27 / 04 / 2024

Sit alanına emlak vergisi ödenir mi?

Sit alanına emlak vergisi ödenir mi?

Emlak Vergisi Kanunu gereğince, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için vergi ödenmesi gerekiyor. Peki taşınmaz sit alanındaysa vergiden muaf olunur mu? Sit alanına emlak vergisi ödenir mi?



Sit alanına emlak vergisi ödenir mi?

Emlak Vergisi Kanunu gereğince, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için vergi ödenmesi gerekiyor. Verginin mükellefi ise, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler oluyor.


Kanuna göre, bina vergisinin oranı meskenlerde binde bir, diğer binalarda ise binde ikidir. Bu oranlar, 5216 sayılı Kanunun uygulandığı büyük şehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde % 100 artırımlı uygulanıyor. Arsalarda vergi oranı binde 3 olup; büyükşehirlerde ise binde 6 oranında ödeniyor. Arazilerde ise vergi oranı normal yörelerde binde 1'ken; büyükşehir belediyeleri sınırlarındaki araziler için binde 2 oranında vergi ödeniyor.


Peki taşınmaz malınızın sit alanı içerisinde yer aldığını farz edelim. Sit alanında emlak vergisi ödenir mi?


Sit alanları; doğal değerlerin korunması, sonraki kuşaklara olduğu gibi aktarılması amacı ile ülkemizde yer alan tarihi ve güzelliklere sahip ender bulunan alanlar olarak ifade ediliyor.


Bu alanlarda yer alan taşınmaz mallar için emlak vergisi ödenip ödenmeyeceği de kanun kapsamında açıklanıyor.


Yasal mevuat gereğince; Tapu kütüğüne "korunması gerekli kültür varlığıdır" kaydı konulmuş olan taşınmaz kültür varlıkları ile SİT alanı ve doğal sit alanı olmaları nedeniyle üzerlerine kesin yapılanma yasağı getirilmiş taşınmazlar içinde emlak vergisi ödenmiyor.


Sit alanlarının imara açılması 2014!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön