24 / 04 / 2024

Silivri Emniyeti'nin binası çökme tekhlikesi altında

Silivri Emniyeti'nin binası çökme tekhlikesi altında

Uzmanlar yaklaşan İstanbul depremi için alarm verirken Silivri'de pes dedirten manzara



Çökme tehlikesi altındaki emniyet binasına  7 yıldır çivi bile çakılmamış

41 kişinin hayatını kaybettiği Elazığ depreminin ardından gözler yine olası bir Marmara depremine çevrildi. Uzmanlar yaklaşan İstanbul depremiyle ilgili yetkilileri uyarırken, aslında kamu binalarının bile ne kadar hazırlıksız olduğu biliniyor. Bunlardan biri de 220 polisin görev yaptığı Silivri Emniyet Müdürlüğü'nün hizmet binası.
1999 depremi ve Pazariçi Çarşı inşaatı yüzünden büyük hasar gören binayla ilgili 2003'te hazırlanan bilirkişi raporunda şöyle denildi: 'Emniyet Müdürlüğü Hizmet Binası ve komşu parselde bulunan binalar arasında 10-15 santim civarında ayrılmalar oluştuğu, yapılan incelemede zemindeki oturmalardan dolayı kiriş-duvar birleşme noktalarında büyük çatlakların oluştuğu gözlemlenmiştir.'

10-15 SANTİM KAYMIŞ
Eski Belediye Başkanı Hüseyin Turan imzasıyla Silivri Emniyet Müdürlüğü'ne 2004'te gönderilen yazıda, 'Teknik raporlar gereğince, güçlendirme işlemlerinin yüklenici tarafından yapılabilmesi için, Emniyet Müdürlüğü olarak kullanılan binanın acilen boşaltılması gerekiyor' denildi. Emniyet yetkilileri ise, başkan binayı acilen boşaltmamızı söylüyor ama yer gösterilmiyor' diye sitem etti.  
Son olarak, 15 Şubat 2010'da İstanbul Valilği'ne bir yazı gönderen Silivri Kaymakamı Mesut Demirkol, binanın acilen boşaltılması gerektiğini bildirdi. Bürokratik engellere isyan eden Demirkol, 'Bunca yıldır herkes ilgilenmiş gibi yapmış ama kimse ilgilenmemiş' diye konuştu.

Çürük binada asayişi sağlıyoruz
7 yıldır onarılmayı bekleyen emniyette görevli polisler de duruma tepkili: Türkiye'nin en büyük cezaevi Silivri'ye yapıldı. Belediye binası yenilendi. Ne hikmetse bizim binamız yenilenmiyor. İlla yeni bina yapılsın demiyoruz.  Binanın depreme dayanıklı hale getirilmesi gerekiyor. Çürük binada asayişi sağlıyoruz. Tabutta gibiyiz. Hepimizin psikolojisi bozuldu. Emniyet müdürümüz moralimiz bozulmasın çatlakları kapattırmak için badana yaptırdı. Acilen buranın yenilenmesi gerekiyor. Yoksa olası depremde ilk yıkılacak bina emniyet binası olacak.'
Öte yandan Silivri Belediyesi, geçtiğimiz hafta yapılan meclis toplantısında, Karayolları'nın arazisinin bir bölümüne emniyet binası yapılması yönünde karar aldı. Karayolları ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyesinin kararını onaylarsa Silivri Emniyet binasının yapımına hemen başlanacak.
Ercan Öztürk / Akşam


Geri Dön