25 / 04 / 2024

Sıfır oranlı emlak vergisinden kimler yararlanabilir?

Sıfır oranlı emlak vergisinden kimler yararlanabilir?

Emlak vergisi konut, işyeri, arsa ve araziler için ödeniyor. Her sene iki eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergisinde meskenler için sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması bulunuyor. Peki, sıfır oranlı emlak vergisinden kimler yararlanabilir?



Sıfır oranlı emlak vergisinden kimler yararlanabilir?

Emlak vergisi, konut, işyeri, arsa ve araziler için ödeniyor. Her sene iki eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergisinde meskenler için sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması bulunuyor.


Sıfır oranlı emlak vergisi şartları..

* Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskenin olması gerekiyor. Bu esas doğrultusunda hisse ile bile olsa, birden fazla meskene sahip olanlar emlak vergisi muafiyetinden faydalanamıyor.


Taşıyan kişilerin ilgili Belediye’ye gidip durumlarını bildirmeleri yeterli. Ayrıca, kendilerinden bilgi ve belge istenemeyecek.


* Sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanılabilmesi için; hiçbir bir gelirin olmaması gerekiyor. Emekli maaşı bu noktada istisnai durum oluyor. Ancak, Bu imkandan faydalanabilmek için Türkiye’de kurulmuş sosyal güvenlik kurumlarından (Emekli Sandığı, Bağkur, SSK -bugünkü adıyla SGK) emekli olmuş olmak gerekiyor.


* Gaziler ile şehitlerin dul ve yetimler, emlak vergisi muafiyetinden faydalanabiliypr. Emlak vergisi indiriminden yararlanabilmesi için herhangi bir faaliyet veya gelir şartı aranılmıyor. 


* İndirimli vergi oranının uygulanması için meskende bizzat oturma şartı aranmıyor.


*  Sıfır oranlı emlak vergisi için, binaya ait iskân belgesinin alınması şartı bulunmuyor. Böylelikle kat irtifaklı tapu sahipleri de emlak vergisi muafiyetinden faydalanabiliyor.


* Evin tapusuna sahip olmayıp, intifa hakkına sahip olanlar sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanabiliyor.


* Yılın sadece belirli zamanlarında oturulan yazlık, dağ evi, yayla evi gibi evler emlak vergisi muafiyeti kapsamına girmiyor.


Sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanamayan mesken sahiplerinin vergi borcunun ilk taksitini 2 Hazirana kadar ödemeleri gerekiyor. Konut sahiplerinin ödeyeceği emlak vergisi oranları şu şekilde sıralanıyor:


Büyükşehirlerde:

Meskenlerde - Binde 2


Normal yörelerde:

Meskenlerde Binde 1  


Konut emlak vergisi hesaplama örneği

Büyükşehir belediyesi olmayan; normal yöre sınırları içerisinde yer alan 100 bin TL'lik değere sahip bir meskenin emlak vergisi oranı binde 1'dir. Buna göre söz konusu mesken için ödenecek emlak vergisi bedeli 100 TL'dir.


Büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde yer alan 100 bin TL'lik değere sahip meskenin emlak vergisi oranı binde 2'dir. Buna göre söz konusu mesken için ödenecek emlak vergisi bedeli 200 TL'dir.


Emlak vergisi itiraz hakkı!



Geri Dön