19 / 04 / 2024

Şişli Likör Fabrikası'nın yerine inşa edilen gökdelenlerin imar planı iptal edildi!

Şişli Likör Fabrikası'nın yerine inşa edilen gökdelenlerin imar planı iptal edildi!

Cumhuriyet Gazetesi'nin haberine göre "Endüstriyel Miras" kapsamında tescilli olan ve yıkılan Şişli Likör Fabrikası'nın yerine inşa edilen gökdelenlerin altılığını oluşturan imar planı iptal edildi. Davaya konu olan Quasar'ın sahipleri müdahil oldu.



Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na parselle ilgili 1/5 bin ölçekli imar planı tadilatının iptali ve yürütmenin durdurulması istemi ile dava açtı. Davaya konu olan Quasar projesinin sahibi Aşçıoğlu, Viatrans, Ofton MeydanbeyOmak Girişimi ile Emlak Konut GYO da müdahil oldu. 4 Aralık'ta kararını veren istanbul 6. idare Mahkemesi, plan tadilatında park ve dinlenme alanı fonksiyonunun ticaret alanı olarak değiştirildiği ve yüksekliğin serbest olarak belirlenmesinin 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planının hükümlerine uymadığını vurguladı. Parselde yapılan değişiklik ile bölgeye önemli bir nüfus ve yapı yoğunluğunun getirildiği belirtilerek plan bütünlüğünün bozulduğu kaydedildi. Şişli gibi yapı ve trafik yoğunluğunun çok fazla olduğu bir bölgede boş alan olarak önem arz eden parsele TOKl'nin teklifi ile ayrıcalıklı imar hakkı tanınarak bodrum katlarının emsal dışı bırakıldığı belirtildi. Daha önce yapılan itirazlar ve idare mahkemesi tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararları sonrasında yapılan yeni planlarda parselin fonksiyonun aynen korunduğu ve talep edilen hiçbir değişikliğin yapılmadığı da belirtildi. 


Bodrumlar emsal dışı Kararda, bodrum katların emsale dahil edilmemesi, yönetmeliğe aykırı şekilde 15.50 metre yükseklikten sonraki katlar için komşu mesafesi artırma koşulu aranmaması, tescille esere zarar verilmesi, üst ölçekli plan kararlarına bütüncül yaklaşımla hazırlanmamış olması ve nüfus yoğunluğunu artırmasından dolayı 1/5 bin ölçekli nâzım imar planı tadilatınm şehircilik ilkelerine ve kamu yararına uygun olmadığı belirtildi. 

Plan tadilatının hukuka uygun olmadığına hükmeden mahkeme, dava konusu işlemin iptaline oybirliği ile karar verdi. 


CUMHURİYET


Geri Dön