18 / 04 / 2024

Silopi'de 342 bina ve işyeri ağır hasar gördü!

Silopi'de 342 bina ve işyeri ağır hasar gördü!

Şırnak'ın Silopi ilçesinde terör saldırıları nedeniyle ev, iş yeri ve kamu binaları ile camilerde meydana gelen hasarın 82 milyon lira olduğu tespit edildi. Toplam 342 bina ve iş yeri ile 2 camide ağır hasar oluştu.




Şırnak'ın Silopi ilçesinde terör örgütü PKK mensuplarının saldırıları nedeniyle ev, iş yeri ve kamu binaları ile camilerde meydana gelen hasarın 82 milyon lira olduğu tespit edildi.


"Şehit Polis Muhammet Onur Operasyonu" ile teröristlerden arındırılan, 19 Ocak'tan itibaren sokağa çıkma yasağının 05.00-18.00 saatlerinde kaldırıldığı, huzurun sağlandığı Silopi'de terör saldırılarının izleri siliniyor. Vatandaşlar, ihtiyaçlarını karşılamak için rahatça alışveriş, iş yerlerini açan esnaf da satış yapabilmenin mutluluğunu yaşıyor.


342 bina ve iş yeri ile 2 cami ağır hasarlı


Alınan bilgiye göre, "Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun" kapsamında ev ve iş yerleri zarar görenlere ödeme yapılabilmesi için hasar tespit komisyonları bir süre önce ilçede çalışma yaptı.


İnceleme sonucu 342 bina ve iş yeri ile 2 camide ağır hasar, 6 bin 352 bina ve iş yeri ile 17 kamu binasında hafif hasar oluştuğu, 27 binanın tamamen yıkıldığı tespit edildi, 898 binanın ise hasar görmediği belirlendi.


Terör saldırılarının ilçeye sadece yapılardaki tahribata ilişkin maliyetinin 82 milyon lira olduğu tespit edildi.


"Alacağımız parayla evimizi onaracağız"


Terör mağduru vatandaşlar ev ve iş yerlerindeki hasarın tazmini için Silopi Kaymakamlığına başvuruyor.


Başvuruda bulunanlardan A.K, AA muhabirine yaptığı açıklamada, saldırılarda evinin kullanılamaz hale geldiğini, bu nedenle kardeşinin evine yerleşmek zorunda kaldıklarını belirterek, "Alacağımız parayla evimizi onaracağız" dedi.


A.Ö. ise zararlarının en kısa sürede giderilmesi için çalışıldığını kaydederek, "Ödeme yapılır yapılmaz evimizin onarımını yapacağız. İnşallah Silopi'de bir daha bu tür olaylar yaşanmaz. Huzur içinde yaşamak istiyoruz" şeklinde konuştu.



AA


Haber Vatan'da şu şekilde yer aldı;


Terör operasyonlarında harabeye dönen Şırnak’ın Silopi ilçesinde 342’si ağır olmak üzere 7 bine yakın yapıda hasar tespit edildi. Maliyet 82 milyon lira. Sekiz mahalle ‘riskli alan’ ilan edildi


Silopi’nde 14 Aralık’ta sokağa çıkma yasağı ile başlayan ve 19 Ocak’ta yasağın kısmi olarak kaldırılması ile son bulan operasyonlardan sonra ilçenin toplam 11 mahallesinden 8’i ‘Riskli Alan’ ilan edildi. Terör saldırılarının ilçeye sadece yapılardaki tahribata ilişkin  maliyetinin 82 milyon lira olduğu tespit edildi.


27 bina tamamen yıkıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan karar Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında, “Şırnak ili Silopi ilçesi, Barbaros, Başak, Cudi, Karşıyaka, Şehit Harun Boy, Nuh, Yenişehir ve Yeşiltepe mahalleleri içerisinde bulunan ve ekli krokiyle listede sınır ve koordinatları gösterilen alanın riskli alan ilan edilmesi; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 16. 2.2016 tarihli ve 1526 sayılı yazısı üzerine 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi hakkında kanunun 2’nci maddesine göre Bakanlar Kurulunca 16.2.2016 tarihinde kararlaştırılmıştır” şeklinde yer aldı.


Silopi İlçesi’nde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen hasar tespit çalışmaları sona ererken, 72 kişiden oluşan 23 ekip ile yürütülen hasar tespit çalışmalarında, 342 bina ve iş yeri ile 2 camide ağır hasar, 6 bin 352 bina ve iş yeri ile 17 kamu binasında hafif hasar oluştuğu, 27 binanın tamamen yıkıldığı tespit edildi.


Yaşanan saldırı ve çatışmaların maliyetinin 82 milyon lira olduğu belirtilirken, Şırnak Valiliği’nin talebi üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığından gelen ekipler, 10 gün boyunca ilçedeki 7 bin 619 bina ve iş yeri ile 19 kamu binası ve 2 camide inceleme yaptı.


‘Eviniz tehlikede’

Terör mağduru vatandaşlar ev ve iş yerlerindeki hasarın tazmini için  Silopi Kaymakamlığına başvuruyor. Müracaatlar nedeniyle kaymakamlıkta zaman zaman  yoğunluk yaşanıyor. Bir süre önce Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından Silopi’de evleri hasar görenlere gönderilen yazıda, “İlimizde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca gerçekleştirilen tespitler neticesinde yıkılacak derecede tehlikeli durumda olduğu belirlenen, inşaat alanı olan yapınızın can ve mal güvenliği ile çevre ve insan sağlığı yönünden tehlike arz etmesi nedenleri ile yıkımının Valiliğiniz/Kaymakamlığınızca yaptırılması ve enkazının kaldırtılmasına muvafakat ediyor, bu doğrultuda bina içinde ve müştemilatında maddi manevi değer taşıyan eşya, ziynet, para vb. hiçbir şey bırakmadığımı beyan ediyorum” denilerek tebligatları imzalamaları istenmişti.


Vatan 


Haber Star'da şu şekilde yer aldı;



Güvenlik güçlerinin operasyonuyla PKK’dan temizlenen Silopi’de hayat normale dönüyor. Terör saldırılarında ağır hasar gören binalar yıkılarak, yeniden inşaa edilecek.


PKK’dan temizlenen Şırnak’ın Silopi ilçesinin yeniden inşa edilmesi için gerekli karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan karara göre, Silopi sınırları içinde bulunan Cudi, Barbaros, Başak Karşıyaka, Şehit Harun Boy, Nuh, Yenişehir ve Yeşiltepe mahallelerinde can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan binalar yıkılıp yerine yenisi inşa edilecek. Ayrıca Silopi’de bulunan zarar görmüş tarihi yapıların ise Kültür Bakanlığı gözetiminde dokusu bozulmadan restorasyonları yapılacak.


ÇALIŞMALAR BİTTİ


Silopi’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen hasar tespit çalışmaları sona erdi. 72 kişiden oluşan 23 ekip ile yürütülen tespit çalışmalarında 7 bin 619 bina ve iş yeri ile 19 kamu binası ve 2 cami tek tek incelendi. Hasar tespit çalışmalarında, 342 bina ve iş yeri ile 2 camide ağır hasar tespit edildi. 6 bin 352 bina ve iş yeri ile 17 kamu binasında hafif hasar oluştuğu, 27 binanın ise tamamen yıkıldığı belirlendi.


Star 


Geri Dön