26 / 04 / 2024

Silivri ve çatalca'da arsa satışları durdu!

Silivri ve çatalca'da arsa satışları durdu!

Başbakan Erdoğan 'ın uzun zamandır beklenen çılgın projesi Kanal İstanbul 'un açıklanmasıyla birlikte Silivri ve çatalca bölgelerinde arsa satışları bıçak gibi kesildi...



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın Kanal İstanbul projesini açıklamasının hemen ardından bölgeye giden muhabirlerimiz projenin yapılacağı Silivri ve çatalca 'da halkın nabzını tuttu. Sabah saatlerinde arazi metrekare fiyatlarının 20-80 lira olduğu bölgede projenin açıklanmasının ardından satışlar kesildi. Arazisi olanların satıştan vazgeçip kaporayı yaktığını söyleyen emlakçılar, “Zaten bölgede vatandaşlar konunun dillenmeye başlandığı bir kaç aydan beri arsalarını ellerinde tutuyor. Fiyatlar daha çılgın Projeden söz edilmeye başlandığı ilk günlerden bu yana yüzde 10-15 artmış durumdaydı ” diye konuştu. Vatandaşların beklemeye geçtiğine dikkat çeken emlakçılar, “şžu anda arsaların metrekareleri 20-80 lira arasında değişiyor. Projenin geçeceği güzergah kesinleştikçe arsalar yüzde 50 'inin üzerinde değerlenecek. Arsa sahipleri uzun bir zamandır beklenti içine girmişti zaten. Satışlar neredeyse durma noktasına geldi. Bu durgunluk bizlerin işlerini de olumsuz etkilemeye başladı ” dedi. Emlakçılar, arsalarını önceden satan bir çok vatandaşın da pişmanlık duyduğunu bildirdiler.

İLK TEKLİF İNANLAR İNşžAAT 'TAN

30 milyar dolar veririm var mı artıran

“Kanal İstanbul bir kaç yüz milyar dolar bırakır ” diyen iş adamı Serdar İnan, proje için 30 milyar dolar teklif etti.

“Kanal İstanbul ” projesine ilk teklif İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan 'dan geldi. çılgın projeyi desteklediğini belirten İnan, “Projeye 30 milyar dolar veririm ” dedi. Projenin Türkiye ve İstanbul 'a değer katacağını dile getiren İnan şunları söyledi: “Türkiye 'nin ne büyük madeni ne petrolü var. Bizim elimizde turizm ve insanların yaşamak istediği gayrimenkullerimiz var. Bunun yabancılara satışını ön plana almamız lazım. İspanya 'yı İspanya yapan Araplara sattıkları 400 milyar euroluk gayrimenkul. Kanal İstanbul bir kaç yüz milyar dolar para getirebilecek proje. Boğazda bugün 30 milyon dolara satılan evler var, ikinci boğazda da o fiyatlara ev satılabilir. şžu anki boğazdan çok daha güzelini bile yapabiliriz. Ben proje için 30 milyar dolar teklif ediyorum. Var mı artıran ” Projenin tamamlanmasının 10-15 seneyi bulabileceğini belirten İnan, Türkiye 'nin dış borcunu bu proje ile ödeyebileceğini kaydetti.

MALİYETİ 10 MİLYAR DOLAR
Yapılan hesaplamalara göre, projenin maliyetinin hafriyat çalışmaları, yapımda kullanılacak çimento ve demirle birlikte toplam 10 milyar doları bulacağı tahmin ediliyor.

Yılda 8.8 milyar dolar gelecek

Yeni kanal, İstanbul için yeni bir gelir kapısı anlamına da gelecek. Montrö Anlaşmasına göre gemilerin boğaz geçişlerinden Türkiye ücret alamıyor. Ancak yeni kanal anlaşma dışında olacağı için böyle bir sınırlamaya gerek kalmayacak. Başbakan Erdoğan 'ın verdiği bilgiye göre İstanbul Boğazı 'ndan günde 160 gemi geçiyor. Kanal tamamlandığında, Kanal İstanbul 'dan geçecek gemi sayısının günlük ortalama 150 olması bekleniyor. Süveyş Kanalından gemi başına 242 bin dolar alındığını düşünürsek 100 gemi günlük 24.2 milyon dolar, yılda da 8.8 milyar dolar gelir bırakacak.

“İşsizliğe çare olur ”

Özyurtlar şžirketler Grubu 'nun Başkanı Tamer Özyurt, Kanal İstanbul 'un 10 binlerce kişiye iş sağlayacağını söyledi. Özyurt, “Bir kere işsizlik azalacak. İş bulan insanlar hayat standardını yükseltmek için çalışacak. Ya yeni bir eve çıkacak ya da kendisine ev alacak ” dedi.

Heyecan veren proje

Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu projenin kendisini heyecanlandırdığını belirterek, “Hayata geçtiğinde İstanbul 'un şekli, şemali değişeceği gibi yapı anlayışı da değişecek, yeni merkezler oluşacak. Başbakan 'ı tebrik ediyorum ' ‘ dedi.

MUSTAFA SEZER - UĞUR KÜçÜK/Türkiye


Geri Dön