26 / 04 / 2024

Şişli Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi açıldı!

Şişli Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi açıldı!

Şişli Belediyesi’ne ait Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Evi, Tarık Akan, Rutkay Aziz, Zeynep Oral, Hıfzı Topuz, Altan Erkekli gibi isimlerin katıldığı törenle hizmete açıldı...




Şişli Belediyesi’ne ait Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Evi, Tarık Akan, Rutkay Aziz, Zeynep Oral, Hıfzı Topuz, Altan Erkekli ve Amerikan Başkonsolosu Charles F. Hunter gibi isimlerin de katıldığı bir törenle, usta şair Nâzım Hikmet’in doğum gününde 15 Ocak Cuma günü hizmete açıldı. Açılışa onur davetlisi olarak, Nâzım Hikmet’in büyük aşkı VeraTulyakova’nın kızı AnnaStepanova ve ailesi de katıldı.

 

Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü’ye, Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’ni İstanbul’a kazandırdığı için Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı tarafından bir teşekkür plaketi sunuldu. Hayri İnönü konuşmasında şöyle dedi: “Burasının Nazım Hikmet'e yakışan, yaşayan ve hayat dolu bir yer olması için çalışacağız."

 

Ayrıca, Nâzım Hikmet Kütüphanesi’ne yaptıkları kitap bağışından dolayı Semih Balcıoğlu, Erdal Öz, Başak Coşkun, Kıymet Coşkun, Arif Keskiner, Elif Gönensay, Nurdan Arca, Nurgül Arıkan, Bilgi Üniversitesi Yayınları, Cem Yayınevi, Cumhuriyet Kitapları, İstiklal Kitabevi, Mitos-Boyut Yayınevi, Nesin Yayınları, Sözcükler Yayınevi, Türkiye İş Bankası Yayınları ve Yapı Kredi Yayınları gibi isim ve yayınevlerine, teşekkür edildi.

 

Törende Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Rutkay Aziz, mimar Metin Deniz, PEN Yazarlar Derneği Başkanı Zeynep Oral, Vera’nın kızı Anna Stepanova, gazeteci-yazar Hıfzı Topuz, Tarık Akan konuşma yaparak günün anlam ve önemine değindiler. Hıfzı Topuz yaptığı konuşmada burasının matem yeri değil, yaşayan canlı bir yer olması gerektiğini söyledi. Konuşmalar sonrası sahne alan Nâzım Hikmet Korosu ise Fazıl Say’ın Nâzım Hikmet Oratoryosu’ndan parçalar seslendirdi.

 

Tiyatrocu Altan Erkekli, Nâzım Hikmet’in “Otobiyografi”, “Vatan Haini”, “Akrep Gibisin Kardeşim” isimli şiirlerini okuduktan sonra Nâzım Hikmet Vakfı kurucularından piyanist ve besteci Timur Selçuk sahne aldı ve izleyenlere mini bir konser verdi. Timur Selçuk'un kızı Mercan Selçuk'un dansı ise izleyenleri büyüledi. Program, tören sonrası kokteyl ile devam etti.

Kültür Sanat Evinde Neler Var?

* Nâzım Hikmet’in özel eşyalarının bulunduğu anı salonu

* 150 ve 300 kişilik iki ayrı çok amaçlı salon

* Sergi alanı

* Nâzım Hikmet Kütüphanesi

* Çocuk atölyeleri

* 3 adet kulis

* Reji odası



Şişli Belediyesi



Haber Radikal Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Şişli Belediyesi tarafından yaptırılan Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Evi Tarık Akan, Rutkay Aziz, Hıfzı Topuz, Altan Erkekli gibi isimlerin yanı sıra Nâzım'ın büyük aşkı Vera Tulyakova'nın kızı Anna Stepanova'nın da katıldığı törenle açıldı. Merkezin bir katı Beyoğlu'ndaki mekanından çıkartılınca 'yersiz yurtsuz' kalma tehlikesi yaşayan Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı'na tahsis edildi.


Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı, artık yersiz yurtsuz değil. Yıllardır ikamet ettiği Beyoğlu Sıraselviler’deki bina, otel ya da rezidans yapılmak üzere geçen yıl restorasyona girince Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı da yersiz yurtsuz kalma tehlikesi yaşamıştı. O dönem bu haberleri okuyan Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, hemen vakıfla bağlantıya geçerek belediye binasının yakınlarında ‘kültür sanat evi’ olarak açmayı düşündüğü merkezin bir katını vakfa tahsis etmeyi teklif etmiş, olumlu cevap alınca da merkezin ‘Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’ ismiyle açılmasını istemişti.

İşte o Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi, 15 Ocak’ta düzenlenen törenle hizmete açıldı. Tarık Akan, Rutkay Aziz, Zeynep Oral, Hıfzı Topuz, Altan Erkekli ve Amerikan Başkonsolosu Charles F. Hunter gibi isimlerin de katıldığı açılış törenine onur konuğu olarak Nâzım Hikmet’in büyük aşkı Vera Tulyakova’nın kızı Anna Stepanova ve ailesi de katıldı. Açılışta Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü’ye Nâzım Hikmet Sanat Evi’ni İstanbul’a kazandırdığı için Nâzım Hikmet Vakfı tarafından teşekkür plaketi sunuldu. Törende yaptığı konuşmada merkezin bir mabed ya da müze gibi algılanmasını istemediğini vurgulayan Hayri İnönü, “Burasının Nazım Hikmet’e yakışan, yaşayan ve hayat dolu bir yer olması için çalışacağız” dedi.


Nâzım Hikmet Vakfı Başkanı Rutkay Aziz, merkezin mimarisini üstlenen Metin Deniz, PEN Yazarlar Derneği Başkanı Zeynep Oral, Vera Tulyakova’nın kızı Anna Stepanova, gazeteci-yazar Hıfzı Topuz ve usta oyuncu Tarık Akan’ın konuşmalarının ardından Nâzım Hikmet Korosu Fazıl Say’ın ‘Nâzım Hikmet Oratoryosu’ndan parçalar seslendirdi. Tiyatrocu Altan Erkekli, Nâzım Hikmet’in ‘Otobiyografi’, ‘Vatan Haini’, ‘Akrep Gibisin Kardeşim’ isimli şiirlerini okuduktan sonra Nâzım Hikmet Vakfı kurucularından piyanist ve besteci Timur Selçuk sahne aldı ve izleyenlere mini bir konser verdi. Timur Selçuk’un kızı Mercan Selçuk’un dansı da gecenin unutulmazları arasındaydı.


TİYATRODAN FELSEFE SOHBETLERİNE...

Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde tiyatrodan, dans gösterilerine, felsefe sohbetlerinden, sergilere, edebiyat kongrelerine kadar geniş yelpazede etkinlikler yapılacak. Farklı katlarda sergi salonları yer alıyor. Abidin Dino katında 150 kişilik değişebilen oturma düzenli çok amaçlı bir salon bulunuyor. Bir başka katta 300 kişilik geniş fuayeli, geniş kulisli tiyatro salonu mevcut. Nâzım Hikmet katında ise Rusya’dan getirtilmiş özel eşyalarıyla düzenlenen ‘Nâzım Hikmet Anı Salonu’ ve büyük bir Nâzım Hikmet Kütüphanesi var.


NAZIM HİKMET KÜTÜPHANESİ BAĞIŞLARLA BÜYÜYOR

Semih Balcıoğlu, Erdal Öz, Başak Coşkun, Kıymet Coşkun, Arif Keskiner, Elif Gönensay, Nurdan Arca, Nurgül Arıkan, Bilgi Üniversitesi Yayınları, Cem Yayınevi, Cumhuriyet Kitapları, İstiklal Kitabevi, Mitos-Boyut Yayınevi, Nesin Yayınları, Sözcükler Yayınevi, Türkiye İş Bankası Yayınları ve Yapı Kredi Yayınları’nın bağışlarıyla kurulan kütüphane, devam eden bağışlarla daha da büyüyecek.


Radikal



Haber BirGün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


YILLARDIR ikamet ettiği Beyoğlu Sıraselviler'deki bina, otel ya da rezidans yapılmak üzere geçen yıl restorasyona girince yersiz yurtsuz kalan Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı'nın kültür ve sanat evi Şişli Belediyesi tarafından yapılan yeni yerinde hizmete açıldı. Tarık Akan, Rutkay Aziz, Zeynep Oral, Hıfzı Topuz, Altan Erkekli ve Amerikan Başkonsolosu Charles F. Hunter gibi isimlerin de katıldığı açılış törenine onur konuğu olarak Nâzım Hikmet'in büyük aşkı Vera Tulyakova'nın kızı Anna Stepanova ve ailesi de katıldı. 


BirGün


Geri Dön