23 / 04 / 2024

Sıkışan inşaatçılar demir, boya karşılığı ev satıyor

Sıkışan inşaatçılar demir, boya karşılığı ev satıyor

İnşaatçılar, projelerini bitirmek için boya, demir, mobilya karşılığında konut satışı yapmaya çalışıyor



Gayrimenkul piyasasında yaşanan durgunluk sebebiyle projelerini tamamlamakta zorlanan inşaat firmalarının, ellerindeki konutların bir bölümünü barter (takas) şirketlerine malzeme karşılığında sattığı ortaya çıktı. İnşaatçılar takas havuzuna devredilen konutların değeri kadar boya, demir, çimento gibi inşaat malzemesi alıp projenin kalan kısmını bitirmeye çalışıyor.
Dünya Barter Birliği IRTA verilerine göre Türkiye'deki barter işlem hacminin yüzde 75'ini kontrol eden Türk Barter şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Sırrı Şimşek, son dönemde ayda ortalama 150 konutun havuza girdiğini söyledi.

`2500 konutu buluruz'
Aldıkları konut sayısının yıl sonunda 2 bin 500'e çıkmasını beklediklerini belirten Şimşek, "İnşaat şirketleri çok zam gören inşaat malzemesinin alımında büyük sıkıntı yaşıyor. Burada devreye barter şirketi giriyor. Bize gelip ellerindeki konutun bir kısımı boya, demir, dekorasyon malzemesi gibi mallarla değiştirip projelerinin kalan kısmına devem ediyorlar. Biz havuzdaki konutları yine takas usulüyle karşılığını verenlere devrediyoruz" dedi.

Emlak devleri de takasta

Şimşek, Türkiye'de marka olmuş ünlü inşaat şirketlerinin bile son aylarda çareyi takas yönteminde aradıklarını belirterek, "Yılın başından bu yana inşaatçıların başvuruları çok arttı. Aralarında birçok ünlü marka da var. Konutları nakit parayla almamızı önerenler de oluyor. Ama biz takas yöntemiyle aldığmız konutları yine takasla başkasına veriyoruz" dedi.
Türkiye'de barter pazarının 500 milyon YTL olduğunu kendilerinin 300 milyon YTL'nin üzerinde işlem hacmine sahip olduğuna işaret eden Sırrı Şimşek, bu hacim içinde yüzde 37 ile inşaat sekötürün birinci sırada olduğunu söyledi.

Şimşek "Bankalar konutlara el koyuyor. Ama tamamlanmamış projeyi ne yapacak? İnşaatçının ise her şeyi gitmiş. Piyasa bu duruma gelmeden biz devreye giriyoruz. Projenin belli bir kısımı hem alıyor hem de pazarlıyoruz. Banka da inşaatçı da rahat ediyor" diye konuştu.

Takas havuzunda neler var, neler...

Hindi ürünleri fabrikası, Silivri'de 4 büyük villa, peynir fabrikası, lüks yatlar, ayakkabı fabrikasının aralarında bulunduğu birçok işletme takasla satılık. Bunun yanında Haluk Levent, Ayhan Aşan, Davut Güloğlu, Şafak Karaman gibi ünlüler de takas havuzunda yer alıyor. Daha önce baksetbolcu Harun Erdenay ve Orhun Ene konut karşılığında transfer olmuşlardı. Aynı şekilde İTÜ Basketbol Takımı'nın sponsorluğunu üstlenen Aras Kargo bu işlemi takasla gerçekleştirdi. Galatasaray`ın basketbol, voleybol ve kürek takımlarının bazı transferleri ve sponsorlukları da takasla yapıldı.
Bugüne kadar takasla iş yapanlara bakıldığında şu firmaların isimleri öne çıkıyor. Aras Kargo, Türkiye genelinde reklam kampanyaları yaptı; Aytaç, borçlarını ödedi ve  reklam kampanyası yaptı; Dürri Burun, süt fabrikası aldı; YKM, genel giderlerini karşıladı, Kalekim, reklam ve genel giderlerini karşıladı; Gürsoy Yatçılık, Golden Bird Kuşadası tesislerini inşa etti; Koncam, borçlarını ödedi; Deltapen, PVC fabrikası inşa etti.

Milliyet


Geri Dön