25 / 04 / 2024

Silikon Vadisi, 1 milyar dolarlık yatırımı kaptı!

Silikon Vadisi, 1 milyar dolarlık yatırımı kaptı!

Büyükşehir Belediyesi'nin onayının ardından Silikon Vadisi'ne dönüştürülecek Kağıthane'deki Cendere Vadisi, şimdiden 1 milyar dolarlık yatırımı kaptı



Belediye Başkanı Kılıç, 5 yılda yatırımın 15 milyar dolara çıkacağını söyledi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin, Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında Silikon Vadisi olmasına onay verdiği Kağıthane şimdiden 1 milyar dolarlık yatırımı kaptı. Film stüdyoları ve Ar-Ge merkezlerine ev sahipliği yapacak olan vadinin kurulacağı Cendere Vadisi'nde inşaata başlamak için 7-8 inşaat firması Kağıthane Belediyesi'ne başvuruda bulunurken, vadiye komşu olmak isteyenleri hedefleyen konut ve ofis projeleri de İskenderpaşa mevkiinde başladı. Şimdiden 4 büyük firma İskenderpaşa mevkiinde büyük konut ve ofis projeleri geliştirdi.

Yatırımlar artacak

Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, 8 ayrı parselde inşaat firmalarının 1 milyar dolarlık projeye başladığını açıkladı. Ana arter üzerinde kaldığı için dikkat çeken bu bölgede imar planlarının değiştirilerek yatırımcılara kolaylık getirildiğini anlatan Kılıç, emsal oranlarının 0.40'dan konutlarda 0.75, bilişim tesislerinde 1.25'e çıkartılarak en az iki kat inşaat izni verildiğini ifade etti.

Sözkonusu bölgede halen Sur Yapı, Nef Gayrimenkul, Mesa ve Tekfen'in büyük konut ve ofis projeleri gerçekleştiriliyor. Belediye Başkanı Kılıç, "Başvurulara bakılırsa yatırımların devamı artarak gelecek. Çünkü projeler tamamlandığında herkes bambaşka bir kentle tanışacak. Bunu büyük yatırımcıların farkettiği anlaşılıyor. Biz bu ilçenin 5 yılda 15 milyar dolarlık yatırım çekeceğine inanıyoruz" dedi.

Maslak buraya akıyor

Fazlı Kılıç, konut ve ofis talebinin artmasında ayrıca Levent ve Maslak'taki yoğunluğun buraya akmasının rolü olduğunu da vurguladı. Kılıç, "Büyükdere gökdelen aksında çalışanlar, yöneticiler için burası birkaç dakikalık mesafede" diye konuştu. Kılıç, fabrika sahası olmasından dolayı şehir yaşamında uzun yıllar atıl kalan bir bölgenin yeniden İstanbul'a kazandırılacağına dikkat çekti.

30 bin kişiye iş imkanı

Fazlı Kılıç, bölgedeki değişimi Bugün'e değerlendiren ve projeler tamamlandığında 30 bin kişiye istihdam sağlanacağını anlattı. Kılıç şunları söyledi: "5 kilometre tünelle Çayırbaşı'ndan Kağıthane Deresi'ne deniz suyu getireceğiz. 20 tane prestij cadde oluşturduk. 2 yıl süren çalışmayla demiryolu aksını kurduk. Metrobüs ve Metro da bir çok mahalleye hizmet veriyor. Yeni bir metro projemiz daha var, Dolmabahçe, Beşiktaş, Esentepe, Kağıthane Merkez, Alibeyköy, Tekstilkent'e uzanan bir metro olacak." Bölgedeki Polisan'ın fabrikasının AVM olarak kullanılacağını da kaydeden Kılıç, Ramak fabrikası yıkılarak yerine rezidans yapılacağını bildirdi.

Türkiye'nin California'sı olacak

Kadıköy Fikirtepe'den sonra kentsel dönüşümün başlayacağı Kağıthane Cendere Vadisi'nde 350 hektarlık alan silikon vadisi olacak. Vadiye bilişim, eğitim ve Ar-Ge tesisleri ile 70 bin kişinin yaşayacağı konutlar inşa edilecek. Ayrıca Enver Paşa'nın 1915'te yaptırdığı tren yolu da tekrar hayata geçirilecek. Bu nostaljik ve işlevsel tren yolu 3. Boğaz Köprüsü'nün demiryolu hattıyla birleştirilecek. Cendere'de fabrikaların taşınması için yıl sonuna kadar süre tanındı. Ufak motorlarla Cendere'den Haliç'e taşımacılık yapılacak. Kağıthane ve Ayazağayı kapsayan bu alan Türkiye'nin California'sı olacak. Ortasındaki Kağıthane deresi, Çayırbaşı-Ayazağa üzerinden tünellerle aktarılacak günlük 260 bin metreküp deniz suyunu taşıyacak. Tarihi demiryolu da Haliç'i bu vadi üzerinden Karadeniz'e bağlayacak.

Selma Şenol/Bugün


Geri Dön