24 / 04 / 2024

Seyhan'ın yüzde 70'inde kentsel dönüşüm uygulanmalı!

Seyhan'ın yüzde 70'inde kentsel dönüşüm uygulanmalı!

Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Seyhan Otelinde düzenlediği iftarda basın mensupları ile bir araya geldi. Karalar, Seyhan'ın yüzde 70'inde kentsel dönüşümün uygulanması gerektiğini söyledi.



Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Seyhan Otelinde düzenlediği iftarda basın mensupları ile bir araya geldi. 


Adana'nın medya patronlarının ve bir çok gazetecinin katıldığı iftarda Başkan Karalar, basın mensuplarının sorduğu soruları içtenlikle yanıtladı. Karalar, konuşmasında Mania sorunundan, Seyhan Kart Projesine; İmar Planlarından, Kentsel Dönüşüme kadar bir çok konuya değindi. 


KENT MEYDANI PROJESİ TAMAM 


Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Kent Meydanı Projesi'ni seçim takviminden bir yıl önce tamamlamaya çalışacaklarını söyledi. 

Başkan Karalar, iftarda bir araya geldiği gazetecileri sorularını yanıtladı. Kentlerin meydanlarla güzelleştiğine dikkat çeken Karalar, "Adana'da önemli derecede bir meydan eksikliği olduğunu zaten herkes kabul ediyordu. Biz de aday adaylığı sürecinde seçilirsek Adana'ya kent meydanı kazandıracağımızı söylemiştik. Gelir gelmez ilk işlerimizden bir tanesi kent meydanı hazırlığıydı zaten. Kent meydanını hem büyükşehir hem de Seyhan meclisinden geçirdik. Bütün her şey bitti. Orası 4 etaptır. 4'e böldük. Değerlendirme kuruluşlarına verdik. Değerlendirme kuruluşları çalışmalarını yaptı. Birinci etabın yazılarını gönderdiler. 

İkincisi de gönderildi. Şimdi 3-4 gidecek. Vatandaşlar geliyorlar şimdi. Kamulaştırmada uzman firmalar sizin yerinizin 100 lira diyecekler, vatandaş 500 lira diyecek. 

Orada problem olacak tabi. Biz insanları ikna etmeye çalışacağız. 

Elbette amacımız hiç kimsenin mağdur olmaması. Edemezsek mahkemeye gidecekler. Mahkeme onun üstünde bir para verirse takdir edeceğiz. Ama bu devam eden bir proje, dönüş yok. Seçim takviminden bir yıl önce orayı tamamlamak gibi bir düşüncemiz var. Şuanda problemsiz gidiyor" dedi. 


"MANİA KRİTERİ HAKKINDA BİRAZ DAHA ÇALIŞMAK GEREKİYOR" 


Mania Kriteri konusunda ise çalışmaların devam ettiğini belirten Karalar, "Mania Kriteri, Adana'nın havaalanını uluslar arası havaalanı olmaktan men eden bir olay. Uçuş konumunda çok yüksek binalar istemiyor. Bu konuda çalışıyoruz. Bizim belediye başkanı olarak bunu değiştirin diyerek kurtarabileceğimiz bir şey değil. Tamamen Sivil Havacılığın, Ulaştırma Bakanlığının onayına sunulup, onların kabul edeceği bir şey bulmak gerekiyor. 3 kanaldan çalışıyor. Odalar çalışıyor, dış firma geldi bize 'biz bu işi düzeltiriz' dedi, onlar çalışıyor. Onlar çalışacaklar Sivil Havacılığa ve Ulaştırma Bakanlığına götürecekler, kabul ederlerse bu olacak. 

Yoksa biliyorsunuz emniyet binasının yıkılmasını biz istedik, çaresi yok. Geçmişte yapılan bütün Mania engeli binalar hatalı. 

Biz ruhsat almış ve bitmemiş bütün binaları durdurduk. Çünkü geçmişte olsa bile siz müdahale etmiyorsanız hukuken siz sorumlusunuz. Mania hakkında biraz daha çalışmak gerekiyor. Kolay bir iş değil" diye konuştu. 


"SEYHAN KART PROJESİ YAKINDA AÇIKLANACAK" 


Adana ekonomisine de değinen Başkan Karalar, "Adana'nın ekonomisi, işsizliği çökmüş durumda. Her türlü bela, dert işsizlikten kaynaklanıyor. İşsizliği çözümüne katkı koyacak yatırımlar olursa bizim görevimiz ona destek olmaktır. Elbette, ekonomisinin de gelişmesi manasında olacak bunlar tabi. Ama bu şu anlamı taşımaz; siz yatırımın önünü açacaksınız diye tabiri caizse kıyak geçmek gibi de değil elbette. 

Şuada geçmiş dönemde yapılan sosyal yardımların 3 katını yapıyoruz. 'Zeydan Karalar sosyal yardımları kaldıracak' diyorlardı ya, tam tersi 3 katını yapıyoruz. Allaha şükür Seyhan'ın parası çok bereketli. İş yapıyoruz para birikiyor" ifadelerini kullandı. 


Başkan Karalar, sonuna geldikleri Seyhan Kart Projesi hakkında da bilgiler verdi. Karalar, "Biz geliri olmayan ya da geliri 500 liradan az olan 5 bin aileye, 500 liraya kadar karta para yükleyeceğiz. 

Esas sosyal yardım budur. Bana göre sosyal yardım paket vermek, pirinç vermek, yanmayan kömür vermek değil. Gerçekten bu işi istiyorsanız, vatandaşa hizmet etmek istiyorsanız, yerinde, gösterişsiz bir iş yapmak istiyorsanız yardım burdur. Vereceksiniz kartı, o istediği marketten ne alışveriş yapmak istiyorsa onu alacak. Böyle bir projemiz var. Yakında onu da açıklayacağız. Sonuna geldik" şeklinde konuştu. 


"İMAR İLE İLGİLİ TAVRIM NET" 


İmar ile ilgili tavrının açık olduğunun altını çizen Zeydan Karalar, "İmar ile ilgili en ufak bir soru işareti varsa iptal ederim. 'Şu imar dosyasını ne yaptınız, şu imar dosyasını getirin, şunu şöyle geçirin' bırakın bunları söylemeyi, imar ile ilgili bir tek laf etmem, etmeyeceğim. Çok iddialı bir şey söylüyorum. İmar ile ilgili hiçbir bürokratla, meclis üyesiyle, hiçbir mecliste en ufak bir imayı bile içeren bir şey söylemem. İmar ile ilgili Zeydan Karalar olarak bugüne kadar imar ile ilgili en ufak imayı bile içerecek bir şey söylemedim, 5 yıl sonuna kadar da söylemeyeceğim. İmar ile ilgili tavrım bu benim. Net yani, bunu herkes bilir" diye konuştu.

 

KENTSEL DÖNÜŞÜM 


Karalar, Seyhan'ın yüzde 70'inde kentsel dönüşümün uygulanması gerektiğini aktararak, şunları söyledi: "Bütün uzmanların kabul ettiği rakam bu. Seyhan'ın yüzde 70'i dönüşmeli dediğimizde 110 bin konuta tekabül ediyor. Bunu ne Seyhan Belediyesi'nin tek başına yapma şansı var ne TOKİ'nin tek başına yapma şansı var, ne de müteahhitlerin yapma imkanı var. Biz şöyle düşündük; dedik ki bu işi 4'e bölelim. 


TOKİ'yle bir bölümünü yapalım, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yardımlarıyla bir bölümünü yapalım, yerel müteahhitlerin yardımıyla bir bölümünü yapalım, bir bölümünü de Seyhan Belediyesi'nin imkanlarıyla yapalım. Biz 10 yıl içerisinde yaklaşık 10 bin konut kendi imkanlarımızla yapabiliriz. Ama 110 bin konut yapılmalı dönüşmesi için. 


Kentsel dönüşümü yerinde yapmak lazım. Portakal bahçesine ev yapmayı kentsel dönüşüm olarak görmemek lazım. İki mahalleyi Seyhan Belediyesi olarak yapmak üzere projelendiriyoruz. Yani yaklaşık 10 bin konutu biz kendimiz yapalım diyoruz. Çevre ve Şehircilikte hala projelerimiz var. 7 projemiz bakanlıkta bekliyor. Bir eksiğimiz var mı? Yok. Niye onaylamıyorsunuz? Böyle bir sıkıntımız var." 


Adana Ekspres


Geri Dön