26 / 04 / 2024

Seyahat kartı yenileme sadece refakatçisi olan ''ağır engelliler'' için geçerli!

Seyahat kartı yenileme sadece refakatçisi olan ''ağır engelliler'' için geçerli!

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Çiftçi:''Engelli vatandaşların ücretsiz seyahat hakkından yararlanmasına ilişkin esasları düzenleyen yönetmelik hazırlanarak Başbakanlığa gönderildi'' dedi




Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, engellilerin ücretsiz seyahat hakkından yararlanmasına ilişkin esasları düzenleyen yönetmeliğin Başbakanlığa gönderildiğini bildirdi.


Çiftçi, bu haktan yararlanılırken de kullanılan "engelli kimlik kartı"nın sadece ağır engelliler için yenilendiğine, kartları olan diğer engelli vatandaşların kartlarını yenilemelerine ihtiyaç olmadığına dikkat çekti.


Engellilerin, ücretsiz seyahat haklarına ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan Çiftçi, engellilerin ücretsiz toplu taşınmasına ilişkin kanunun geçen yıl yürürlüğe girdiğini, kanunun nasıl uygulanacağına ilişkin esasları düzenleyen yönetmeliğin de hazırlanarak, Başbakanlığa gönderildiğini bildirdi.


65 yaş üstü kişilere ve engellilere ücretsiz toplu taşıma hakkı getirildiğini ifade eden Çiftçi, bu hakkın illerdeki farklı uygulamaları ortadan kaldırmak ve tek bir uygulamaya dönüştürmek için verildiğini belirtti.


Bunun bir hak olduğunu vurgulayan Çiftçi, ''Eğer engelliyseniz, yaşlıysanız bu Adana'da da aynı durumdur, Ankara'da da aynı durumdur. Bunun tek uygulama haline getirilmesi lazım. Bunun için hem kanunu hem de yönetmeliğini hazırladık'' diye konuştu.


65 yaş üstü yaşlılar için şehir içi ulaşımın ücretsiz, şehirler arasında ise demiryolları ve deniz yollarında yüzde 50 indirim olduğunu ifade eden Çiftçi, engellilerin şehir içinde bütün toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlandığını, şehirler arasında ise demiryolları ve deniz yollarının refakatçi ile seyahat etmesi gereken ağır engelliler için ücretsiz olduğunu söyledi. 


-Kart yenileme sadece refakatçisi olan ''ağır engelliler'' için


Engellilerin, "engelli kimlik kartı"nı ibraz etmesinin toplu taşımadan yararlanması için yeterli olduğunu vurgulayan Çiftçi, "Bir şoföre engelli kimlik kartını gösterdiği zaman ücretsiz toplum taşıma hakkı doğmuş olacak'' dedi.


Engelli kimlik kartlarında kişinin refakatçi hakkı olup olmadığının görülmediğini belirten Çiftçi, ''Ağır engelli durumu olanların, refakat edecekler için yeni kartları il müdürlüklerimizden almaları gerekiyor. Çünkü yeni kartlarda bu durumda olan engelliler için 'refakatçiyle kullanılır' ibaresi olacak. Bu kartı da il müdürlüklerimiz kişiye teslim ettiği için kişi raporunu getirdiğinde yeni kart verilecek'' diye konuştu.


Sadece bu durumda olan ağır engelliler için engelli kimlik kartının yenilenmesi gerektiğinin altını çizen Çiftçi, diğer engel durumu olanların kartlarını değiştirmelerine gerek olmadığını kaydetti. 


Çiftçi, bazı belediyelerin de ayrıca toplu taşıma kartı hazırlayabileceğini belirterek, bunun da ilgili belediyelerle iletişime geçilerek öğrenilebileceğini ancak her şekilde engelli kartı olanların toplu taşıma hizmetinden tüm Türkiye’de yararlanabileceğini söyledi.


AA


Geri Dön