24 / 04 / 2024

Sit alanları emlak vergisi!

Sit alanları emlak vergisi!

Emlak vergisi; arazi, arsa ve binalar için ödenen vergi olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye sınırları içerisinde olan taşınmaz mallar için emlak vergisi ödenmesi gerekiyor. Peki, sit alanları emlak vergisi ödenir mi?



Sit alanları emlak vergisi!

Tarih öncesinden günümüze kadar gelen çeşitli medeniyetlerin ürünü olup, yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik, mimari ve benzeri özelliklerini yansıtan kent ve kent kalıntıları, önemli tarihi hadiselerin cereyan ettiği yerler ve tespiti yapılmış tabiat özellikleri ile korunması gerekli alanlara sit alanları deniyor.


Arazi, arsa ve binalar için ödenen vergiye emlak vergisi deniyor.Emlak Vergisi Kanunu gereğince, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için vergi ödenmesi gerekiyor. 


Emlak Vergisi Kanununa göre bina, arazi ve arsalara ilişkin olarak yıllık tahakkuk eden emlak vergisi birinci taksiti Mayıs ayı ikinci taksiti ise  Kasım ayı sonuna kadar olmak üzere iki eşit taksitte ödeniyor. 

 

Verginin mükellefi ise, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler oluyor. Peki, taşınmaz malınız sit alanı içerisinde ise o alana emlak vergisi ödemeniz gerekir mi?


Doğal değerlerin korunması ile sonraki kuşaklara olduğu gibi aktarılması amacıyla ülkemizde yer alan tarihi ve güzelliklere sahip ender bulunan alanlara sit alanları deniyor. 


Bu alanlara Emlak Vergisi ödeyip ödemeyeceğiniz Emlak Vergisi Kanunu'nda açıklanıyor. 


Sit alanları Emlak Vergisi!

Emlak Vergisi Kanununa göre; Tapu kütüğüne "korunması gerekli kültür varlığıdır" kaydı konulmuş olan taşınmaz kültür varlıkları ile SİT alanı ve doğal sit alanı olmaları nedeniyle üzerlerine kesin yapılanma yasağı getirilmiş taşınmazlar içinde emlak vergisi ödenmiyor.


Sit alanlarının tespiti!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com 


Geri Dön