19 / 04 / 2024

Türk müteahhitler AB’nin daimi üyesi oldu!

Türk müteahhitler AB’nin daimi üyesi oldu!

Türkiye’nin Avrupa ülkeleri ile yıllardır yaşadığı vize sorunu İstanbul’daki İnşaat Sanayii Federasyonu’nun genel kurulunda da gündeme geldi. Toplantıya katılan Bakan Bağış, Avrupalı inşaatçılara çağrı yaparak “Vize duvarlarını buldozerlerimizle yıkalım”



Türkiye’nin Avrupa ülkeleri ile yıllardır yaşadığı vize sorunu İstanbul’daki İnşaat Sanayii Federasyonu’nun genel kurulunda da gündeme geldi. Toplantıya katılan Bakan Bağış, Avrupalı inşaatçılara çağrı yaparak “Vize duvarlarını buldozerlerimizle yıkalım” dedi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa İnşaat Sanayi Federasyonu’nun temsilcileriyle bir araya geldi. Avrupa’daki vize sorununa bir an önce son verilmesini isteyen Bağış, dünyadaki inşaat sektörüne çağrı yaparak “Vize duvarlarını buldozerlerimizle yıkalım” dedi. Avrupa İnşaat Sanayi Federasyonu (FIEC) Genel Kurulu Meridien Otel’de yapıldı. Türkiye Müteahhitler Birliği’nin FIEC’in yönetimine daimi üye olarak seçildiği genel kurul sırasında Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Antonio Tajani ve Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ikili görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşmenin ardından basın toplantısı düzenlendi.

Vizenin kalkması AB’nin yararına

Toplantıda vize konusuna değinen Bakan Bağış, bu sorununun bir an önce halledilmesi gerektiğini dile getirdi. Dünyadaki inşaat sektörüne çağrıda bulunan Bağış “Bu vize duvarlarını buldozerlerimizle yıkalım. Türkiye Gümrük Birliği üyesi olarak vize konusunda da diğer adaylarla eşit muamele görmeli. Eğer bugün Türkiye’nin nüfusunun üç katına sahip Brezilya’nın vatandaşı AB’ye vizesiz girebiliyorlarsa Türkiye gibi müzakerelere devam eden, turistlerin yüzde 65’i Avrupa’dan geldiği ülkenin vatandaşlarına vize uygulamanın mantığı yoktur” dedi. Bağış “Eğer haksız ve mantıksız vizeler kalkarsa bundan en büyük yararı AB’nin turizm sektörü elde edecektir. Hele hele yanı başımızdaki Yunanistan bundan çok kazançlı çıkacaktır. Ben ocakta Atina’ya yaptığım ziyarette Yunan esnafının beni tanıdığında ‘Aman bizimkileri ikna edin şu vizeleri kaldırsınlar, vatandaşlarınız buraya alışverişe gelsin’ dediklerine bizzat şahit oldum. Bu çabalarımızı sürdürmeliyiz. Böyle dostlarımız olduğu sürece bu vize duvarlarının eninde sonunda kalkacağını inanıyorum” diye konuştu.

Tajani: Vize kurallarımız değişmeli

Avrupa’nın vize kurallarının çok zor olduğunu belirten Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Antonio Tajani ise konuşmasında Bağış’a hak vererek, AB ülkelerinin Türkiye’ye vize uygulamaması gerektiğini söyledi. Tajani “Turistlerle ilgili vize kurallarını değiştirmemiz lazım. Türkiye, Çin ve Rusya’dan gelenlere vize uygulamamız lazım. Ne kadar fazla turist gelirse o kadar fazla iş yapıyoruz” diye konuştu.

Türk müteahhitler AB’nin daimi üyesi oldu

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), Avrupa İnşaat Sanayi Federasyonu (FIEC) yönetiminde daimi üye olarak temsil edilecek. FIEC’in İstanbul’da düzenlenen genel kurulunda tüzük değişikliğine gidildi. Yapılan değişiklikle daha önce sadece Almanya, Fransa ve İtalya’nın sahip olduğu daimi üyeliğe Türkiye de sahip oldu. Genel kurulda daha sonra yapılan seçimlerde 2012-2014 dönemi için TMB Başkan Vekili ve Yapı Merkezi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Emre Aykar, FIEC Yönetim Kurulu Üyeliğine seçildi.

Star


Geri Dön