19 / 04 / 2024

Sina Enerji WAW'ı geliştirdi!

Sina Enerji WAW'ı geliştirdi!

Sina Enerji düşük rüzgarda dahi elektrik üretebilen WAW adlı türbini geliştirdi ve 3 bin 250 dolardan başlayan fiyatlarla satmaya başladı



6 saat esen rüzgar bile bu türbinlerin bir evin 1 günlük elektrik ihtiyacını karşılamasına yetiyor. Düşük rüzgarda dahi çalışma özelliği olan türbinlere Afrika'dan bile talep geldi.

Ankara merkezli Sina Enerji'nin geliştirdiği düşük rüzgar hızında bile çalışabilen rüzgar türbinleri, elektriğe gelen peşpeşe zamlardan sonra özellikle müstakil evi olanlardan yoğun ilgi görmeye başladı. Rüzgar durduktan sonra da elektrik üretebilen ilk Türk rüzgar türbinleri, Afrika'dan bile sipariş aldı.

Sina Enerji Yönetim Kurulu Üyesi, Yard. Doç. Dr. Ahmet Kavlak, alternatif enerji sistemlerinin en ucuzu olduğu belirtilen rüzgar enerjisinde 'ilk büyük çaplı yerli üretimi' gerçekleştirdiklerini söyleyerek, "WAW rüzgar türbinleri rüzgarın yavaş ya da hızlı esmesinde yatay türbinlerin aksine durmayıp çalışmaya devam ediyor. Bu özelliği ile rüzgar şiddeti düşük olan bölgelerde bile kullanılıyor ve istenen verimi ortaya koyuyor. Rüzgarın az olduğu yerlerden hatta Afrika'dan bile sipariş geliyor" dedi.

Yüzde 40 verim

En az yüzde 40 verim vadeden türbinler, rüzgarın kanat üzerinden kayarak hareket etmesi yerine sürükleme gücünü esas alan ve rüzgarı 90 derece açıyla karşılayan dünyadaki tek türbin. Rüzgar bir tarafa basınç uygularken diğer tarafta bir engel ile karşılaşmıyor, böylece rüzgarın tamamından yararlanıyor.

Türkiye'de şiddeti bölgeden bölgeye değişmekle birlikte günde ortalama 6 saat rüzgar esiyor. Firma tarafından kurulacak rüzgar türbinleri de buna göre ayarlanmış. Yani rüzgar türbinleri, rüzgar ortalama 6 saat estiğinde bunun ortalama bir evin 1 günlük enerji ihtiyacını karşılayabileceği şekilde tasarlanmış.

Rüzgar türbini kurdurmak isteyen tüketiciler, önce firmanın bayisine aylık elektrik faturalarıyla başvuruyor. Firma evin elektrik ihtiyacını rüzgar ortalama 6 saat estiğinde karşılayabilecek en uygun kapasiteli türbini belirlemek için ilgili faturadan bir hesaplama yapıyor.

Şirket türbin kapasitelerini 1, 2, 3, 7.5, 10 ve 1.000 kilowatt aralığında pek çok sınıfa ayırmış ve her birini ayrı ayrı fiyatlandırmış. Tüketicilerin faturalarından hesaplanan ve ihtiyaç duyduğu kilowatt alt sınırı bunlardan hangisine yakınsa, o türbinin kurulmasına karar veriliyor.

100 metrekare ortalama bir evde ısıtma ve klima hariç, aydınlatma ve buzdolabı, çamaşır makinası, fırın ütü, TV gibi cihazları çalıştırmak için gerekli olan elektrik yılda 2 bin 800 kilowatsaat civarında. Sina Enerji yılda 3 bin kilowatsaat enerji üreten rüzgar türbinini yaklaşık 3 bin 250 dolara satıyor.

Tüketici ısınma ve klima için de rüzgar enerjisi kullanmak isterse kurulacak türbinin kapasitesinin daha yüksek olması gerekiyor. O takdirde kurulacak türbinin fiyatı 20 hatta 40 bin dolara çıkıyor. Sina Enerji fabrikalar için tasarlanmış fiyatı 1 milyon dolardan başlayan türbinler de üretiyor. Şirketin ürettiği türbinlerin ekonomik ömrü 25 yıl, sistemler ise 3 yıl firma garantisi kapsamında. WAW türbinleri ev, villa, fabrikaların dışında karayolları aydınlatmaları, yol-park ve bahçe aydınlatmaları, tarım sektörü, benzin istasyonları ve seralarda da kullanılabiliyor.

Yasa çıkınca, tüketimin haricinde ortaya çıkan enerji devlete satılabilecek

Sanayinin yanısıra tüketicilerin evlerinde güneş veya rüzgar enerjisinden yararlanarak 500 kilowatsaate kadar herhangi bir izne gerek kalmadan enerji üretmesi ve tüketiminden fazlasını devlete satabilmesine olanak veren Yenilenebilir Enerji Yasası'nda henüz gerekli olan yönetmelikler çıkarılamadı. Yönetmelikler çıktığında evinde elektrik üretenler tüketimden fazlasını devlete satabilecekler.

Standart yönetmeliklerinin çıkarılma süreci, kriz ortamı ve altyapı yetersizliklerinin bu sistemin evlerde fiilen uygulanmasını en erken 2011'e erteleyeceği öngörülüyor.

Sina Enerji Yönetim Kurulu Üyesi, Yard. Doç. Dr. Ahmet Kavlak, teşvik yasasının ardından yeni enerji yönetmeliğinin de acil olarak çıkarılması gerektiğini belirterek, "Bu konuda yeterli hız yakalanamadı. 1 Ekim'den itibaren sanayi elektriği kilovatsaatte (KWH) yüzde 9.85, konut elektriği yüzde 9.68, ticarethane elektriği ise 9.97 oranında zamlandı. Halbuki Türkiye'de alternatif enerji ile her ev ve iş yeri kendi elektriğini üretebilir" dedi.

Sektörün hızla büyüme potansiyeline de dikkat çeken Kavlak, "Sektörde VESTAS ve ENERCON gibi ithal markalar vardı. Biz ise 5 yıldır bu proje üzerinde çalışıyoruz. Bizim dışımızda sektörde büyük çapta üretim yapan yerli firma ise yok. Ancak pek çok grup bu alanda Ar-Ge çalışması yürütüyor. Çalık, Zorlu ve Kombassan Holding bunlar arasında" dedi.

6 yılda kendini amorti ediyor

* 4 kişilik bir ailenin 1 aylık ortalama elektrik ihtiyacı yaklaşık 230 kilowatsaat olarak ölçülüyor.

* 1 Ekim'de gelen yüzde 10'luk zamdan sonra, 230 kilowatsaat elektrik tüketimi için ödenecek fatura 65 TL'ye çıktı.

* 3 bin 250 dolar yani yaklaşık 4 bin 800 TL ödeyip evine rüzgar türbini taktıranlar 6 yıl sonra yatırım bedelini amorti etmiş oluyor

EMO: AYDEM geldi kayıp kaçak oranı fazlalaştı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Aydın, Denizli, Muğla illeri elektrik dağıtım hizmetinin, 17 yıl önceki görevlendirme işlemine dayanılarak AYDEM şirketine devredilmesinin ardından, bölgenin kayıp-kaçak oranının 3.5 aylık dönemde 2 kattan fazla artarak 384.1 milyon kilovat saate fırladığını öne sürdü. Özelleştirmenin temel amacı olarak sunulan kayıp ve kaçak oranlarının düşürüleceği iddiasının çöktüğünü belirten EMO, yapılan özelleştirme işleminin derhal mercek altına alınmasını, halkın faturalarına yansıtılacak olan kayıp ve kaçak hilesine son verilmesini istedi.
Vatan


Geri Dön