25 / 04 / 2024

SGK, Taşınmazlar Yönetmeliği Resmi Gazete yayımlandı!

SGK, Taşınmazlar Yönetmeliği Resmi Gazete yayımlandı!

Sosyal Güvenlik Kurumuna bağış yapılacak taşınmazlara yönelik işlemleri düzenleyen "SGK Taşınmazlar Yönetmeliği" Resmi Gazete’de yayımlandı



Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) kullanımında veya mülkiyetinde bulunan taşınmazlara ilişkin her türlü satım, kiraya verme, işletilme, kamu kurumları arasında taşınmaz ve ayni hak devri ile Sosyal Güvenlik Kurumuna bağış yapılacak taşınmazlara yönelik işlemleri düzenleyen "SGK  Taşınmazlar Yönetmeliği" Resmi Gazete’de yayımlandı.
Buna göre, mülkiyeti Hazineye ait olup, tahsis edilmek veya tahsis edilmiş sayılmak suretiyle, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kullanımına bırakılan taşınmazlar hakkında tasarruf yapılmayacak.
Kurum adına taşınmazın satılması, takas veya trampa edilmesi, kullanılması, değerlendirilmesi, idare edilmesi, tahsis şekli, taşınmazlar üzerinde kamu kurum ve kuruluşları ile kurum iştirakleri ya da gerçek veya tüzel kişiler marifetiyle arsa payı karşılığı kat yapım sözleşmesi veya kat karşılığı inşaat sözleşmelerinin imzalanmasına karar verme yetkisi kurum başkanı ve yönetim kurulunda olacak.
Görevlendirildiği hizmetlerin gereği ve bağışlar dışında taşınmaz edinemeyecek olan SGK, bağış, kamulaştırma, teferruğ, trampa, arsa payı karşılığı kat yapım sözleşmesi veya kat karşılığı inşaat sözleşmeleri ile bu yönetmelikte belirtilen usul ve esaslara göre taşınmaz edinebilecek.
Kurum tarafından inşa edilip hizmete açılacak taşınmazlar, yapılış amacına uygun kullanılacak. Ayrıca tahsis kararı alınmayacak. Satılması önerilen taşınmazlar ile ilgili olarak, satılmadan önce taşrada SGK il müdürlüğünün görüşü alınacak.

SGK mülkiyetinde olup da statik yönden tehlike arz ettiği veya onarım giderlerinin ekonomik açıdan uygun olmadığı tespit edilen binaların yıkımına, SGK İnşaat ve Emlak Daire Başkanlığı’nın teklifi üzerine yönetim kurulunca karar verilecek.
Yeni yönetmeliğin yayımlanmasından önce kiraya verilmiş ve kira kontratı, protokolü ya da sözleşmesi imzalanmış kurum taşınmazlarıyla, üzerinde akar işletmeleri hasılat kira sözleşmeleri hakkında sözleşme hükümleri ile önceki yönetmelik hükümleri geçerli olacak.
Satışı yapılmış ancak satışı kesinleşmemiş, ilanı yapılmış, şartnamesi tebliğ edilmiş taşınmazlar hakkında da önceki yönetmelik geçerli olacak.
Yönetmelikle 9 Ekim 2004 tarihli Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı Emlak Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı.

A.A.


Geri Dön