19 / 04 / 2024

Seyhan'da 38 bin ev dönüşümle yenilenecek!

Seyhan'da 38 bin ev dönüşümle yenilenecek!

Adana'da merkez Seyhan İlçe Belediye Başkanı Zeydan Karalar, soıumluluklarındaki mahallelerde 38 bin evi, kentsel dönüşüm kapsamında yenilemek için çalışma başlattıklarını söyledi.



Seyhan'ın yüzde 70'ini kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmesi gerektiğini belirten Karalar, bu kapsamda ilk etapta Barbaros Mahallesi'ndeki 4100 evin yıkılıp, yeniden yapılmasını planladıklarını belirtti. Karalar, "Şu anda Seyhan'ın yenilenmesi için hazırladığımız projelerin bazılarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunduk. Bu çerçevede bu projelerimizin onaylanmasını bekliyoruz. Şimdi Seyhan'da bütün uzmanların kabul ettiği bir şey var. İlçenin yüzde 70'i dönüşmeli diyorlar. Riskli yapılar, çıkmaz sokaklar, itfaiye girmeyen sokaklar, eski yapılar en ufak bir afette çok fazla can ve mal kaybının olacağı yapılar var ." 


BAKANIMIZDAN DESTEK BEKLİYORUZ 


Kentsel dönüşümün büyük maliyet olduğunu ancak bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanı Gül demet Sarı'dan destek beklediklerini belirten Karalar şöyle konuştu: "Biz bir yandan  TOKİ  ile bir yandan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile mevcut bizim yerel müteahhitlerle, birazda bizim Seyhan Belediyesi'nin imkanları ile dört koldan bu işe giriyoruz. Çok yakın gelecekte hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile düzenlediğimiz projelerimizin hem de TOKİ ile düzenlediğimiz projelerimizin onaylanmasını bekliyoruz. Dolayısıyla bu Adana'da çok ciddi bir inşaat canlılığı getirecek. Yanı inşaat canlanınca, ekonomide canlanıyor. Yani ben hep söylerim 1980-2000 yılları arasında Türkiye'nin kalkınmasının neredeyse yarısını inşaat sektörü yapıyordu. Bu çok ciddidir . Yani bil yerde inşaat geriledi mi kalkınma geriler, işsizlik artar. Ayrıca bir kent meydanı projemiz var biliyorsunuz. Orada istimlakler devam ediyor. Sanıyorum onun şartnamesi Mart'ta ya da Nisan ayında hazır olur. Muhtemelen Haziran'da yarışmaya çıkarız. Bu yıla yetişmese bile öbür yılın başında işte kazma vurulacak hale gelir. Bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanı Gül Demet Sarı'dan destek bekliyoruz. Kendisiyle bu konudaki görüşmem çok sıcak geçti." 


İLK ETAPTA BARBOROS VE MESTANZADE 


Kentsel dönüşüme sokmak istedikleri mahallelerdeki ev sahipleri de konuşup anlaşacaklarını söyleyen Karalar sözlerini şöyle sürdürdü: "Güney Mahallelerinde kentsel dönüşüme girecek toplam 38000 ev var. Ama bunları bir günde yapmak mümkün değil. Sadece Barbaros'ta 4100 ev var. Mestanzade Mahallesi'nde 6000'e yakın ev var. Bunlar önce yapacaklarımız. Hem nehrin kenarını rehabilite etmek, hem riskli alanlardan kurtulmak, hem uyuşturucunun merkezi olmuş o mahalleleri daha modern hale dönüştürmek. Böyle bir yaşama hazırlamak insanları. Hem de ekonomik olarak Adana'yı geliştirmek. Bu taşla 2 kuş değil 5 kuş vurulur." 


ADANALI MÜTEAHHİTLER YAPSIN 


Yapılacak kentsel dönüşümde inşaatları Adanalı müteahhitlerin yapmasını istediklerini belirten Karalar şöyle devam etti: "Ben Adanalı müteahhitlerle çalışmak istediğimizi TOKİ yetkililerine de söyledim. Adanalıların ihaleye girmesini istiyoruz. Çok iyi olur dediler. Güçleri yetmezse konsorsiyum yapsınlar ihaleye girsinler dediler. Bende burada iki tane yerel müteahhitle konuştum. Rica ettim ihaleye girin diye onlarda kabul ettiler. Ama dönüşüm iddiayla şu gün başlanır demek istemiyorum, diyemem de. Bu görüşmeler bitmeden ona tarih vermek çok kolay değil. Bu yıl içinde projelerin bitmesini ve ev sahipleriyle antlaşmaları bitirmek istiyoruz." 




Murat KİBRİTOĞLU/Hürriyet Çukurova-GAP


Geri Dön