18 / 04 / 2024

Sevda Tepesi'ne Suudi Arabistan Kralı villa yapacak!

 Sevda Tepesi'ne Suudi Arabistan Kralı villa yapacak!

Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın Sevda Tepesi'ne oturmak için villa yaptırma kararı Körfez'deki turisti ve emlak yatırımcısını İstanbul'a çekecek




En zengin turist İstanbul'da


Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın İstanbul Boğazı'na hakim Sevda Tepesi'ne yapacağı proje belli oldu. Kral'ın 28 yıl önce aldığı araziye otel değil, yeşile dokunmadan, silüeti bozmayacak ve İmar Kanunu'na uygun villalar yapacağı ortaya çıktı. 


Kral'ın gelişi hem zengin Ortadoğulular için yeni tatil merkezinin İstanbul olacağını hem de Mütekabiliyet Yasası'yla doğan fırsatların Körfez yatırımcıları tarafından değerlendirileceğini gösteriyor. Üvey abisi Fahd'ın tatil için yıllarca İspanya'nın Marbella kentine gittiğini, milyonlarca dolarlık harcama yaptığını söyleyen turizmciler Kral Abdullah'ın İstanbul'da oturmasının Arap coğrafyasından birçok turisti çekeceğini belirtiyor. Kral'ın İstanbul'da evinin olmasının ise Mütekabiliyet Yasası'nın çıkmasıyla Türkiye'ye ilgisi artan Ortadoğulu yatırımcılar için bir güven oluşturacağı ifade ediliyor 


Bağışlarıyla biliniyor


Müslüman dünyasında yaşayan en etkili 500 isim arasında Kral Abdullah ilk sırada geliyor. Forbes 2011 Zenginler Listesi'nde 21 milyar dolarlık kişisel serveti ile üst sıralarda yer alan Kral Abdullah yaptığı büyük yardımlarla da tanınıyor. New Orleans'taki Katrina Kasırgası sonrasında bölgeye 300 milyon dolar, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı'na 500 milyon dolar, Çin'deki 2008 Sichuan depreminde 50 milyon dolar nakit ve 10 milyon dolarlık yardım malzemesi bağışlamıştı.


Marbella'yı ihya etti


Suudi Kralı Abdullah'ın üvey abisi Kral Fhad, İspanya'nın Marbella şehrini uçuran isim olarak biliniyor. Kral Fahd, bölgeye olan sevgisinden dolayı konut projelerinden hastanelere kadar birçok yatırımı şehre bağışlamıştı. Marbella Ticaret Konseyi'nin araştırmasında Kral Fahd'ın gıdadan mücevhere kadar bölgeye bıraktığı gelirin günlük 10 milyon dolar olduğu belirtilmişti. İspanyollar'ın en sevdiği Arap isim olan Kral Fahd, girdiği dükkânlarda nakit para dağıtmasıyla tanınıyordu. Kral Fahd'ın ölümüyle birlikte Marbella'da da yas ilan edilmişti. Kral Abdullah da aynı geleneği devam ettiriyor. 


Özal döneminde satıldı


Sevda Tepesi 1984'te Suudi Veliaht Prens Abdullah bin Abdülaziz'e 27 milyon dolar karşılığında, Turgut Özal'ın devreye girmesiyle satıldı. 57 bin metrekare alana sahip tepenin imara açılacağı sözü verilmişti. Ancak yıllar içinde tepe imara açılmadı. 28 yıllık aradan sonra Sevda Tepesi'ne imar izni çıktı. 57 bin 470 metrekarelik arazide en fazla 3 bin 478 metrekare inşaat yapılabilecek. Yapılacak binaların yüksekliği 7.5 metreyi geçmeyecek. Ağaçlar da kesilemeyecek. 


Suudi Kralı'nın Sevda Tepesi'ne yapacağı villa projesi İmar Kanunu'na aykırı olmaması halinde Boğaz'a büyük bir değer katar. Ciddi sayıda Arap turisti harekete geçirir. İstanbul ilgi odağı haline gelir. 80'li yıllardaki Arap hareketlerini yeniden başlatır. Suudi Kralı hem kendi coğrafyasında hem de dünyada tanınan bir figür. Bu projenin Körfez'den yatırımcı çekmeyi hedeflediğimiz Mütekabiliyet Yasası'nı çıktığı dönemde konuşulması da çok olumlu etkiler sağlar.


Heysem Turizm sahibi Ayman Maslamani:


Suudi Kralı Abdullah, Arap coğrafyasında büyük bir güven oluşturuyor. Orada yatırım ve turizm hareketleri kulaktan kulağa duyumlarla oluyor. Örneğin Dubai Şeyhi'nin aldığı İETT arazisinde sorun çıkınca yatırımlar etkilenmişti. Şimdi Kral Abdullah'ın yatırımı özellikle Arap coğrafyasındaki en yüksek gelir grubunu temsil eden Suudiler'i olumlu etkiler. Hem 'kralımız bile gidiyor' diyerek turizm hareketlerini etkiler hem de yatırımları da hareketlendirir. Kral, bu yatırımı yaparsa İstanbul'a devamlı gelip gider. Ekonomiyi kalkındırır.


TÜROB Başkanı Timur Bayındır:


Arap turistler bu sene İstanbul'un yüzünü güldürdü. Kral'ın yapacağı yatırım da bu güvenin adeta tuzu biber olur. Bir ülkenin başkanı ya da bir dinin lideri bir yere gidiyorsa veya yatırım yapıyorsa ona inanan insanlar pozitif etkileniyor.


Sabah



Geri Dön