25 / 04 / 2024

Sıfır oranlı emlak vergisi avantajı!

Sıfır oranlı emlak vergisi avantajı!

Sıfır oranlı emlak vergisi avantajından faydalanmak için hangi koşullara sahip olmak gerekiyor? diyenler için sıfır oranlı emlak vergisi avantajı için gerekli şartları araştırdık. İşte sonuçlar...




Sıfır oranlı emlak vergisi avantajından; herhangi bir gelir elde etmeyen ev hanımı ve işsizler, engelli vatandaşlar, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri ve sadece Sosyal Güvenlik Kurumları'dan gelir elde edenler faydalanabiliyor. Ancak bu noktada bazı konulara açıklık getirmek şart. Dilerseniz bu konulara birlikte bakalım...


İki evi olan emekli

Brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan tek bir konuta sahip olan emeklilerin sıfır oranlı emlak vergisi avantajından yararlanacağını belirtmiştik. Ancak emeklinin iki adet evi varsa, bu durumda iki evi içinde emlak vergisi ödemeye yükümlü olur. 


Repo ve faiz geliri olanlar 

Eğer bir emeklinin, ev hanımının ve işsizin 2012 yılında 25 bin TL'nin üstünde mevduat faizi, repo, döviz faizi gibi geliri olmuşsa, söz konusu bu kişiler sıfır oranlı emlak vergisi avantajından yararlanamıyor. 


Emekli çalışanlar

Emekli olupta, çalışmaya devam eden kişilerde sıfır oranlı emlak vergisi avantajından faydalanamıyor. 


Öğrenciler için emlak vergisi

Eğitim hayatına devam eden öğrenciler için emlak vergisi ödeme zorunluluğu yok. Çünkü öğrencilerde hiçbir geliri olmayanlar sınıfı kapsamına giriyor. Eğer bir öğrenci 200 metrekareyi aşmayan bir konuta sahipse, bu öğrenci emlak vergisi ödemeye tabi olmayacak. 


Engelli kişiler 

Emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden kişilerin emlak vergisini ödemekle yükümlü olduklarını belirtmiştik. Ancak bu durum emekli engelliler için değişiyor. Engelli bir kişi emekli olduktan sonra çalışmaya devam etse dahi emlak emlak vergisi ödemek zorunda değil. Tabi bunun için söz konusu kişinin tek bir evi olması gerekiyor. 




Geri Dön