23 / 04 / 2024

Sinop'ta yapılacak olan nükleer santrale tepki gösterildi!

Sinop'ta yapılacak olan nükleer santrale tepki gösterildi!

Sinop'ta yaklaşık 6 bin çevreci, kentte kurulmak istenen 3 termik, bir nükleer santrale tepki gösterdi



Sinop'ta 3 termik ve bir de nükleer santral kurulmak istenmesine tepki gösteren Greenpeace, Sinop Çevre Platformu ve Yeşil Gebze Çevre Platformu üyeleri, Gerze İlçesi'nde miting düzenledi. Greenpeace'in efsanevi ‘Rainbow Warrior' (Gökkuşağı Savaşçısı) adlı gemisi ile 14 ülkeden 40 Greenpeace üyesi de Gerze'ye geldi. ‘Nükleersiz Türkiye' turu kapsamında 2 gün kentte kalacaklarını söyleyen Greenpeace Türkiye Enerji Kampanyası Sorumlusu Korol Diker, “Hükümetin kirli enerji politikaları yüzünden Sinop, Türkiye'deki kalkınma sıralamasının sonlarında yer alıyor. Hükümet bir anlamda ‘Ya bunlara razı olun. Ya da buradan gidin, burada yaşamayın' diyor” dedi.

Sinop'un Gerze İlçesi'nde bugün Greenpeace, Sinop Çevre Platformu ve Yeşil Gerze Çevre Platformu tarafından ‘Termik Santrallere Hayır' mitingi düzenlendi. Miting kapsamında Greenpeace'in ‘Gökkuşağı Savaşçısı' adlı gemisi 22 gün sürecek olan ‘Nükleersiz Türkiye' turu kapsamında bugün saat 08.00 sıralarında Sinop'un Gerze Limanı'na geldi.

Çevreciler daha sonra saat 11.30'da Okullar Caddesi güzergahında toplandıktan sonra yürüyerek Gerze Cumhuriyet Meydanı'na ulaştı. Sinop, İstanbul, Samsun ve Ankara'dan gelen binlerce çevrecinin yürüyüşü sırasında polis ekipleri çevrede geniş güvenlik önlemi aldı. Yaklaşık 6 bin kişinin katıldığı miting için 200 polis ve 100 jandarma görev yaptı. Bazı vatandaşlar sloganlar atarak yürüyen termik ve nükleer santral karşıtlarına evlerinin balkonlarından alkışlarla destek verdi.

Çevrecilerin Cumhuriyet Meydanı'nda toplanmasının ardından miting 12.30'da başladı. Bazı katılımcılar miting alanının çevresindeki binaların çatılarına çıkıp ‘Mobil, termik, nükleer santral istemiyoruz' pankartı açtı. Ellerinde ‘Termik ölüm istemiyoruz', ‘Çernobil yetmedi mi?', ‘Soluğuma dokunma', ‘Termik santral istemiyoruz', ‘İnsan ve doğa düşmanı santrale hayır' yazılı dövizler taşıdı. Çok sayıda çocuğun da katıldığı mitingde hükümet aleyhine de sloganlar atıldı.

14 ÜLKEDEN 40 GREENPEACE ÜYESİ GERZE'YE GELDİ
Mitingde konuşma yapan, Greenpeace Türkiye Enerji Kampanyası Sorumlusu Korol Diker, Sinop'ta yapılmak istenen termik ve nükleer santrallere ‘dur' demek için 14 ülkeden 40 Greenpeace üyesinin Gerze'ye geldiğini belirterek “Hükümetin kirli enerji politikaları yüzünden Sinop Türkiye'deki kalkınma sıralamasının sonlarında yer alıyor. Hükümet bir anlamda 'Ya bunlara razı olun. Ya da buradan gidin, burada yaşamayın' diyor. Ama geç kalmış değiliz. Hala Sinop'ta çok ciddi bir mücadele var” dedi.

GREENPEACE'İN TEMEL AMACI KENDİSİNİ KAPATMAKTIR
Daha sonra Rusya'dan gelen Greenpeace üyesi ve enerji uzmanı Vladimir Guprov bir konuşma yaptı. Genelde Rusya'da insanlar bizlere katılıyor ama biz burada sizlere katıldık. Greenpeace'in temel amacı kendisini kapatmaktır. Eminim sizlerin yardımlarıyla bizde çevre sorunlarını ortadan kaldıracağız ve Greenpeace'i kapatacağız. Yarın Çernobil felaketinin 24'üncü yıl dönümü. Bu felaketten öğrenmemiz gerekenler var. Hiçbir zaman nükleer endüstrisine güvenmeyin” diye konuştu. Konuşmalar nükleer karşıtlarının sloganlarıyla yer yer bölündü.

TERMİK SANTRALDE YILDA 4 MİLYON TON KÖMÜR YAKILACAK
Mitingde konuşma yapan Sinop'un Belediye Başkanı CHP'li Baki Ergül de İzlanda'da patlayan yanardağ sonrasında bütün Avrupa'nın kül bulutlarıyla kaplandığını belirterek, “Termik santrallerin bacasından çıkan küller çöktüğünde biz ne yapacağız. Gerze'ye kurulması planlanan termik santralde yılda 4 milyon ton kömür yakılacak. Bu kömürlerden 69 bin ton kömür çıkacak. Havaya karışan ucucu kül miktarı ise 390 bin ton olacak. O zaman Sinop halkı ne yapacak” diye konuştu. Miting, diğer konuşmalarla devam etti.
Yaprak Koçer - Kenan Türkseven / Radikal


Geri Dön