25 / 04 / 2024

Sezgin Tanrıkulu'ndan Sur eylem planı açıklaması!

Sezgin Tanrıkulu'ndan Sur eylem planı açıklaması!

CHP İstanbul Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Sezgin Tanrıkulu, Sur için yapılan açıklamaları ve eylem planların hakkında eleştirilerde bulundu.



Sur'a ilişkin açıklanan eylem planlarını eleştiren CHP İstanbul Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Sezgin Tanrıkulu, "5 bin yıllık tarihini katlettiler, yıkıp katlettiler. İnsanlarımızı kendi hattatlarından uzaklaştırdılar. 22 bin yurttaşımız göç etmek zorunda kaldı, 5 bin hane yok." diye konuştu. 


Diyarbakır'da Sur için yapılan açıklamaları ve eylem planlarını eleştiren Tannkulu "Geçen gün burada bir açıklama yapıldı. Sur daha önce ifade ettiğim gibi çocukluğumun geçtiği yıl, ilk ortaokulu orada okudum. Ama şimdi sur denen bir ilçe yok. 5 bin yıllık tarihimi katlettiler, yıkıp katlettiler. İnsanlarımızı kendi habitatlarından uzaklaştırdılar. 22 bin yurttaşımız göç etmek zorunda kaldı, 5 bin hane yok. Önceki gün açıklama yapıldı ve şunu teklif ettiler yurttaşlarımıza: Diyarbakır'da ya evinizin bedelini alacaksınız yıkım bedelini ve bunun taktirini biz yapacaksınız ya Diyarbakır TOKİ'ye gireceksiniz. İşte 3 bin kişilik konut yapılacak, ya da Mardin, İstanbul, Ankara'dan toplu konuttan size ev vereceğiz sizi uzun vadeli borçlandıracağız. Yurttaşlarımıza danışmadan, yerel yönetimin bilgisi olmadan, böyle bir yıkıma böyle bir projeyle gelemezsiniz. Burada açıklanan sürgün ve tehcir politikasıdır ve Sur'u sosyolojik değiştirme politikasıdır. Çevre ve şehircilik politikalar bakanını uyarıyorum. Bu politikaların sonuçları ağır olur, bu nedenle acilen yerel dinamiklerle meslek örgütleriyle Sur esnafıyla, yerel yönetimlerle irtibatlı ve oradaki sosyolojik dokuyu bozmadan bir proje geliştirmek zorundasınız. Bunun başka yolu yok. aynı sonuçları Yüksekova, Cizre, Silvan, Nusaybin ve bütün kentler için geçerliydi" diye konuştu. 


'Külter olayı yasadışı' 

Şırnak'ta kaybolduğu belirtilen DBP yöneticisi Hurşit Külter'e dair de konuşan Tanrıkulu "Yani haber alınamaması biçimi, kendisinin bulunduğu koşullarda alınma biçimi, bana ilk günden itibaren 2001 yılında Silopi'de kaybedilen HADEP yöneticileri Serdar Tanış ve Ebubekir Deniz'in kaçırılmasını hatırlattı. Bu işler, güvenlik güçlerinin hukuka aykırı bir şekilde bulunduğu bir yöntemdir. Yasadışıdır, hukuk dışıdır" dedi. 


Cumhuriyet



Haber Yeni Hayat Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından açıklanan 'Sur Eylem Planının özü itibariyle bir tehcir planı olduğunu söyledi. Partisinin Diyarbakır İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında konuşan Tanrıkulu, Sur'da evi yıkılan vatandaşlara 'gidin Mardin'den İstanbul'dan ev alın' denildiğini vurguladı. Tanrıkulu, "Geçen gün burada bir açıklama yapıldı. Şunu teklif ettiler yurttaşlarımıza; Ya evinizin bedelini alacaksınız ve bunun takdirini biz yapacağız ya da TOKİ'ye gireceksiniz, işte 3 bin kişilik konut yapılacak, Mardin, İstanbul ve Ankara'dan size ev vereceğiz, sizi uzun vadeli borçlandıracağız... Yurttaşlarımıza danışmadan, yerel yönetimin bilgisi olmadan, böyle bir yıkıma böyle bir projeyle gelemezsiniz. Burada açıklanan Sur'un sosyolojisini değiştirme politikasıdır. Çevre ve Şehircilik bakanını uyarıyorum; Bu politikaların sonuçları ağır olur." ifadelerini kullandı. 


Yeni Hayat


Geri Dön