20 / 04 / 2024

Şişli'deki asansör kazasının davasında son durum!

Şişli'deki asansör kazasının davasında son durum!

Şişli'de 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan asansör kazası sonrası inşaatın yapıldığı alana gelerek yasalara aykırı davrandığı iddiasıyla yargılanan DİSK Genel Sekreteri Çerkezoğlu'nun beraatine hükmedildi.



İstanbul 15. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya sanık Arzu Çerkezoğlu katıldı. Çerkezoğlu'nu, 5 avukat temsil etti. 


Savunması alınan Çerkezoğlu, bu davada sanık olarak yargılanmaktan hicap duyduğunu ve meydana gelen iş kazalarındaki ölümlerin "iş kazası" olarak nitelendirilmesi gerektiğini belirterek, bu davanın veya kendisinin yargılanmasının tek bir işçinin ölümüne engel olması durumunda, istenilen cezanın verilmesinde bir sakınca bulunmadığını söyledi.


"Kendimi sanık konumunda görmüyorum"


Çerkezoğlu, "Sermaye ve bunu denetleyen aktörler, iş cinayetlerine duyarsız kalarak bizim hakkımızda böyle bir yöntem izliyor. Asıl suçluların sermaye ve ona tolerans gösteren kişiler olması gerekir. Bu nedenle kendimi sanık konumunda görmüyorum. İşçi haklarının korunması sendikaların asli görevidir. Suçlamaları kabul etmiyorum" dedi.


Davaya ilişkin kararını ilk duruşmada açıklayan mahkeme, "2911 sayılı yasaya aykırılık" suçundan hakkında dava açılan Çerkezoğlu'nun, yüklenen suçun unsurlarının oluşmaması nedeniyle beraatine hükmetti.


Açıklama


Duruşmanın ardından Çerkezoğlu, beraberindeki DİSK Genel Başkanı ve sendika üyeleriyle İstanbul Adliyesi önünde bir açıklama yaptı. 


Genel sekreteri olduğu için bu davada aslında işçilerin örgütü DİSK'in yargılanmış olduğunu mahkemede ifade ettiğini anlatan Çerkezoğlu, "Böylesi bir süreçte Türkiye’de her yıl yüzlerce işçinin yaşamını yitirdiği, iş cinayetlerinin her yıl daha da fazla arttığı bir ülkede, yaşanan böylesi bir facianın DİSK olarak ve diğer emek ve meslek örgütleriyle birlikte, bu katliamı protesto etmek ve bunun için basın açıklaması yapmak, buna tepki göstermek suç değildir' dedik." ifadesini kullandı.


 Örgüt olarak böyle bir kazaya sessiz kalmalarının suç olacağını ve iş kazaları sürecinin gerçek sorumlularının yargılanmadığını öne süren Çerkezoğlu, "Bu dava kapsamında 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nda açıkça sorumluluğu tanımlanmış olan siyasi iradenin, dönemin başbakanının, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın ve yetkililerin yargılanması gerektiğini ifade ettik." diye konuştu.


İddianameden


İstanbul Cumhuriyet Savcısı Adem Meral tarafından hazırlanan iddianamede, Şişli'deki eski Ali Sami Yen Stadı'nın bulunduğu alanda otel yapımı sırasında, inşaat asansörünün yerinden kopması sonucu 10 işçinin vefat ettiği ve kazayla ilgili olay yerine gelen şüpheli Çerkezoğlu ile yasal dokunulmazlıkları olduğu için haklarında ayrı soruşturma yürütülen diğer kişilerin, basın açıklaması adı altında izinsiz gösteri yaptıkları belirtiliyordu.


Grubun polisin uyarısına karşı dağılmayıp eylemini sürdürdüğü, Çerkezoğlu'nun TOMA aracı önüne geçerek dağılmamakta ısrar ettiği ve bunun üzerine polis ekiplerinin olaya müdahale ederek şüphelileri dağıttıkları aktarılan iddianamede, şüphelinin "2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet" suçundan 1 yıl 6 aydan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyordu. 


AA



Haber Evrensel Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


10 işçinin hayatını kaybettiği Mecidiyeköy'deki Torunlar inşaat önünde açıklama yapan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu hakkında 3 yıla kadar hapis istemiyle açılan davada Çerkezoğlu, ilk duruşmada beraat etti. Toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasasına aykırı davrandığı iddiasıyla DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu hakkında açılan dava Çağlayan Adliyesi'nde görüldü. Çerkezoğlu duruşmada yaptığı savunmada, "Tek bir işçinin iş cinayetinde yaşamını yitirmesi engelleııecekse bugün burada ceza verin. Torunlar katliamından sonra bize dava açılmasının amacı gerçek sorumluları, işvereni ve hükümeti korumaktır" dedi. Duruşmanın ardından açıklama yapan Çerkezoğlu, "İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nda açıkça sorumluluğu tanımlanmış olan siyasi iradenin, dönemin başbakanının, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nın yargılanması gerektiğini ifade ettik" diye konuştu. 


Evrensel



Haber BirGün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


TORUN Center inşaatında 1,5 yıl önce 10 işçinin öldüğü iş cinayetinin ardından yaptığı bir açıklama nedeniyle hakkında dava açılan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, dün görülen ilk duruşmada beraat etti. 


BirGün



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İSTANBUL Şişli'de 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan asansör kazası nedeniyle Torunlar İnşaat önünde yaptığı basın açıklaması nedeniyle hakkında 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, ilk celsede beraat etti. Çerkezoğlu, İstanbul 15. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada verdiği ifadede, "Burada sanık olarak yargılanmaktan hicap duyuyorum. Meydana gelen iş kazalarındaki ölümler, iş cinayeti olarak nitelendirilmelidir. Bu dava tek bir işçinin ölümünü dahi engellerse istenilen cezaların verilmesinde sakınca yoktur. İşçi haklarının korunması sendikaların asli görevidir" dedi. 


Sözcü


Geri Dön