29 / 03 / 2024

Sit alanları yapılaşmaya açılıyor!

Sit alanları yapılaşmaya açılıyor!

Antalya'nın planlama kentleşme sorunlarıyla ilgili düşünce ve tartışma platformu olarak iki yıl önce oluşturulan Antalya Kent İzleme Platformu'nun (AKİP) 2016 yılı genel değerlendirme toplantısı Barohan toplantı salonunda yapıldı.



AKİP'in 2016 yılında gündeme gelen projelerle ilgili düşünce ve önerilerini, yaptığı sunum eşliğinde Mimar Recep Esengil aktardı. Boğaçay, Batı Çevreyolu, Konyaaltı Sahili, EXP 210 Antalya, Tünektepe, Kaleiçi projeleri ve daha birçok projeyle ilgili AKİP'in görüşlerini aktaran Recep Esengil, Tünektepe'de uygulanmakta olan projenin doğal sitlerin yapılaşmaya açılmasıyla ilgili ilk uygulama olacağını söyledi. Boğaçay Projesi içinde yer alan yat limanından vazgeçilmesinin, proje alanının ranta açılmasına engel teşkil etmediğini belirten Recep Esengil,"Ruhu tamamiyle değişti" dedği Konyaaltı Sahili projesinin halkın kullanımına kısıtlamalar getiren bir proje haline getirildiğini ifade etti.  EXPO alanının uygulamalı bir eğitim merkezi, uluslararası boyutta, tarımla ilgili, tarımı geliştirecek, tarım teknolojilerini geliştirecek bir eğitim alanı olarak değerlendirilebileceğini belirten Esengil; Kaleiçi, Yat Limanı ve Cumhuriyet Meydanı projelerinin tek bir proje olarak ele alınması gerektiğini vurguladı.

KENT DUYARLILIĞIMIZ DEVAM EDECEK

Toplantının açış konuşmasını yapan Avukat Mustafa Şahin, Olağanüstü Hal ve Kanun Hükmünde Kararnameleriyle zor ve karanlık bir dönemden geçildiğini, ülke geneli için söz konusu olan keyfi yönetimin kentleşme ve kent planlamasıyla ilgili süreçleri de belirlediğini ifade ederek, "Keyfi yönetim, muhalif ses çıksın istemiyor. Görüş ve eleştirileriyle platformumuza olduğu gibi kentimize de katkılarda bulunan, çevre sorunlarına duyarlı arkadaşlarımızdan Avukat  Ermiş, ortada hiçbir suç delili yokken gözaltına alınıp serbest bırakıldı. Arkadaşımız Avukat Özden Saldıran'ın tutukluluğu devam ediyor. Bir başka arkadaşımız Bülent Şık'ın üniversitedeki görevine son verildi. Farklı görüşlere tahammül edemeyen, tek tip insanlardan oluşan bir sistem yaratmak isteyen yönetimlere karşı kent duyarlılığımızı devam ettireceğiz" dedi. 

SİT'LER GİDİYOR 'KORUMA ALANLARI' GELİYOR

Mustafa şahin'in konuşmasının ardından kürsüye gelen Mimar Esengil, ekrana yansıttığı planlar eşliğinde Antalya için önem arz eden projeler konuşunda AKİP'in görüş ve önerilerine yer verdi. Medyada  "Doğal sitler gitti korumalar geliyor" haberlerinin dolaşıma girdiğini belirten Recep Esengil,  bunun ilk uygulamasının Antalya'da, Tünektepe'de yapılacağını söyledi. Doğal sitlerin "hassas bölgeler", "koruma alanları" gibi bir takım yeni kavramlarla yapılaşmaya açılacağını belirten Recep Esengil, "Bunun en önemli örneklerinden biri burası. Sarısu dahil bu bölge 'hassas bölge' ilan edildi. Ama hemen arkasından Ağustos ayında koruma imar planı meclisten geçirilerek burası turistik alan ilan edildi. Burada mevcut yapı yıkılarak aynı alanda yüzde 120, 5 kat, 15.50 yüksekliğinde bir binayı göreceğiz" ifadelerine yer verdi.   

BOĞAÇAY VE ÇEVRE YOLU RANT PROJELERİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in "Boğaçay Projesi içinde yer alan yat limanından vazgeçildi" dediğini, bunun Boğaçay Projesi'nden vazgeçildiği anlamına gelmediğini belirten Recep Esengil, "Yat limanından vazgeçilmiş olsa da Boğaçay çevresinin ranta açılmasından vazgeçilmediğini hepimiz biliyoruz. Bir yıldır projenin bu kadar öne çıkarılmasındaki amaç buradaki rantın yükseltilmesine yönelikti. Poje alanındaki arazilerin tapu kayıtlarını 2013 yılından bu yana incelediğimizde bunların nasıl el değiştirdiğini, kimler tarafından kapatıldığını görürüz" dedi. Boğaçay Projesi ve Batı Çevreyolu'nun birbiriyle bağlantılı projeler olduğunu belirten Recep Esengil, "Batı Çevreyolu, çevreyolu olmanın ötesinde, imara açılmamış yerlerin imara açılmasıyla gerçekleşen bir rant projesidir" şeklinde konuştu. 


Antalya Köfez


Geri Dön