25 / 04 / 2024

Sincan Saraycık'ta sel zararı ağır!

Sincan Saraycık'ta sel zararı ağır!

Sincan Saraycık Mahallesi’nde şiddetli yağış sonrası sel meydana geldi. Çok sayıda araç ve ev sel suyu altında kalırken, selde yaralananlar çevre hastanelere kaldırıldı. Besiciler hayvanlarını kurtarmak için ahırların duvarlarını kırdı.



Sincan’da önceki akşam saatlerinde aniden bastıran yağmur sonrası Saraycık Mahllesi’nde sel meydana geldi. Oluşan sel baskını sebebiyle birçok ev ve işyerinin yanı sıra birçok otomobil de su altında kalırken, bir halı yıkama tesisindeki bine yakın halı kullanılmaz hale geldi. Bir vatandaş sel sonrası devrilen elektrik direğinden akıma kapılarak yaralandı. 


Cadde ve sokak aralarında çamur yığınları oluştu. Selden yaralı olarak kurtulan bir vatandaş, bir anda sel suyunun geldiğini, aracının suya kapıldığını ve kendi imkanlarıyla yüzerek kurtulduğunu anlattı. 


Saraycık Mahallesi’nde çocuğu sel suyuna kapılan bir anne ise, “Camı kırarak kendi imkanlarımla dışarıya çıktım. Bir kaç saniye geç kalsam çocuklarımı kaybedebilirdim” diye konuştu. 


Meydana gelen sel sonrası Saraycık, Çimşit ve Küme Evleri mevkisine çok sayıda ambulans, itfaiye, UMKE ve polis ekipleri sevk edildi. Selde yaralananlar olay yerinde yapılan ilk müdahalelerin ardından çevre hastanelere kaldırıldı.



YARDIMA GELEN YOK


Evini su basan ve eşyaları kullanılmaz hale gelen Fatma Baysal, “Selin üzerinden saatler geçmesine rağmen kimse yardıma gelmedi” diyerek yetkililere tepki gösterdi. 


Bölgede besi çiftliği bulunan vatandaşlar zararların çok büyük olduğunu belirterek şunları söyledi:


 “Akşam yedi sıralarında aniden yağmur ve dolu bastırdı. Ahırlarımıza su doldu. Hayvanlarımızın telef olmaması için duvarları kırarak suyu tahliye etmek zorunda kaldık. Hayvan beslemek için balya halinde bekleyen samanlar ise sel suyuna kapılarak metrelerce uzağa sürüklendi. Kurban bayramı öncesi büyük şok yaşadık. Maddi ve manevi kaybımız büyük.”


Yoğun yağışın ardından Sincan’da küçük göletler oluştu. Vatandaşlar su tahliyesinin hızlı yapılmadığını belirterek tepki gösterdi. Sel felaketinin ardından Saraycık Mahallesi’nde cadde ve sokaklar aralarında çamur yığınları oluştu. Sürücüler araçlarıyla geçmekte zorlanırken, bazı araçlar çamur nedeniyle yolda ilerlemekte zorlandı. 


Evleri sel suyuna kapılan aileler eşyalarını tahliye etmek zorunda kaldı. Maddi durumlarının yetersiz getiren Selim Yağan, “Elimizde ne varsa suya gitti. Saraycık’ta herkes aynı durumla karşı karşıya kaldı” dedi. Evinin yüz metre aşağısında sel suyuna kapılan oyuncaklarını bulmak isteyen çocuk çamurun içine girerek ağladı.


Saraycık Mahallesi’nin içinden geçen derenin, üzerinden yol geçen kısımlarındaki dehlizlerin dar olması nedeniyle borular tıkandı. Derenin seviyesinin artması suyun yola akmasına neden olurken, sürücüler kayma tehlikesi nedeniyle başka güzergahlar kullandı. 


Sincan’da işyerlerini su basan vatandaşlar belediye ekiplerinin gelmemesi nedeniyle kovalarla suları tahliye etmeye çalıştı. Özel bir yurda ait alanın hemen yanında bulunan bahçeye su dolunca yetkililer çözümü bahçe duvarını yıkmakta buldu. 


Çevre sakinleri bölgeyi su basmasının nedeninin, bahçe yapımı sırasında su giderlerinin kapatılması olduğunu iddia ederek, “Burada 2 sene öncesine kadar en ufak bir sıkıntı yoktu” dedi.



Ender Baykuş / Hürriyet


Geri Dön