23 / 04 / 2024

Sit alanlarını HES'lere terk eden karar yargıda!

Sit alanlarını HES'lere terk eden karar yargıda!

Sit alanlarında HES’lerin önünü açan ilke kararına Doğa Derneği’nin aralarında bulunduğu çok sayıda kişi dava açtı. Birçok derenin,yaşam verdiği canlıların yok olmasına sebep olacak davada onlarca Çevre ve Ekoloji Hareketi avukatı vekil olarak bulundu.



Doğal sit alanlarında HES’lerin önünü açan ilke kararına Doğa Derneği’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi dava açtı. Birçok derenin ve yaşam verdiği canlıların yok olmasına sebep olacak davada onlarca Çevre ve Ekoloji Hareketi avukatı vekil olarak yer aldı. 12 Ağustos'ta Resmi Gazete'de yayımlanan  “Doğal Sit Alanlarında Planlanan Hidroelektrik Santralleri (HES) Projelerinin Gerçekleştirilmesine Yönelik İlke Kararı” gerek doğanın hakları, gerekse karardan etkilenecek alanlarda yaşayan halkın sağlıklı bir çevrede yaşama, barınma hakkı açısında ciddi bir muhalefet ile karşılaşmıştı.



İlke kararı, korumanın mutlak esas olması gereken doğal sit alanlarını belirli istisnai kriterlere göre ayırıyor ve birçoğunu hukuki koruma güvencesinden çıkarıyor. Böylece Doğu Karadeniz bölgesinde ilan edilmiş doğal sit alanlar gibi bu istisnai kriterleri taşımayan yüzlerce alan HES projelerine karşı hukuki koruma kapsamından çıktı.Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz “İlke kararı Anadolu doğasını yok oluşa götüren mevzuat değişikliklerinin son halkasıdır. Bugüne kadar HES’lere karşı verilen birçok haklı hukuki mücadelenin altlığını yok etmeyi amaçlamaktadır. Bu karar ile, Alakır, Fırtına, Fındıklı, Papart gibi birçok vadide HES’lerin önü tamamen açılmak istenmektedir. Geldiğimiz nokta, doğal sit alanlarının topyekun, geri dönüşsüz yok oluşu ile sonuçlanacak bir biyoçeşitlilik ve hukuk krizidir” dedi.


Aydınlık 


Geri Dön