16 / 04 / 2024

Şili'ye beyaz eşya satacağız!

Şili'ye beyaz eşya satacağız!

Türkiye ile Şili arasında serbest ticaret anlaşması imzalandı. Vergiler karşılıklı düştü. Türkiye beyaz eşya ve otomotiv satacak. Dünyanın en büyük beşinci şarap üreticisi Şili'den ise kaliteli şaraplar daha ucuza gelecek



Şili ile imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması'nın ardından son yıllarda dünya piyasalarında hızla yükselen Şili şarabı Türkiye'de daha ucuza satılacak. Dış Ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan tarafından Şili'nin başkenti Santiago'da imzalanan anlaşmayla Türkiye'nin Şili'ye sattığı ürünlerin tamamında gümrükler yüzde 95 oranında düşecek. Şili tarafında ise tarım, madencilik ve gıda ürünlerine gümrükler kademeli olarak düşecek ve 6 yılda sıfırlanacak. Anlaşmanın imzalanmasının ardından Zafer Çağlayan ile ortak basın toplantısı düzenleyen Şili Dışişleri Bakanı Mariano Fernandez 'Şili, dünyanın en büyük 5. şarap üreticisi, şu anda yılda 2 milyar dolarlık ihraç ediyoruz. Son yıllarda uluslar- arası yarışmalarda çok sayıda ödül alıyoruz. Buna karşın fiyatımız Avrupa şaraplarının yarısı kadar. Şu anda Türkiye'ye sattığımız şarap tutarının 1 milyon dolara bile ulaşmadığını düşünüyorum. Gümrüklerin düşmesiyle birlikte Türkiye'ye sattığımız şarap miktarında artış olacak. Türk halkı da daha uygun fiyata daha iyi şarap içebilecek' dedi. Şili'nin meyve üretiminde çok önemli bir konumu olduğunu belirten Fernandez, 'Şili dünyanın en önemli kiraz ve avokado ihracatçılarından biri. Dünyanın önemli bir kısmı kış aylarını yaşarken bizde yaz olduğu için birçok ülkeye kiraz satabiliyoruz, Türkiye de bu ülkelerden biri olabilir' dedi.

Toplantıda bir konuşma yapan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, anlaşmanın Türkiye için Amerika kıtasında yapılan ilk ticaret anlaşması niteliği taşıdığını belirterek 'Tekstil, demir-çelik, inşaat malzemeleri, otomotiv yedek parçası gibi alanlarda fırsatlar olacağına inanıyoruz' dedi. Çağlayan dünyanın en önemli bakır ihracatçılarından biri olan Şili'nin de özellikle ahşap konut, madencilik konusunda Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılayabileceğini söyledi.

Bakana BJK'lı Tello forması
ÇAĞLAYAN, iş forumunun ardından Şili Dışişleri Bakanı Mariano Fernandez'e sürpriz yaptı. Çağlayan, Beşiktaş'ın Şilili oyuncusu Rodrigo Tello'nun imzaladığı Beşiktaş formasını meslektaşına hediye etti. Bakan Fernandez de 'Artık biz de bir Türk futbolcu almalıyız' dedi.

'THY buraya da uçsun'
İKİ günlük Şili ziyareti sırasında çok sayıda Şilili bakanla bir araya gelen Zafer Çağlayan, 'Serbest ticaret anlaşmasıyla birlikte sanayi ve tarımın dışında hizmet sektöründe de gelişmeler olabilir. Şili tarafı, Brezilya'nın Sao Paolo kentine direkt uçuş başlatan THY'nin Santiago'ya da gelmesini istediler. Biz de heyette bulunan ve THY'nin yönetim kurulu üyesi de olan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'ye durumu ilettik. THY en kısa zamanda bu konudaki çalışmalara başlayacak' dedi.

Anlaşma yapıldı ama bir ticaret ataşesi yok
TÜRKİYE, Şili ile serbest ticaret anlaşması imzalamasına karşın hala bu ülkede bir ticaret ataşesi ve müşavirine sahip değil. İki yıl bu anlaşma üzerinde her iki tarafın da çalıştığını belirten Santiago Büyükelçisi Osman Ulukan, 'Biz kısıtlı bilgimizle bu işi yapmaya çalışıyoruz. Umarız kısa zamanda bu eksikliğimiz giderilir' dedi. Çağlayan da döner dönmez konuyu çözeceğini söyledi.

25 milyon $'lık tekstil anlaşması
EV tekstili, kumaş, havlu ve bornoz alanlarında 25 milyon dolarlık anlaşma imzalandı. Heyette bulunan Türk tekstilciler daha önce başladıkları görüşmelerin sonuçlandırarak gezide anlaşmayı imzaladı. Ülkenin en büyük üç perakende mağaza zinciri Falabella, Paris ve Ripley'le görüşmeler yapıldı, bu zincirlerin alım görevlilerinin Türkiye'ye gelmesi kararlaştırıldı.
Esin Gedik/Akşam


Geri Dön