20 / 04 / 2024

Seyhan'da 38 bin ev riskli ev yıkılacak!

Seyhan'da 38 bin ev riskli ev yıkılacak!

Adana Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, ilçelerdeki çeşitli mahallelerde 38 bin evi, kentsel dönüşüm kapsamında yenileyeceklerini söyledi. Karalar, Çevre ve Şehircilik Bakanı Gül Demet Sarı'dan destek beklediklerini vurguladı.



Adana Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, ilçelerdeki çeşitli mahallelerde 38 bin evi, kentsel dönüşüm kapsamında yenileyeceklerini söyledi. 


YÜZDE 70 KENTSEL DÖNÜŞÜM 


Kentsel dönüşümün kapsamı hakkında bilgi veren Başkan Karalar "Seyhan'da bütün uzmanların kabul ettiği bir şey var. İlçenin yüzde 70'i dönüşmeli diyorlar. Riskli yapılar, çıkmaz sokaklar, itfaiye girmeyen sokaklar, eski yapılar en ufak bir afette çok fazla can ve mal kaybının olacağı yapılar var" dedi. Karalar, ilk etapta Barbaros Mahallesi'ndeki 4 bin 100 evin yıkılıp, yeniden yapılacağını, projelerin bazılarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunduklarını, onaylanmasını beklediklerini kaydetti. 


Kentsel dönüşümün büyük maliyeti olduğunu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Gül Demet Sarı'dan destek beklediklerini vurgulayan Karalar şöyle konuştu: "Biz bir yandan  TOKİ  ile bir yandan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile mevcut bizim yerel müteahhitlerle, biraz da bizim Seyhan Belediyesi'nin imkanları ile dört koldan bu işe giriyoruz. Adana'da çok ciddi bir inşaat canlılığı getirecek. İnşaat canlanınca, ekonomi de canlanıyor. Ayrıca bir kent meydanı projemiz var. Orada istimlakler devam ediyor. Sanıyorum onun şartnamesi martta ya da nisan ayında hazır olur. Muhtemelen haziranda yarışmaya çıkarız. Bu yıla yetişmese bile öbür yılın başında kazma vurulacak hale gelir." Kentsel dönüşümde mahallelerdeki ev sahipleri ile konuşup anlaşacaklarını ifade eden Karalar sözlerini şöyle sürdürdü: "Güney mahallelerinde kentsel dönüşüme girecek toplam 38 bin ev var. Ama bunları bir günde yapmak mümkün değil. Sadece Barbaros'ta 4 bin 100 ev var. Mestanzade Mahallesi'nde 6 bine yakın ev var. Bunlar önce yapacaklarımız. Hem nehrin kenarını rehabilite etmek, hem riskli alanlardan kurtulmak, hem uyuşturucunun merkezi olmuş o mahalleleri daha modern hale dönüştürmek. Böyle bir yaşama hazırlamak insanları. Hem de ekonomik olarak Adana'yı geliştirmek. Bir taşla 2 değil 5 kuş vurulur." 


ADANALI MÜTEAHHİTLER YAPSIN 


Kentsel dönüşümde inşaatları Adanalı müteahhitlerin yapmasını istediklerini belirten Karalar şu değerlendirmeyi yaptı: "Ben Adanalı müteahhitlerle çalışmak istediğimizi TOKİ yetkililerine de söyledim. Adanalıların ihaleye girmesini istiyoruz. Çok iyi olur, dediler. Güçleri yetmezse konsorsiyum yapsınlar ihaleye girsinler, dediler. Ben de burada iki tane yerel müteahhitle konuştum. Rica ettim ihaleye girin diye onlar da kabul etti. Ama dönüşüm iddiayla şu gün başlanır demek istemiyorum, diyemem de. Bu görüşmeler bitmeden ona tarih vermek çok kolay değil. Bu yıl içinde projelerin bitmesini ve ev sahipleriyle antlaşmaları bitirmek istiyoruz." 



Gazette


Geri Dön