25 / 04 / 2024

Sinan Genim Beyoğlu'ndaki restorasyonun görüntülerini paylaştı!

Sinan Genim Beyoğlu'ndaki restorasyonun görüntülerini paylaştı!

Birçok eski yapının restorasyon çalışmasına imza atan Genim’in paylaştığı görüntülerde demirleri eriyen, çimento kalıpları adeta un gibi dağılan kagir yapılar tehlikenin boyutunu gözler önüne seriyor.



İstanbul’daki Beyoğlu Kurabiye Sokak’ta 12 Şubat günü çöken 2 eski bina gözleri bölgedeki eski kagir yapılara çevirdi. Mimar Sinan Genim, 1870 sonrası yapılan kagir yapıların, standart dışı malzeme ve yetersiz işçilik sonucu inşa edildiklerini söylerken, bazı eski binaların restorasyonu sırasında çekilen fotoğrafları Milliyet’le paylaştı. 

‘Zarar kaçınılmaz’

Taşıyıcı malzemeleri neredeyse dağılmış durumda olan yapıların hayati risk taşıdığını dile getiren Genim, “Bölgedeki eski yapılar büyük oranda bitişik nizam inşa edildi. Eski binaların arasına yapılan yeni binalar, eskilerin zemin dengelerini bozarak çöküntülere neden olabiliyor. Eski kagir yapıların taşıyıcı özelikleri açısından uzman kuruluşlarca denetlenmesi gerekir. Aksi takdirde gerek malzeme yorgunluğu, gerek zaman içinde demir malzemelerde meydana gelen erimeler nedeniyle birçok yapının kendi kendine çökerek can ve mal emniyetine zarar vermesi kaçınılmaz” diye konuştu. 


Sinan Genim Beyoğlu ndaki restorasyonun görüntülerini paylaştı!


‘Risk altında’

Genim, 5 Haziran 1870’te meydana gelen ve bir hafta boyunca süren büyük Beyoğlu yangını sonrası inşa edilen yapıların büyük bir bölümünün standart dışı demir malzeme ile yapıldığını belirterek, sözlerine şöyle devam etti: “Özellikle yapıların mutfak ve tuvalet gibi ıslak hacimlerinin döşemelerinde kullanılan demir profillerin büyük bir bölümü gerek standart dışı oluşları, gerek zaman içinde çürümeleri nedeniyle tehlike arz ediyor. Çoğu yapının, dış duvarları ile döşeme bağlantıları sağlayan ve yapının bir bütün halinde varlığını sürdürmesini sağlayan ve kılıçlama denilen bağlantı elemanları büyük oranda tahrip olmuş durumda. Çoğunluğu konut olarak yapılan yapıların zemin katlarındaki bazı duvarların dükkan veya işyeri olarak kullanılması amacıyla kaldırılması tehlikeyi daha da artırmakta. Bu tür yapılar her an yıkılma riski altında” diye konuştu.


‘Temeldeki oynama binanın çökmesine neden oluyor’

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, 12 Şubat’taki yıkımın ardından eski yapıların durumu ve yapılan çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi: 


“Tarihi sit bölgesi dediğimiz birinci bölgede bulunan binalar kolonlu diye bildiğimiz betonarme yapılardan oluşmuyor. Bu yapılar yıllar içerisinde zafiyete uğrayabiliyor. Temelde bir oynama bütün binanın çökmesine neden oluyor. Bir duvarın yanlışlıkla kaldırılması yani bilinçsizce yapılan böyle bir eylem bile bütün bir binanın çökmesine yol açabiliyor. Yapı malzemesi olarak kullanılan tuğlaların içerisindeki tutucu madde dışarıdaki sıvanın zafiyete uğramasıyla su alarak şişebiliyor. Elektrik kontağından kaynaklanan yangınlar da yaşanıyor. 30-40 yıllık dönemde yapılan betonarme yapılara alışmış insanımızın, bölgedeki tarihi yapıların bu tür gerekçelerle zafiyete uğrayacağını düşünemiyor olabilir. Ancak realite ortada.”


‘Düzenlemeye gidildi’

“12 yıldır Beyoğlu Belediyesi’nin içinde kurduğumuz bir müdürlüğümüz var. Bu müdürlüğümüz bu tür binaların bakım, onarım, yani restorasyonu için ciddi yönlendirme çalışmaları yaptı. Denetleme uygulama bürolarını kurduk. Artık tarihi bölgelerdeki basit onarım yetkisini kurul yerine belediye veriyor. Yani ‘çivi çakılamaz’ korkusunu ortadan kaldıran bir düzenlemeye gidildi. Bu tarihi bölgede bugüne kadar 12 bin binanın restorasyonu konusunda yönlendirici olmuş ve destek sağlamışız. Tarihi bölgede 700’e yakın da yeni bina yapıldı. Eski bina stoğumuzun 6 bin olduğunu düşünürsek ciddi bir rakamı 12 yıl içinde elden geçirmiş durumdayız. Toplu bir restorasyona tabi tutulması gereken 500-600 civarında yapı stoğu daha var.”



Milliyet 


Geri Dön