18 / 04 / 2024

Sıcak hava inşaatçının yüzünü güldürdü!

Sıcak hava inşaatçının yüzünü güldürdü!

KAYİMDER Başkanı Ali Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamaya göre Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi yazın çalışıp kışın ise işsiz kalan inşaat çalışanlarının yüzünü güldürdü...



Kayseri İmar ve İnşaat Mühendisleri Derneği'nin (KAYİMDER) Başkanı Ali Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne bağlı 4 bine yakın müteahhit bulunduğu söyledi.


Türkiye'de olduğu gibi Kayseri'de de inşaat sektörünün motorize bir sektör olduğunu ifade eden Aydın, Kayseri'de ticaret odasına bağlı 47 meslek grubunun bulunduğunu, bunlardan 33'ünün inşaat sektörünün ana sürükleyici dinamosu durumunda olduğunu dile getirdi.


İnşaat sektörünün önemine dikkati çeken Aydın, "Hem istihdam hem de üretim ve kalkınma açısından inşaat sektörü çok büyük bir sektör. İnşaat alanında ülkemizin Çin'den sonra ikinci sırada olduğu bilinmekte. Nitelik açısından da bu başarı üst sıralara çekilmeye çalışılıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bu yönde yaptığı çalışmalar önemli. Müteahhitlerin kayıt altına alınması, çalışanların belgelendirilmesi, kullanılan malzemelerin laboratuvar ortamında bir denetimden geçirilmesi, mühendislik bölümü olan denetim aktörlerinin devreye girmesi bu yolda atılan adımlardan bazıları" diye konuştu.


 


- Havalar inşaat sektörüne yaradı


 


Büyük bölümünde karasal iklimin hakim olduğu Türkiye'de inşaat sektörünün kasım ayında durduğunu ancak mart ayının sonuna doğru inşaatlarda çalışmalara başlanabildiğine dikkati çeken Aydın, şunları kaydetti:


"Bu yıl karın ilk yağdığı günün dışında neredeyse inşaat çalışmalarımız aralıksız sürdü. Normalde bu mevsimde inşaatta çalışan işçiler ya evlerinde olurlar ya kahvehanelerde. Ancak sıcak hava şartları sayesinde işçiler inşaatlarda çalışmaya devam ediyor. Sadece kentimizde değil ülkemizin pek çok bölgesinde inşat çalışmaları hava şartlarından olumlu etkilendi. Bir yanda kuraklık telaşı yaşanırken, çiftçi yağış beklerken sıcak hava inşaat çalışanlarının yüzünü güldürdü. İnşaat sektörü sadece beton, taş ya da demirden ibaret değil. Kapı, pencere, asansör, makine, perde, nakliye, sigorta gibi pek çok alan bundan olumlu etkileniyor. Bizler meteorolojiden haftalık hava durumunu alır ona göre çalışmalarımızı planlarız. Zaten beton dökümleri eksi 3 dereceye kadar risk taşımaz. Bunlar sadece müteahhidin inisiyatifine bırakılmıyor. Yerel yönetimler ve yapı denetimleri de bunları denetliyor."


Aydın, sanayisiyle ön plana çıkan Kayseri'nin hem konutlaşma hem de konut üretiminde çevre iller olan Ankara, Adana'dan sonra üçüncü sırada yer aldığını belirtti.


Geçimini inşaatlarda kalıpçılık yaparak sağlayan Halit Ceviz de havaların erken ısınmasına sevindiklerini dile getirdi.


Ceviz, "Geçen kış havalardan dolayı 1,5 ay hiç çalışamamıştık. Evde boş boş oturmuştum. Bu yıl ise birkaç günün dışında hep çalıştık. Bizim için iyi oldu, tabii çiftçi için bu havalar pek de iyi sayılmaz" dedi. 


AA


Geri Dön