25 / 04 / 2024

Şirin Osmanlı Kasabaları Projesi ile turizmde teşvik sağlanacak!

Şirin Osmanlı Kasabaları Projesi ile turizmde teşvik sağlanacak!

Şirince, Mudurnu gibi Osmanlı yaşam tarzını bugüne taşıyan kasabalar koruma altına alınıyor. Hükümet, sadece mimari değil kültürel yaşamın korunması için de teşvik verecek.



Kültür ve Turizm Bakanlığı, mimari yapısı ve kültürüyle tarihi önem taşıyan kasabaları turizme kazandırmak için harekete geçti. "Şirin Osmanlı Kasabaları" ismi verilen ve Türkiye'de ilk olan proje ile tarihi dokusu bulunan kasabalar koruma altına alınacak. Bakanlık, ölmeye yüz tutmuş mesleklerin yaşatılması, her kasabanın kendine özel bir dergisi olması ve mimari yapının hiçbir şekilde bozulmaması için teşvik verecek. '


SLOW CITY' DESTEĞİ 

Projeyi SABAH'a anlatan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Haluk Dursun, tarihi doku ve özgün mimarisini muhafaza eden, gündelik hayatın kaos ve stresinden uzak, huzurlu ve sakin Anadolu kasabalarını turizme kazandıracaklarını belirtti. Dursun, projenin dünyada örnekleri bulunan "Cittaslow" veya "Slow City", yani "sakin şehirler" formatını yaygınlaştırmayı ve buna uygun kasabaları turizme kazandırmayı amaçladığını söyledi. Dursun, 'Şirin Osmanlı Kasabaları' projesiyle tarihi kasabaların mimari dokusunun korunmasının yanında bir de geleneksel mesleklerin yaşatılma ayağının da yürütüleceğini vurguladı. Dursun şöyle konuştu: "O bölgede ağırlıkta olan eski mesleklerin yok olmaması için destek sağlayacağız. Türkiye genelinde bu tip kasabaları keşfetmek için incelemeler yaptık. Olaya sadece mimari yapı olarak değil, doğası, dekoru, kendine özgü karakteri ve kültürü ile bir bütün halinde bakıyoruz." 


İŞTE O KASABALAR 

'Şirin Osmanlı Kasabaları' projesi, pilot bölgeler Mudurnu, Göynük ve Taraklı'da başlayacak. Osmanlı ahşap mimarisinin ağırlıkta olduğu Kastamonu, Amasya, Tokat gibi Kuzey Anadolu şehirleri projeye dahil edildi. Güneyde ise Antakya, Şanlıurfa, Mardin, Gaziantep, Kilis gibi taş mimarinin ön plana çıktığı kentler var. İstanbul'un tarihi semtleri projede ağırlıklı olarak farkediliyor. Sultanahmet Soğukçeşme Sokağı, Kadırga, Eyüp, Kariye'nin yanı sıra Boğaziçi'nde Beylerbeyi, Kuzguncuk, Anadolu Hisarı, Kandilli, Kanlıca, Arnavutköy, Emirgan kapsama alındı. Antalya Kaleiçi,  Adana  Tepebağ, Eskişehir Odunpazarı ve Elazığ diğer şehirler. 


Burcu Çalık-Sabah


Geri Dön