25 / 04 / 2024

Şirket tapu devri için gerekli belgeler!

Şirket tapu devri için gerekli belgeler!

Gayrimenkullerin mülkiyet devir işlemleri tapu dairesinde gerçekleşiyor. Tapu devir işlemleri, şahıslar adına yapılabildiği gibi, tüzel kişiler olan şirketler adına da yapılabiliyor. İşte şirket tapu devri için gerekli belgeler...



Şirket tapu devri için gerekli belgeler!

Taşınmaz malların mülkiyet devir işlemleri tapu dairesinde gerçekleşiyor. Tapu devir işlemleri, şahıslar adına yapılabildiği gibi, tüzel kişiler olan şirketler adına da yapılabiliyor. 


Gayrimenkullerin ivaz karşılığında veya ölünceye kadar bakma akdine dayanarak yahut trampa hükümlerine göre devir ve iktisabında gayrimenkulün beyan edilen devir ve iktisap bedelinden az olmamak üzere emlak vergisi değeri üzerinden (Cebri icra ve şuyuun izalesi hallerinde satış bedeli, istimlaklerde takdir edilen bedel üzerinden) devir eden ve devir alan için ayrı ayrı binde 20 oranında harç ödeniyor.


Ayrıca; Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2015 yılı Tarifesine göre yüzde 10,11'lik yeniden değerleme oranı ile 82,50 TL olan döner sermaye ücretlerinin de ödenmesi gerekiyor. 


Peki şirketlerin tapu devir işlemleri nasıl yapılır? Şirket tapu devri için gerekli belgeler nelerdir?


Şirket tapu satışı için gerekli evraklar..

İlk olarak; Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tabi şirketlerin Ticaret Sicil Memurluğunca düzenlenmiş, taşınmaz mala ilişkin satışlarda yetkinin ve yetkililerin kimlik bilgilerinin açıkça yer aldığı yetki belgesi, ilgili sanayi ve ticaret odası müdürlüğünden tasdikli olarak alınıyor. İşlemin yapıldığı yıla ait olması gerekiyor.


Şirketlerin tapu işlemleri için gerekli olan belgeler şu şekilde sıralanıyor;

- Şirket vergi levhası aslı ve örneği, son yönetim kurulu seçiminin bulunduğu sicil gazetesi örneği,

- Şirket yetkilisinin imza sirküleri,

- Şirket adına satışta bulunacak vekil ise düzenleme şeklinde yapılmış vekaletin aslı,

- Söz konusu gayrimenkul’ün ilgili belediyeden alınmış harca tabi rayiç değer ve vergi borcu yoktur yazısı.


Tapu harcı gider yazılır mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön