26 / 04 / 2024

Şirket tapu işlemleri 2016!

Şirket tapu işlemleri 2016!

Taşınmaz malların mülkiyet hakkı nasıl gerçek kimse üzerinde oluyorsa tüzel kişi olan şirketler üzerine de olabiliyor. Peki, şirket tapu işlemleri nelerdir? İşte şirket tapu işlemleri 2016..



Şirket tapu işlemleri 2016!

Taşınmaz malların mülkiyet hakkı nasıl gerçek kimse üzerinde oluyorsa tüzel kişi olan şirketler üzerine de olabiliyor. Şirket tapu işlemlerinin gerçekleşebilmesi için bazı belgelerin temin edilmesi ve harçların da ödenmesi gerekiyor.


Şirket tapu alım satım işlemleri için Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tabi şirketlerin Ticaret Sicil Memurluğunca düzenlenmiş, taşınmaz mala ilişkin satışlarda yetkinin ve yetkililerin kimlik bilgilerinin açıkça yer aldığı yetki belgesi gerekiyor. 


Bu belge ilgili sanayi ve ticaret odası müdürlüğünden tasdikli olarak alınıyor. Belgenin işlemin yapıldığı yıla ait olması gerekiyor.


Şirketlerin tapu işlemleri için gerekli diğer belgeleri ise şu şekilde sıralanıyor:


- Şirket vergi levhası aslı ve örneği, son yönetim kurulu seçiminin bulunduğu sicil gazetesi örneği,

- Şirket yetkilisinin imza sirküleri,

- Şirket adına satışta bulunacak vekil ise düzenleme şeklinde yapılmış vekaletin aslı,

- Söz konusu gayrimenkul’ün ilgili belediyeden alınmış harca tabi rayiç değer ve vergi borcu yoktur yazısı.


Şirket tapu harçları:

2016 yılında; Gayrimenkullerin ivaz karşılığında veya ölünceye kadar bakma akdine dayanarak yahut trampa hükümlerine göre devir ve iktisabında gayrimenkulün beyan edilen devir ve iktisap bedelinden az olmamak üzere emlak vergisi değeri üzerinden (Cebri icra ve şuyuun izalesi hallerinde satış bedeli, istimlaklerde takdir edilen bedel üzerinden) devir eden ve devir alan için ayrı ayrı binde 20 oranında harç ödeniyor.


Ayrıca; tapu harç parasının yanı sıra döner sermaye ücretlerinin de ödenmesi gerekiyor. Bu bedel; 2016 yılı için 87,25 TL olarak tahsil ediliyor.


Tapudan randevuyu kim alır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön