26 / 04 / 2024

Sit alanı koruma kurulu nedir?

Sit alanı koruma kurulu nedir?

Sit alanların korunması adına Bakanlık tarafından Sit alanı koruma kurulu oluşturuluyor. Koruma kurulları sit alanlarının türüne ve derecesine göre koruma imar planları hazırlıyor. Peki, sit alanı koruma kurulu nedir?



Sit alanı koruma kurulu nedir?

Sit alanları; tarih öncesinden günümüze kadar gelen çeşitli medeniyetlerin ürünü olup, yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik, mimari ve benzeri özelliklerini yansıtan kent ve kent kalıntıları, önemli tarihi hadiselerin cereyan ettiği yerler ve tespiti yapılmış tabiat özellikleri ile korunması gerekli alanlar olarak tanımlanıyor.


Bu alanların korunması adına Bakanlık tarafından Sit alanı koruma kurulu oluşturuluyor. Koruma kurulları sit alanlarının türüne ve derecesine göre koruma imar planları hazırlıyor.


Hazırlanan bu planlar ile sit alanlarının korunması, üzerinde bir yapılaşmanın yapılmaması sağlanıyor.


Arkeolojik, Doğal, Tarihi, Kentsel Sit Alanları ile Tescilli Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlıkları ile ilgili yapılacak tüm uygulamalar için ilgili Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünden izin alınması gerekiyor.



Kentsel sitler, mimari, mahalli, tarihsel, estetik ve sanat özelliği bulunan ve bir arada bulunmaları sebebiyle teker teker taşıdıkları kıymetten daha fazla kıymeti olan kültürel ve tabii çevre elemanlarının (yapılar, bahçeler, bitki örtüleri, yerleşim dokuları, duvarlar) birlikte bulundukları alanlardır. 


Arkeolojik Sit: İnsanlığın varoluşundan günümüze kadar ulaşan eski uygarlıkların yer altında, yer üstünde ve su altındaki ürünlerini, yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik ve kültürel özelliklerini yansıtan her türlü kültür varlığının yer aldığı yerleşmeler ve alanlardır. 


Tarihi Sit: Milli tarihimiz ve askeri harp tarihi açısından önemli tarihi olayların cereyan ettiği ve doğal yapısıyla birlikte korunması gerekli alanlardır. 



Sit alanları takas yönetmeliği!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön