre en değerli ev nasıl olur?

Dairelerin birbirinden farklı olan manzara, cephe, yön, açıklık, kat irtifası, gün ışığı gibi özelliklerden dolayı fiyatlarının farklı olmasına şerefiye deniyor. Peki, şerefiyeye göre en değerli ev nasıl olur?



Şerefiyeye göre en değerli ev nasıl olur?

Dairelerin birbirinden farklı olan manzara, cephe, yön, kat durumu, bahçe durumu, açıklık, kat irtifası, gün ışığı gibi özelliklerden dolayı fiyatlarının farklı olmasına şerefiye deniyor.


Genelde kooperatifçilikte önemli olan şerefiye hesabı doğru yapılmadığı takdirde haksızlıklara sebep olabiliy  Böyle bir durumda şerefiye hesabının doğru yapılması önem teşkil ediyor. 


Dairelerde ısı kaybı ve nem, dairenin cephesine baktığı yerde gerilim hattının olması gibi sebeplerde şerefiyesini düşüren etkenlerdir. Şerefiye değerlendirmesi yaparak dikkat edilecek nokta ise şerefiyenin 10’u geçmemesi oluyor. 


Şerefiyenin bir diğer kullanım alanı ise vergi alanı olarak karşımıza çıkıyor.  Bu anlamda şerefiye; belli bir yerdeki taşınmaz malların artan değerleri üzerinden yerel yönetimlerin aldığı bir tür taşınmaz vergisi oluyor. 


Şerefiyeye göre en değerli ev nasıl olur?

10 katlı bir apartman dairesinden yola çıkacak olursak, bu apartmandaki en değerli daire 9.katta bulunan güneydoğu cephesine bakan daire olarak karşımıza çıkıyor.  Girişler yüksek değilse ve binanın bahçesi yok ise şerefiye değeri en düşün olan daire giriş katında yer alan dairele oluyor.  Ayrıca en üst katta yer alan dairelerde çatı faktörü ve ısınma sorunu yüzünden pek tercih edilmiyor.


Şerefiye farkını neler etkiler?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön