25 / 04 / 2024

Siirt'teki cas evi restore ediliyor!

Siirt'teki cas evi restore ediliyor!

Siirt Özel İdaresi, " Beyaz Kent " olarak tabir edilen ve yok olmaya yüz tutmuş tarihi cas evlerini kurtarmak amacıyla 100 yıllık cas evini restore ediyor.




Siirt Özel İdaresi, "Beyaz Kent" olarak tabir edilen ve yok olmaya yüz tutmuş tarihi cas evlerini kurtarmak amacıyla 100 yıllık cas evini restore ediyor.


Dicle Kalkınma Ajansı'nca (DİKA) desteklenen "Tarihi Siirt Evlerini Koruma, Yaşatma ve Resterasyon Projesi" kapsamında Siirt Özel İdaresi tarafından 2 katlı bir cas evinin restorasyonuna başlandı.


İl Özel İdare Genel Sekreteri Recep Güldoğan, AA muhabirine, Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün Siirt gezisi sırasında balkonundan vatandaşlara hitap ettiği ev olarak bilinen evi de onardıklarını söyledi.


Binanın aslına uygun bir şekilde orijinal şekliyle restore edildiğini ifade eden Güldoğan, şunları ifade etti:


"Siirt'teki diğer cas evlerine de örnek olması için proje başlatıldı. DİKA'nın da yapmış olduğu katkıyla, cas evimizi yeniden projelendirdik. Onlardan aldığımız destekle, tekrar eski haline canlandıracağız. 


- Kent müzesi veya butik otel olacak 


 Proje Temsilcisi Tuba Mumay de Siirt'in ilk akla gelen kültür değerlerden bir tanesinin de "cas evleri" olduğunu söyledi.


Tarihi cas evin onarımı tamamlandıktan sonra vatandaşların rahatlıkla girip inceleyebileceği bir amaçla kullanıma açılmasının planlandığına değinen Mumay, konuşmasını şöyle sürdürdü:


"Burası ya kent müzesi ya da butik otel olarak kullanılacak. Binanın sürekliliğini sağlayabilecek bir fonksiyon yüklenecek. Normalde Siirt'te yıkılmaya yüz tutmuş bir sürü cas evi var. Bu yapmış olduğumuz çalışma, diğer yapılara örnek olacak. Bir başka çalışma daha da eski Siirt sokaklarını tekrardan canlandırmak amacıyla çalışmamız olacak. Bu şekilde Beyaz Kent yeniden canlandırılacak." 


- Cas malzemesi


Tillo ilçesi ve çevresinde yerel mimari dokunun temel bileşenlerinden biri olan cas, yörede yaygın olarak bulunan alçı taşının fırınlarda yakılıp öğütülmesiyle elde edilen ve içine odun külleri katılarak yapıda kullanılan harç ve sıva malzemesidir.


 



AA


Geri Dön