20 / 04 / 2024

Setblok, Yapı Fuarı'nda tanıtılacak!

Setblok, Yapı Fuarı'nda tanıtılacak!

Setblok, 24 Nisan’da TÜYAP Fuar Merkezi’nde açılacak olan 36. Yapı Fuarı’nda tanıtılacak...



Isı, ses, su ve yangına karşı yüksek yalıtım özellikli duvar yapı elemanı Setblok’la inşa edilen yapılarda mantolama tarihe karışıyor ve inşaat maliyetleri düşüyor. Setblok, normal tuğladan yaklaşık 3 kat hafif ve depreme daha dayanıklı.


Yapı sektöründe yalıtım artık vazgeçilmez bir unsur. Enerji verimliliği bilinciyle başlayan çevre ve yalıtım zorunluluğu binalarda mantolama sistemini yaygınlaştırdı ancak mantolama yaklaşık 5-10 yılda bir tamir ve yenileme gerektiren bir sistem. Bu da enerji tasarrufu yaparak çevreyi korurken bir yandan da zamanla oluşacak mantolama çöplükleri ve tekrarlanan maliyetler demek oluyor. Dünyada ilk kez bir Türk tarafından geliştirilen Setblok ise doğrudan bina yapılırken kullanılan yüksek yalıtımlı bir duvar yapı elemanı yani bir cins tuğla olarak ayrıca mantolama yapılması gerekliliğini ortadan kaldırıyor. Dayanıklı, çevreci, sağlıklı ve ekonomik bu yeni ürün, yüzde yüz geri dönüşümlü oluşu, doğal hammadelerden üretilmesi ve yapısında radyoaktif ve toksik maddeler kullanılmamasıyla hem doğa ve çevre dostu hem de insan sağlığına saygılı.


Buluş Sahibi Fikret Dönmez, Patent Sahibi Firma Setblok A.Ş. 

Volkanik bir kaya türü olan pomza taşıyla çimento ve polistren köpüğünü (EPS) birleştiren yüksek yalıtım özellikli bir duvar yapı elemanı fikrini 2000 yılında bulan isim Fikret Dönmez. Dönmez’in Türkiye Patent Enstitütüsü'nden (TPE) patentlediği buluşu yapı sektöründe bir devrim niteliğinde. Bu yıl patent hakkını satın alan Setblok firması, 2009 yılından bu yana Eskişehir’de kendi markası altında üretim yapan yatırımcı firmanın anlaşmayı yerine getirememesi nedeniyle lisansını iptal etmek üzere hukuki süreç başlatınca bir yandan da hızla yeni bir üreticiye bu kez Setblok markası altında üretim yapmak üzere lisans verdi.


Green Dot Awards’dan üç de ödül alan ve pazar penetrasyonu giderek artan ürün artık Setblok adı altında ve lisanslı firma ATS A.Ş. tarafından üretilecek. Ürünün buluş sahibi ve ilk patentleyen isim Fikret Dönmez, ATS A.Ş.’nin Fabrika Müdürlüğünü yürütüyor.


Setblok Üretim Tesisi ATS, Adapazarı’nda Kurulu


İnşaat sektöründe yeni bir soluk yaratan yeni yalıtımlı duvar blokları şimdi Setblok markası altında üretiliyor. Üretim lisansı için yeni yatırımcıların patent sahibi firma Setblok’tan lisans anlaşması yapmaları mümkün. Halihazırda lisanslı olarak üretim yapan firma ise ATS. 1994 yılından bu yana gayrimenkul, makine ve inşaat alanlarında faaliyet gösteren ATS A.Ş., 2013 yılının başında yaptığı yatırımla Adapazarı’nın Arifiye İlçesi’nde yaklaşık 14 bin metrekarelik alanda kurulu tesisinin 4 bin metrekarelik kapalı bölümünde üretime başlıyor. Altyapısı ve makine parkı bir milyon metrekare setblok üretim kapasitesine sahip tesisin ilk etapta bu yıl üçte birlik bölümü faaliyette olacak. Taleple birlikte üretim artacak. Lojistik maliyetleri optimuma indirme hedefiyle İstanbul, Ankara, İzmit, Bursa, Eskişehir, Bolu gibi pazarın yoğun olduğu bölgelere olan eşit mesafedeki Adapazarı bölgesi tercih edildi. ATS A.Ş., halen hukukü süreci devam eden Eskişehir’deki diğer üretici firmayla anlaşmaya varılamaması halinde Eskişehir’de de üretim yapmaya da talip.


Geri Dön