28 / 03 / 2024

Sığacık Kaleiçi'ndeki yenileme çalışmaları bölgenin çehresini değiştiriyor!

Sığacık Kaleiçi'ndeki yenileme çalışmaları bölgenin çehresini değiştiriyor!

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Seferihisar Belediyesi'nin ortaklaşa yürüttüğü Sığacık Kaleiçi 'nde sürdürdüğü yenileme ve düzenleme çalışmaları, sokaklar ve de evler tarihi bölgenin çehresini değiştirmeye başladı.



Seferihisar’ın sevimli mahallesi Sığacık Kaleiçi’ndeki  İzmir  Büyükşehir Belediyesi ve Seferihisar Belediyesi tarafından ortaklaşa yürütülen yenileme ve düzenleme çalışmaları hızla devam ederken, bu “sihirli dokunuşla” güzelleşen sokaklar ve evler bölgenin çehresini değiştirmeye başladı. 


Kent turizminin gelişmesi ve bölgedeki dokunun korunarak yenilenmesi için başlayan çalışmaların bu sene içinde tamamlanması planlanıyor. Ahşap ağırlıklı düzenlemelere eşlik eden rengarenk çiçekler Sığacık Sokakları'nı tablo gibi süslerken, çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte bölgedeki turizm potansiyelinin daha da artacağı tahmin ediliyor.


Çalışmalar kapsamında, sokak sağlıklaştırma ve cephe düzenlemesi yapılan 126-127-128-129-130-131-132-133-134-135-136-137 sokaklar ile çarşı farklı bir görünüm kazanmaya başladı.


Proje kapsamında bugüne kadar, cephelerde niteliğini kaybetmiş olan sıvaların raspaları yapılarak alt malzemelerin onarımları gerekleştirildi. Bölgede bulunan Teos taşları cephede korunarak restorasyon ilkeleri doğrultusunda temizlendi ve gün yüzüne çıkarıldı. Cephede bulunan malzemelerde derin kırılma, kopma ve eksilmenin görüldüğü yerlerde yenilemeler yapıldı. Proje kapsamında bazı yerlerde onarım, bazı yerlerde ise değişimlerle kapı, pencere, çatı ve kepenklere müdahale edildi, elektrik ve su bağlantıları yapıldı. Özgün haldeki donanımlar, orijinaline uygun olarak yenilendi. Yağmur sularına önlem olarak açık kanal sistemiyle denize deşarj sistemi yapıldı. Çalışmalar kapsamında elektrik ve su bağlantıları yapılırken, yollar granit küp taş döşeniyor.


İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Seferihisar Belediyesi'nin ortaklaşa gerçekleştirdiği, İl Özel İdaresi'nin de kapatılmadan önce katkı verdiği “Sığacık Kaleiçi Sokakları’nın Sağlıklaştırma Projesi Uygulama Ortak Hizmet Protokolü”, 22 Aralık 2012 tarihinde Başkan Aziz Kocaoğlu ve Tunç Soyer tarafından imzalanmıştı. Büyükşehir Belediyesi'nin ihaleye çıkmasının ardından çalışmalar, Mayıs 2013'te başlamıştı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön