26 / 04 / 2024

Simit Sarayı, Almanya'da ilk şirketini kurdu!

Simit Sarayı, Almanya'da ilk şirketini kurdu!

Türkiye'de 2001 kriziyle doğan Simit Sarayı'nın, global krizle dünyaya açılma çalışmaları tamamlandı



Geçtiğimiz hafta Almanya'da ilk şirket kuruldu. 2 milyon Euro yatırımla kurulan şirket Ekim sonunda Köln'de ilk restoranı açacak. Kasım'da Viyana, aralık ayında da Şikago'da iki Simit Sarayı açılıyor. 2001 krizinin Türkiye'de yarattığı en başarılı markalardan biri Simit Sarayı, global krizi de değerlendirdi, dünyaya açılma konusunda 1.5 yıldır sürdürdüğü çalışmaları tamamladı. Aynı anda 34 ülkeyle birden görüşen Simit Sarayı'nın kurucusu Haluk Okutur, ilk etapta 5 ülke ile anlaşma sağladı. Yurt dışındaki ilk şirketin tescil işlemleri de geçtiğimiz hafta tamamlandı. Artık Almanya'da yüzde 70 Türk-yüzde 30 Alman ortaklı Simit Sarayı Europe Gmbh adlı bir şirket var. Şirket ilk Simit Sarayı'nı ekim ayında Köln'de açacak, Onu Frankfurt, Berlin, Stutgart, Münih, Berlin ve Hamburg izleyecek. Kasım ayında da Avusturya'nın da Viyana şehrinde ilk restoran açılacak. Simit Sarayı'nın yurtdışı operasyonu Avrupa ile de sınırlı değil.

Aralık ayında ABD'deki şirketin kurulma çalışmaları tamamlanacak ve ilk restoran Şikago'da açılacak. Aynı dönemde İsviçre ve Suudi Arabistan'da da restoranlar açılacak kriz fırsattır sözünü hayata geçirmiş en göz önünde olan şirketlerden biri Simit Sarayı. 2001 krizinde binlerce bankacı işsiz kalıp, çalışanların da gelirleri düşünce, 1 liraya karın doyurulup, üstelik garson rahatsız etmeden saatlerce oturulabilen tek mekan olarak yıldızı parlayan Simit Sarayları, 2009 sonuna kadar 150'ye çıkacak. Kendi varoluşunun ardından pek çok benzerini de yaratan bu markanın, global krizde, dünyaya açılmasına da şaşırmamak gerek. Nitekim Haluk Okutur'un, markayı yurt dışına açmak için kafasında belirlediği zaman 2020 imiş. Neredeyse 10 yıl öncesinde gerçekleşen bu hayali global krizin yarattığı para harcama korkusu gerçeğe dönüştürmüş.
 
OSMANLI TEMASI
Simit Sarayı, yurt dışına açılırken konsept biraz farklı olacak. Alman ortaklar, Osmanlı temasının kullanılmasını istemiş. Mimarlık şirketi de buna uygun bir konsept yaratıyor. 50, 100, 150 ve üzeri büyüklüklerdeki restoranlarda tabii ki baş aktör simit. Üstelik Samandra'daki fabrikada yarı pişmiş ve dondurulmuş olarak gidecek, tüketileceği zaman ikinci kez pişirilecek. Ama 10 yılda Simit Sarayı'nın içine pizzayı, taze sıkılmış meyve suyunu ve pek çok başka çeşidi de sokan şirket yurt dışında da yerelleşecek. Almanların, ABD'lilerin, Avusturyalıların, Arapların damak zevklerine uygun yerel unlu ürünleri de raflarında bulunduracak. Türkiye'de 1 liraya satılan ürün Avrupa'da 1 Euro olarak fiyatlandırılacak.
Esen EVRAN/Gazete Habertürk


Geri Dön