19 / 04 / 2024

Sinop'un 1/5 binlik imar planına itiraz!

Sinop'un 1/5 binlik imar planına itiraz!

Sinop Çevre Dostları Derneği, Sinop Belediye Başkanlığı tarafından askıya çıkarılan 1/5.000 ölçekli Sinop Nâzım İmar Planına, ekolojik planlama ilkeleri ve kamu yararına uymadığı gerekçesi ile itirazda bulundu.



YAPILAN itirazla ilgili bilgi veren Sinop Çevre Dostları Derneği Başkanı Hale Oğuz, askıya çıkarılan 1/5.000 ölçekli Sinop Nâzım İmar Planı üzerinde dernek olarak yaptıkları inceleme neticesinde planın ekolojik ilkeleri hiçe sayan ve korumacı olmayan yaklaşımları yanında, özellikle Akliman sahilinde, herhangi bir koruma önerisi getirmeden plan dışı bırakılan bölümlerle, plan bütünlüğünün bozulduğu ve koruma altına alınmayan parsellere gelecekte bazı ayrıcalıklar sağlanabileceği gibi açık kapıların bırakıldığının görüldüğünü belirtti. Oğuz; "Kentlerin gelecekteki formlarını almasında temel belirleyici olan imar planları, Sinop gibi hızla büyüyen ve ne yazık ki bu büyümenin evrensel şehircilik ilkeleri ve ekolojik önceliklere dayanmadığı kentlerde daha da önem kazanmaktadır. 


Bu nedenle, insanlığın tarihsel ve kültürel mirasının korunmasını, çevrenin bütün bileşenleriyle korunarak ve tüm canlıların yaşam haklarına saygı duyarak insanlığın mutluğuna hizmet edecek biçimde geliştirilmesini temel amaç edinen Derneğimiz'in, plan usulüne uygun olarak askıya çıkarılmadığından dolayı kısıtlı zaman ve imkânla, askıda bulunan 1/5.000 ölçekli Sinop Nâzım İmar Planı'nı incelemesi sonucunda, hazırlanan planın ekolojik planlama ilkeleri ve kamu yararına uymadığını üzülerek görülmüştür. Planın ekolojik ilkeleri hiçe sayan ve korumacı olmayan yaklaşımları yanında, özellikle Akliman sahilinde, herhangi bir koruma önerisi getirmeden plan dışı bırakılan bölümlerle, plan bütünlüğünün bozulduğu ve koruma altına alınmayan parsellere gelecekte bazı ayrıcalıklar sağlanabileceği gibi açık kapılar bırakıldığı görülmektedir" dedi. 


ÖZELLİKLE ÜÇ HUSUSA DİKKAT ÇEKİLDİ 

Yaptıkları inceleme sonucunda Sinop Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğüne itirazda bulunduklarını ifade eden Sinop Çevre Dostları Derneği Başkanı Hale Oğuz, itirazlarında özellikle üç hususun üzerinde durduklarını söyledi. Oğuz, açıklamasının devamında şunları söyledi; "Söz konusu imar planının, kentin korunması gerekli değerlerini korumayan, yapı ve nüfus yoğunluğunu artıran uygulamalarından özellikle üç tanesine dikkat çekerek bunlarla ilgili tespit ve taleplerimizi aşağıda iletmekteyiz: Askıda bulunan 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planı'nın, Sinop kentinin hali hazırda son derece yetersiz olan açık-yeşil alanlarını artırmaya yönelik bir kaygısı olmadığı üzülerek görülmüştür. 


Kenti, ekolojik ve rekreasyonel yönlerden yeterli nitelik ve nicelikte bir açık yeşil alan örtüsüne kavuşturan ve kente serpiştirilmiş bu yeşil lekeleri birbirine bağlayan yeşil yollarla kent içinde bir sistem kurulmasını; bu kentsel yeşil-açık alan sistemini kent dışındaki doğal alanlara bağlanmasını talep ederiz. 


Askıda bulunan 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planı'nın, planlama alanının önemli ekolojik zenginlikleri olan sulak alanları hiçe saydığı üzülerek görülmüştür. Karagöl ve Aksaz sulak alanları olduklarından daha küçük sınırlara hapsedilerek sulak alanın büyük bir kısmı turizm ya da başka amaçlarla kullanıma açılmaktadır. Karagöl-Aksaz Sulak Alanı'nın tamamının "ekolojik karakteri aynen korunacak alan" olarak imar planına işlenmesini ve bu alanı etkileyecek her türlü kullanımın ortadan kaldırılmasını talep etmekteyiz. 


Askıda bulunan 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planı'nın, özellikle Boztepe Yarımadası'nda bulunan şimdiye kadar bir bölümü tahrip edilmiş olan Akdeniz enklavlarını yok sayarak bu tahribatı sürdürecek kararlar getirdiği üzülerek görülmektedir. Özellikle Boztepe Yarımadası'ndaki Akdeniz bitki örtüsünün bulunduğu tüm alanların "ekolojik karakteri aynen korunacak alan" olarak plana işlenmesini ve her türlü yapılaşma dışı bırakılmasını talep etmekteyiz. 


Askıda bulunan 1/5.000 ölçekli Sinop Nazım İmar Plam'nın kısıtlı sürede Derneğimiz'ce incelenmesi ve değerlendirilmesiyle, öncelikli olarak yukarıda sözü edilen olumsuzluklar tespit edilmiş olup, bu hususlara dikkat edilmesi arz ve talep ederiz."


Sinop Vitrin Haber


Geri Dön