16 / 04 / 2024

Şişli Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi açıldı!

Şişli Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi açıldı!

Şişli Belediyesi tarafından ilçenin Halide Edip Adıvar Mahallesi'nde yaptırılan "Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi", düzenlenen törenle açıldı.



CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Adalet, insan sevgisi, akıl ve bilime saygı gibi değerleri yok sayan, çocukların temiz kalbini kin, nefret ve düşmanlıkla dolduranlara karşı sivil toplum olarak sessiz kalmamalıyız" dedi. 


Şişli Belediyesi tarafından ilçenin Halide Edip Adıvar Mahallesi'nde yaptırılan "Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi", düzenlenen törenle açıldı. 


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, burada yaptığı konuşmada, şair Nazım Hikmet'in adını taşıyan Kültür ve Sanat Evi'nin ismine yakışır bir merkez olacağını kaydederek, emeği geçenlere teşekkür etti. 


Yüzlerce gencin bu kültür evinden yararlanacağını belirten Kılıçdaroğlu, "Gençlerimiz burada şiirle, edebiyatla, kültür ve sanatın değişik alanlarıyla yeni ufuklar kazanacaklar. Çocuklarımız burada Turgut Uyar'ın dizeleriyle, Yaşar Kemal'in romanlarıyla, Aziz Nesin'in yapıtlarıyla buluşacak, Nazım Hikmet'in hayatı, özlemleri burada yeni kuşaklarla buluşacak. Umuyor ve diliyorum ki 'bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine' yaşama hayali burada yeniden umut bulacak" diye konuştu. 


Böylesi merkezlere daha ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:


"Eğitim, kültür ve sanat alanında çok daha fazla vakıf dernek gibi kuruluşlara ihtiyacımız var. Burada faaliyet gösteren derneklere daha fazla destek olmalı, geleceğe daha fazla yatırım yapmalıyız. İçinde yaşandığımız ülkeye ve dünyaya karşı sorumluluğumuzu ancak böyle yerine getirebiliriz. Cumhuriyetin ideallerini, demokrasiyi kuracağımız kurumlar ve yapılarla Türkiye'nin her yanına yaymak bizim temel görevlerimizden biri olmalıdır. Özeleştirimizi de yapalım, çok uzun zaman bu alanları ihmal ettik. Rahmetli Türkan Saylan'ın öncü hareketinden gereken dersi çıkartamadık. Şimdi yeniden başlamanın, bu alandaki irademizi ve gücümüzü göstermenin tam zamanıdır."


Anayasa'nın 42. maddesinin, "Herkes eğitim ve öğretim hakkına sahiptir. Devlet maddi imkanı olmayan çocukların bu haktan yararlanması için gereken tedbirleri alır" dediğini aktaran Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:


"İlk ve orta öğretim düzeyinde yurt ve pansiyon açmak Milli Eğitim Bakanı'nın görevleri arasındadır. Özel kuruluşlar, ilk ve orta öğrenim düzeyinde. yurt açamıyorlar. AKP ideolojik nedenlerle bilinçli olarak bu alanda bir boşluk yarattı. Eğitim ve öğretim faaliyetlerini, devlet denetimi dışına çıkartarak eğitimi bir anlamda kendi ideolojisine yakın militan yetiştirmeyi amaçlayan dernek ve vakıflara teslim etti. Yoksul ailelerin çocukları, taşımalı sistem ile şehir veya ilçe merkezlerinde eğitim almaya mecbur bırakıldı. Eğitimine devam etmek isteyen çocuklar belli vakıf ve kuruluşlara yönlendirildi. Bu vakıf ve kuruluşların yasa dışı faaliyet göstermesine izin verildi. Denetim yapılmadı, çocuklar bu kuruluşların insafına terk edildi. Türkiye'de binlerce, onbinlerce yasa dışı yurt ve ev kurdular. Bu ev ve yurtlarda yoksul ailelerin çocuklarını ne idiğü belirsiz insanların insafına teslim ettiler. Milli Eğitim Bakanlığı personeli, öğretmenler, okul müdürleri Hükümet baskısıyla bu vakıflara ses edemez hale geldiler. Çocuklar bilerek bu vakıfların kucağına itildi. Denetim mekanizmaları devre dışı bırakıldı. Sorumlular hareket edemez hale geldi. Her türlü suçun işlenebileceği bir ortam üzülerek ifade edelim, kuruldu. Bugün Karaman'da yaşadığımız olaylar işte bu tablonun doğal sonucudur. Sorumlusu da sadece bu vakıf ve dernekler değil AKP Hükümeti'nin ta kendisidir."


Türkiye'nin hemen her alanda geriye gittiğini, giderek yalnızlaşan bir ülke konumuna itildiğini ileri süren Kılıçdaroğlu, "Bu ülke, bunu hak etmiyor. Bu güzel ülke buna layık değil. Dev gibi bir ülke daha fazla cüce gibi duramaz. Bu ülke, AKP'nin mahkum ettiği küçücük kafese asla sığmaz. Biz dünyaya ilham olacak sanatta, bilimde hayatın her alanında evrensel standartlarda ürünler ortaya koyacak bir ülkeyiz. Dünyada yerimizi alacağız, özgürlükçü, demokratik bir ülke olacağız. Bu tünelin sonu çok açık. Hep birlikte bunu başardığımızı, Türkiye'nin bu badireden çıktığını göreceğiz. Cumhuriyet Halk Partisi gelecek günlerin güzel günlerin garantisidir. Biz bu ülkenin teminatıyız ve geleceği biz kuracağız" ifadelerini kullandı.


Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü ise Türkiye'nin en büyük şairlerinden Nazım Hikmet adına bir kültür evi kazandırdıkları için son derece mutlu olduklarını dile getirdi. Nazım Hikmet'in yakın arkadaşı Abidin Dino'nun eserlerinden oluşan bir sergiyi de bugün bu merkezde açtıklarını aktaran İnönü, "Nazım Hikmet ve Abidin Dino gibi iki yakın arkadaşı Şişli de buluşturmak bizim için büyük bir onur. Bu mutlu günümüzde bizleri yalnız bırakmadığınız için hepinize çok teşekkür ediyor hoş geldiniz diyorum" diye konuştu.


Günün anısına, Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Rutkay Aziz, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na Nazım Hikmet biblosu hediye etti. Rutkay Aziz, bibloyu hediye ederken Kılıçdaroğlu ve İnönü'ye teşekkür ederek, "Düşmana yürekten teşekkür ediyoruz. Düşmana inat şairin düşünce ve duygularını burayı yaşatacağız yeter ki bizi yalnız bırakmayın" ifadelerini kullandı. 


Açılışta Nazım Korosu, Fazıl Say'ın Nazım Oratoryosu'ndan bölümler seslendirdi. 


Şişli Belediyesi tarafından yaptırılan Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi'nde 300 kişilik tiyatro salonu, 150 kişilik çok amaçlı salon, dans stüdyosu, sergi salonları, çocuk kütüphanesi, atölyeler, Nazım Hikmet'e ait müzelik eşyaların sergilendiği anı odası yer alıyor.


Kültür ve Sanat Evi'nde ressam Abidin Dino’ya ait 80 eserden oluşan sergi de açıldı. Sanatseverler 28 Mayıs'a kadar sergiyi gezebilecek. Ayrıca Dino’nun İngiltere’de düzenlenen 1966 Dünya Kupasını anlatan uzun metrajlı ‘Gol’ isimli filmi de sürekli olarak Kültür ve Sanat Evi'nde gösterimde olacak.


AA



Geri Dön